Top 20 Comic Book Movies: 10-6

10. THE ROCKETEER
Directed by: Joe Johnston
Starring: Bill Campbell, Jennifer Connelly, Alan Arkin, Timothy Dalton
Walt Disney Pictures

Στο νοερό κάδρο που πλαισιώνουν το σκαμπρόζικο φρύδι της Jennifer Connelly και το ερολφλυνικό μουστάκι του Timothy Dalton, αναπνέει η ταινία του Joe Johnston με εισπνοές νοσταλγικής, ρετρό αύρας αλλά και εκπνοές στακάτου ρυθμοκαπνού μιας λιτά και υποδειγματικά στημένης περιπέτειας.

Σε μεγάλο βαθμό πιστή στο όραμα και στο ομώνυμο comic του Dave Stevens, (που συνέγραψε το screenplay και επιπλέον διατέλεσε χρέη συμπαραγωγού) μας μεταφέρει στο Hollywood των thirties και μας παραθέτει με pulp/swashbuckling πινελιές τις περιπέτειες ενός νέου πιλότου με ένα σχεδιασμένο από τον Howard Hughes jetpack. Στην πορεία εμπλέκονται ναζί και gangsters (αναπόφευκτα πλην απολαυστικά), η Bettie Page-esque, pinup γοητεία της τότε ενζενί Connelly, ένας υποδόρια αστείος και στιβαρός sidekick που αποδίδει άψογα ο Arkin και φυσικά ο μυστακιοφόρος villain, ο τότε James Bond, Timothy Dalton, που ακροβατεί ανάμεσα στην γκραν γκινιόλ υπερβολή και στο απαραίτητο cheesiness χωρίς να σκοντάφτει πουθενά.

Η αξία της ταινίας, συνοψίζεται στην ερμηνεία του άσημου τότε πρωταγωνιστή Campbell- πηγαία απολαυστική, προκαλεί άμεσα ενθουσιασμό και πασπαλίζει με στρατοσφαιρίσιο κονιορτό την κάθε θέαση της. Καρτ-ποστάλ καλυμμένη από αγνά, παστέλ χρώματα που υπερβαίνει το κλισέ Ντισνεϊκό πλαίσιο, το ROCKETEER αποτελεί το φιλμικό εφάμιλλο του ASTRO CITY: αριστουργηματικό μες στην απλότητά του.

(Βασίλης Σάκκος)

9. SUPERMAN II
Directed by: Richard Lester, Richard Donner
Starring: Christopher Reeve, Gene Hackman, Terence Stamp, Margot Kidder
Warner Bros

Μετά το origin story και τον αρχετυπική μάχη με τον Lex Luthor που μας χάρισε το Superman, ήρθε η ώρα για το αναπόφευκτο sequel. Αφού στη γη οι πιθανοί εχθροί του Kal-El (ή αλλιώς, Christopher Reeve) δύσκολα θα τον προβλημάτιζαν, οι σεναριογράφοι κατέβασαν στον πολύπαθο πλανήτη μας τρεις αιμοχαρείς Κρυπτονιανούς με στόχο την κατάκτηση του κόσμου.

Η ταινία καταφέρνει να είναι μια φυσική συνέχεια της πρώτης, παίρνοντας παράλληλα περισσότερα ρίσκα, όχι τόσο στα οπτικά εφέ (όπως συνηθίζεται πλέον), αλλά στα εμπόδια που βάζει στον Superman. Εδώ λοιπόν έχουμε μερικούς πραγματικά δυνατούς εχθρούς, πιο σκληρούς από τον ήρωα και ο Kal-El τα βρίσκει σκούρα, προς όφελος του θεατή που αγωνιά. Παράλληλα, ο ήρωάς μας αντιμετωπίζει και εσωτερικούς δαίμονες, καθώς πολεμάει ανάμεσα στην αγάπη του για την Lois και στο καθήκον του. Η ταινία είναι μια καλή μεταφορά του χαρακτήρα στη μεγάλη οθόνη και σίγουρα κάνει τον θεατή να αναρωτιέται πόσο καλή θα ήταν αν δεν είχε τεράστια προβλήματα στα γυρίσματά της

(Nίκος Βλασερός)

8. GHOST WORLD
Directed by: Terry Zwigoff
Starring: Thora Birch, Scarlett Johansson, Steve Buscemi
United Artists

Η Enid και η Rebecca είναι δυο ιδιαίτερα κορίτσια που τελείωσαν το σχολείο και περνάνε τις μέρες τους συζητώντας. Κρυφακούν και παρατηρούν τους ανυποψίαστους περαστικούς να μιλάνε για τα πάντα, μαγεύονται από το διαφορετικό και το κιτς, ενώ αρνούνται κάθε τι το “κανονικό”.

