Τα Comics Στη Γλώσσα Των Αριθμών: Δεκέμβριος 2009

Ένα μήνα πριν το Πάσχα που μας επισκέπτεται νωρίς φέτος, θα ασχοληθούμε με τα… Χριστούγεννα! Πριν δούμε τι ακριβώς έγινε τον τελευταίο μήνα του χρόνου που μας πέρασε, οφείλω μια εξήγηση. Υποσχέθηκα μια special ετήσια αναφορά της στήλης τον προηγούμενο μήνα, η οποία παίρνει απλά μια παράταση, καθώς θεώρησα ότι θα ήταν λάθος να γίνει πριν κλείσουμε και την ανάλυση του Δεκέμβριου του 2009.  Πάμε λοιπόν.

Ο χρόνος κλείνει με ένα μεγάλο αρνητικό πρόσημο για τα comics. Οι πωλήσεις των τευχών σημείωσαν πτώση 11%, περίπου 600 χιλιάδες κομμάτια κάτω από τον προηγούμενο μήνα. Μεγάλο πλήγμα δέχθηκαν οι τόμοι, με πτώση 22%(!), που σηματοδοτεί την τρίτη συνεχόμενη πτώση μετά το -26% του Νοεμβρίου και το -30%  του Οκτωβρίου. Μήπως τελικά η άνοδος των τόμων που έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια φθάνει στο τέλος της; Τα τευχάκια μπορεί να έχουν αυξομειώσεις συνέχεια, αλλά χάρη στους fans και τους συλλέκτες παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Μήπως οι τόμοι ήταν μόδα που πέρασε;

Κάτι που δε θυμάμαι να έχω συναντήσει ξανά είναι το γεγονός ότι κανένας τίτλος στο TOP 100 των τευχών δεν είχε άνοδο, με εξαίρεση  3 σειρές μόνο! Το ξεκίνημα του event FALL OF THE HULKS, μόνο πτώση (bad pun intended) δεν σημείωσε. To HULK #18 και το INCREDIBLE HULK #605, μαζί με το HAUNT #3 της Image, είναι τα μοναδικά comics που είχαν ανοδική πορεία τον μήνα Δεκέμβριο.

Στα μερίδια της αγοράς, η Marvel αγγίζει το 50% της συνολικής αγοράς και ανεβάζει κατά 8% και 7% τα αντίστοιχα ποσοστά της που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα . Η DC σημειώνει δεύτερη συνεχόμενη πτώση χάνοντας ακόμα 4% συνολικά, κάτι που δεν ξέρω πως να εξηγήσω, εφόσον το BLACKEST NIGHT ήταν και συνεχίζει να είναι το γεγονός της χρονιάς, χαρίζοντας μεγάλες αποδόσεις στην εταιρεία. Ίσως είναι επειδή η παρουσία της στο TOP 100 περιορίζεται μόνο σε 32 τίτλους, έναντι 62 της Marvel.

Η Dark Horse χάνει μετά απο καιρό την τρίτη θέση, με τις απώλειες να αγγίζουν σχεδόν το μισό ποσοστό της, καθώς κυκλοφόρησε μόνο 11 τίτλους απο τους 21 του προηγούμενου μήνα. Η Yen Press κάνει μια ντροπαλή εμφάνιση χάρη στην κυκλοφορία του YOTSUBA&! VOL 7.

  • TOP 20 ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΜΕΡΙΔΙΟΥ ΑΓΟΡΑΣ

Στις πρώτες τρεις θέσεις του TOP 100 συναντάμε ακριβώς τις ίδιες σειρές με αυτές του Νοεμβρίου. Έτσι λοιπόν το BLACKEST NIGHT #6 βρίσκεται στην πρώτη θέση με πτώση όμως 44(!) χιλιάδων τευχών, ακολουθούμενο από το GREEN LANTERN #49 και CAPTAIN AMERICA: REBORN #5. Πέμπτος συνεχόμενος μήνας πρωτιάς για την DC, το οποίο σερί φαίνεται ότι θα σπάσει τον επόμενο μήνα με την κυκλοφορία του SIEGE #1, ενώ ο “πρόλογός” του, το SIEGE: CABAL ONE SHOT εμφανίζεται στην 12η θέση. Το BLACKEST NIGHT #6 είναι και το μοναδικό τεύχος αυτό το μήνα που κατάφερε να  ξεπεράσει το νήμα των 100 χιλιάδων σε πωλήσεις, χαρακτηριστικό της γενικής πτώσης.

