Eisner Awards: Τα Oscars Των Comics

Ανάμεσα στα δεκάδες βραβεία που δίνονται κάθε χρόνο και αφορούν στα comics, αυτά που σίγουρα έχουν το μεγαλύτερο αντίκρισμα είναι τα Eisner Awards (ή, πιο σωστά, τα The Will Eisner Comic Industry Awards), και αυτό δε συμβαίνει μόνο λόγω του ονόματος που κουβαλούν.

Τα Eisner Awards, τα οποία (προφανώς) έχουν πάρει το όνομά τους από το μεγάλο δημιουργό, απονέμονται κάθε χρόνο στο San Diego Comic-Con. Η διαδικασία έχει ως εξής: Στην αρχή της χρονιάς, καλούνται οι καλλιτέχνες και οι εκδοτικές να υποβάλλουν τα έργα τους ως υποψήφια. Τα έργα αυτά κρίνει μια πενταμελής επιτροπή (διαφορετική κάθε χρόνο), ώστε να προκύψουν οι τελικές υποψηφιότητες σε περισσότερες από 25 κατηγορίες. Έπειτα, οι υποψηφιότητες αυτές επιστρέφουν σε δημιουργούς, εκδότες, editors και διανομείς και τίθενται στην κρίση τους μέσω ψήφου, η οποία κρίνει και τον νικητή της κάθε κατηγορίας.

Η αρχή έγινε το 1987, όταν τα Kirby Awards, μια πρωτοβουλία της Fantagraphics και του εργαζόμενου σε αυτή Dave Olbrich, σταμάτησαν και αντικαταστάθηκαν από τα Harveys (διοργανώνονταν από τη Fantagraphics) και τα Eisner Awards (διοργανώνονταν από τον Olbrich, ο οποίος ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική εταιρεία The Will Eisner Comic Industry Awards). Τα πρώτα βραβεία απονεμήθηκαν το 1988 (υποψήφια ήταν έργα του 1987) σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του San Diego Comic-Con, από τον ίδιο τον Will Eisner, ο οποίος παραβρισκόταν στα βραβεία κάθε χρονιά από τότε, μέχρι και το θάνατό του το 2005, προκειμένου να συγχαρεί προσωπικά τους νικητές.

Ως το 1990, υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των βραβείων ήταν ο Dave Olbrich, ο οποίος είχε ήδη φύγει από τη Fantagraphics και ξεκίνησε τη δική του εκδοτική, τη Malibu Comics. Λόγω της νέας του αυτής απασχόλησης, ο Olbrich δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει με τόσες ευθύνες στο θεσμό, ο οποίος πέρασε εκείνη τη χρονιά στα “χέρια” του Comic-Con, ενός επίσης μη κερδοσκοπικού οργανισμού. Έτσι τα ηνία πέρασαν από τα χέρια του Olbrich σε αυτά της Jackie Estrada, administrator των Eisner Awards μέχρι και σήμερα.

Τα Eisner Awards παραμένουν ένας θεσμός που δεν έχει σχέση με το κέρδος και χρηματοδοτείται (εκτός από το ίδιο το Comic-Con) από χορηγούς, όπως η  Diamond Comic Distributors, comic shops και άλλες επιχειρήσεις. Εξακολουθούν να θεωρούνται τα σημαντικότερα βραβεία στο χώρο των comics και δεν έχουν χάσει σε καμία περίπτωση την αίγλη τους, αλλά και τη σημασία τους, σε μια βιομηχανία που πλέον έχει αποκτήσει δεκάδες παρόμοιους θεσμούς και βραβεία παγκοσμίως. Είναι, τέλος, ο μοναδικός θεσμός στο χώρο που μπορεί να σε “βάλει” στο Hall Of Fame των comics, παρέα με δημιουργούς όπως ο Milton Caniff, o Harvey Kurtzman, o Robert Crumb, o Steve Ditko, o Wally Wood και πολλοί άλλοι θρύλοι της 9ης Τέχνης.

Οπωσδήποτε πρόκειται για ένα θεσμό που, μαζί με τα δεκάδες έργα του, αποτελεί τη σημαντικότερη κληρονομιά του Will Eisner, επιβραβεύοντας ξεχωριστά έργα και ταλαντούχους δημιουργούς για περισσότερο από μια εικοσαετία.

Για να δείτε τους νικητές των Eisner Awards από το 1988 μέχρι σήμερα, ρίξτε μια ματιά εδώ, στο επίσημο site του Comic-Con και των Awards. Στο ίδιο site μπορείτε να μάθετε κι όλα τα τελευταία νέα για τα φετινά βραβεία (αν και οι τελικές υποψηφιότητες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη), όπως τους κριτές και τους υποψήφιους για το Hall Of Fame.