THE WONDERFUL WIZARD OF OZ

Writer: Eric Shanower (adaptation from the book by L. Frank Baum)
Artist: Skottie Young
Colorist: Jean-Francois Beaulieu
Marvel

Μικρή, υπήρχε μια κόντρα μέσα στο μυαλό μου: Dorothy στο Oz ή Alice στη Wonderland; Δεν ήταν εύκολο, αλλά έκανα κάποτε την τελική επιλογή μου. Με αφορμή την νέα ταινία του Tim Burton, σκέφτηκα να σας γράψω για ένα limited series από τη Marvel, με πρωταγωνίστρια την Dorothy.

Όταν είχα δει το THE WONDERFUL WIZARD OF OZ, σκέφτηκα: “Είναι πανέμορφο!”. Και αυτό σε συνοδεύει μέχρι την τελευταία σελίδα. Το σχέδιο είναι υπέροχο, όμορφο με καταπληκτικές αδρές γραμμές που το κάνουν να δονείται με ζωή. Το σχέδιο από μόνο του ήταν αρκετό για να θέλω να το αποκτήσω, να το ξεφυλλίζω και να ταξιδεύω στη χώρα του Oz. Έχοντας στο νου μου τις αξέχαστες ζωγραφιές του William Wallace Denslow, πίστευα ότι αυτή η απεικόνιση θα μείνει κλασική και αξεπέραστη. Με χαρά διαπίστωσα ότι ο Young (NEW X-MEN) καταφέρνει να τις ξεπεράσει, χωρίς να αντιγράψει τον μεγάλο δημιουργό. Το σχέδιό του για το WONDERFUL WIZARD OF OZ φάνταζε στα μάτια μου ήδη κλασικό. Κάθε λεπτομέρεια του κάθε panel, ακόμα και η πιο μικρή, είναι προσεγμένη. Είναι σαφές ότι ο καλλιτέχνης αφιέρωσε χρόνο, κόπο και πάνω απ’ όλα έβαλε ένα κομμάτι της ψυχής του μέσα στο έργο. Έτσι πρέπει να γίνονται τα comics!

Θα μου επιτραπεί να μείνω λίγο ακόμα στην εικόνα του comic και να μιλήσω για το χρώμα. Πανδαισία! Απαλά, αλλά όχι άχρωμα, τα χρώματα δίνουν ζωή σε ένα σχέδιο που ήδη έσφυζε από ενέργεια. Η μεγάλη επιτυχία του έγκειται στο γεγονός ότι αν δεν είχα δει τα credits, θα πίστευα ότι το έχει σχεδιάσει και το έχει χρωματίσει το ίδιο πρόσωπο. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα αρμονικό σύνολο που ρέει.

Όσον αφορά την προσαρμογή του βιβλίου, πιστεύω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στον Eric Shanower (AGE OF BRONZE, στο νούμερο 79 της δικής μας λίστας της δεκαετίας). Αντίθετα με την πλειοψηφία των συγγραφέων που προσέγγισε το συγκεκριμένο έργο, ο Shanower έκανε πολύ καλή δουλειά. Τι να πω, το’ χει να προσαρμόζει κείμενα άλλων σε comic ο άνθρωπος. Και αυτό γιατί κάνει τον κόπο να μπει στο πνεύμα του κειμένου, να νιώσει τι είναι σημαντικό. Αυτό είναι που του δίνει τη δυνατότητα να αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο το βιβλίο. Σημαίνει ότι όχι μόνο κατέχει καλά την αναγνωστική ικανότητα, έχει πλήρη εικόνα για την τέχνη του να κάνεις comic. Μόνο τότε του δίνεται η δυνατότητα να εξαντλήσει τα εργαλεία που του δίνει το Μέσο. Ο Shanower κατορθώνει με εξαιρετική ικανότητα να πει αυτή την ιστορία με εκπληκτικό τρόπο. Και αυτό δεν είναι ποτέ τόσο εύκολο για ιστορίες χιλιοειπωμένες, που έχουν αποτυπωθεί ξανά και ξανά με μύριους τρόπους σε κάθε είδους τέχνη, αλλά και στα comic.

Αν θα έψαχνα για αρνητικά θα γκρίνιαζα λίγο για το lettering που είναι κάπως τετράγωνο και άκαμπτο (πώς σκατά περιγράφει κανείς το lettering;). Έρχεται σε αντίθεση, με την κακή έννοια, με την υπόλοιπη εικόνα. Επίσης, στα τεύχη ήταν απαράδεκτη η διακοπή για διαφημίσεις. Τη μία είσαι με τον Τενεκεδένιο Άνθρωπο σε ένα λόφο με παπαρούνες και στην άλλη σελίδα βλέπεις τον Wolverine να μιλά σε κάτι κατασκηνώτριες που φοράνε μόνο το βρακί τους. Δηλαδή, εντάξει… Να συγκεντρωθούμε λίγο.

Όμως, νομίζω ότι βρήκα ποιο είναι τελικά το βασικό πρόβλημα με αυτό το comic. Δεν είναι comic, κατά μία έννοια. Είναι ένα υπέροχα εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο. Αυτό δε σημαίνει ότι μειώνεται η αξία του, σε καμία περίπτωση. Είναι τόσο μα τόσο όμορφο! Ευτυχώς οι δημιουργοί αποφάσισαν να επανέλθουν με το επόμενο βιβλίο του L. Frank Baum, το THE MARVELOUS LAND OF OZ. Επιφυλάσσομαι!