Η υψηλότερη νέα είσοδος μηνιαίας σειράς ανήκει στο JSA: ALL STARS #1 στην θέση #42, που όμως είχε απογοητευτικές πωλήσεις, συγκριτικά με τις προσδοκίες. Κατά τη γνώμη μου αναμενόμενο, καθώς  η ομάδα ποτέ δεν έχει καταφέρει να “σηκώσει” δύο μηνιαίους τίτλους ταυτόχρονα. Το Hulk-event του μήνα ξεκινάει με καλές πωλήσεις, όπως είδαμε, και τα προλογικά FALL OF THE HULKS: ALPHA και FALL OF THE HULKS: GAMMA ξεπερνάνε – προστιθέμενα – τις 100 χιλιάδες τεύχη. Εκτός από τα ALPHA και GAMMA, έχουμε αρκετές πολλαπλές κυκλοφορίες-εμφανίσεις αυτό το μήνα απο την Marvel. Από δύο τεύχη ο THOR, οι UNCANNY X-MEN, οι X-MEN, το DARK TOWER: BATTLE OF JERICHO HILL και τέσσερα WHAT IF.

Πρωταθλητές στην ελεύθερη πτώση τα REBELS #11 και OUTSIDERS #25 με μείωση 40%, που όμως πετυχαίνουν και πάλι υψηλότερες από τα συνηθισμένα επίπεδα τους πωλήσεις, καθώς είναι tie-ins στο BLACKEST NIGHT. Τον επόμενο μήνα θα κάνουν βουτιά στα κανονικά τους επίπεδα.

  • TOP 100 ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΕΥΧΩΝ

Ο 8ος τόμος του EX MACHINA: DIRTY TRICKS των ταλαντούχων Brian K. Vaughan και Tony Harris, δίνει την πρωτιά στην DC/Wildstorm για τον Δεκέμβρη. Ο (πανταχού παρών) Deadpool εμφανίζεται στην δεύτερη θέση και το outsider IRREDEEMABLE VOL. 2 στην τέταρτη. Το BLEACH VOL. 29 δείχνει και πάλι τα δόντια του, μπαίνοντας σφήνα στην πρώτη πεντάδα.

Σε αντίθεση με την πολυφωνία εταιρειών που παρατηρείται στις πέντε πρώτες θέσεις, έχουμε τρεις τόμους STAR WARS μέσα στην εικοσάδα και δύο ULTIMATUM-σχετικούς τόμους. Το event X-FORCE/CABLE: MESSIAH COMPLEX παρά τα 35 δολάρια (άουτς!), μπαίνει στην λίστα στην θέση #13…και όχι δεν πρόκειται για την hardcover έκδοση, είναι η τιμή για το trade paperback!

Η σταθερή αξία του TRANSMETROPOLITAN αναδεικνύεται απο το γεγονός ότι ακόμα και οι επανεκτυπώσεις του κλέβουν θέσεις απο καινούριους τόμους, με τον πέμπτο τόμο της σειράς στην 17η θέση.

  • TOP 20 ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΟΜΩΝ

Προσπερνώντας το Νο 1, του οποίου βλέπετε το cover, περνάμε στην δεύτερη θέση όπου συναντάμε την πρεμιέρα της “καλής” δίδυμης έκδοσης-εκδοχής του IRREDEEMABLE (στην 3η θέση), το INCORRUPTIBLE του Mark Waid. Διπλές εμφανίσεις έχουμε και απο τα SONIC,  DO ANDROIDS DREAM OF ELECTRIC SHEEP και GRIMM FAIRY TALES.

Το τελευταίο τεύχος της VAMPIRELLA: SECOND COMING #4 στην 7η θέση, σημαίνει ότι θα αποχαιρετήσουμε την Harris Comics για το προσεχές μέλλον, ενώ το πρώτο τεύχος του υπέροχου CHIMICHANGA ξαναβάζει την Albatross Exploding Funny Books στον χάρτη. Τα πολύ καλά CROSSED, SUPERGOD και TERRY MOORE’S ECHO συνεχίζουν να συναρπάζουν, το ίδιο όμως ισχύει και για τον BARACK THE BARBARIAN #3 που σημειώνει ισάριθμες εμφανίσεις στο TOP 20.

  • TOP 20 ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ SMALL PRESS COMICS

Τώρα που ολοκληρώθηκε το έτος με τον Δεκέμβριο, η στήλη θα επανέλθει με την ετήσια απόδοση του 2009. Σας αφήνω με ένα ακόμα blast from the past:

Πριν 1 χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2008, Νο 1 ήταν το SECRET INVASION #8.

Πριν 5 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2004, Νο 1 ήταν το NEW AVENGERS #1.

Πριν 10 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1999, Νο 1 ήταν το X-MEN #97.