Ο ίδιος ο δημιουργός του comic, Daniel Clowes, μαζί με τον σκηνοθέτη του CRUMB, Terry Zwigoff, ανέλαβαν να μεταφέρουν ένα υπέροχο comic στη μεγάλη οθόνη. Τα μικρά στιγμιότυπα δώσανε τη θέση τους σε μια ενιαία ιστορία αλλά οι μοναδικοί χαρακτήρες βρίσκονται εκεί. Η Thora Birch, η Scarlett Johansson (πριν γίνει super star) και o Steve Buscemi ζωντανεύουν τους χαρακτήρες του Clowes με επιτυχία. Σε μεγάλο βαθμό ισχύει το ίδιο και για το συναίσθημα που αναδύεται από τις σελίδες του comic και που αποτυπώνεται και στην ταινία. Αν και το GHOST WORLD υστερεί σε σχέση με το comic, είναι μια πολύ καλή ταινία και σίγουρα μια από τις καλύτερες μεταφορές comic στη μεγάλη οθόνη.

(Αριστείδης Κώτσης)

7. SIN CITY
Directed by: Frank Miller, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino
Starring: Jessica Alba, Benicio Del Toro, Clive Owen, Mickey Rourke, Bruce Willis, Elijah Wood
Dimension Films

Θυμάμαι να παρακολουθώ την ταινία στον κινηματογράφο και να σκέφτομαι: “Το comic ζωντάνεψε! Δεν το μετέφεραν απλώς στην οθόνη. Το ζωντάνεψαν στην οθόνη”.

Απόλαυσα το SIN CITY όσο έχω απολαύσει λίγες κινηματογραφικές μεταφορές. Κι ας ήταν σε κάποια σημεία λίγο πιο λουστραρισμένο ή στυλιζαρισμένο από ότι θα γούσταρα: Ο αστικός βάλτος της αρχικής SIN CITY ήταν εκεί. Όπως και οι χαρακτήρες του, χάρη όχι μόνο στη σκηνοθεσία των Rodriguez, Miller και Tarantino, αλλά και στις -από καλές ως εξαιρετικές- ερμηνείες των Mickey Rourke, Benicio Del Toro, Clive Owen και Bruce Willis.

Τα γυρίσματα έγιναν εξ’ ολοκλήρου με ψηφιακή κάμερα, με τους ηθοποιούς να παίζουν μπροστά από ένα πράσινο φόντο και ύστερα με την βοήθεια υπολογιστών να προστίθεται η συντριπτική πλειοψηφία των elements. Η ταινία SIN CITY είναι για μένα ένα από τα πιο ευτυχή παντρέματα, ανάμεσα στην τέχνη του σινεμά και σε εκείνη των comics (και, εξ όσων γνωρίζω, και για αρκετούς άλλους…).

(Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου)

Διαβάστε περισσότερα για την ταινία SIN CITY

6. ΤHE CROW
Directed by: Alex Proyas
Starring: Brandon Lee
Miramax

Ακόμα και χωρίς τον περίεργο θάνατο του Lee, που την έντυσε με μυστήριο, θα ήταν μια γνωστή ταινία. Είναι ένα γοτθικό παραμύθι εκδίκησης, καθώς μιλά για την επιστροφή του μουσικού Eric Draven από τον κόσμο των νεκρών για να εκδικηθεί τη δολοφονία της αγαπημένης του και τη δική του. Κυνηγά τους δολοφόνους και τους σκοτώνει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους αφήνοντας πίσω του το σήμα του κορακιού.

Ο Alex Proyas αξίζει συγχαρητήρια που κατάφερε να κάνει αυτό το κακό comic μια εξαιρετική ταινία. Πλάθει έναν σκοτεινό βροχερό κόσμο (“it can’t rain all the time“), σάπιο, που οι άνθρωποι είτε είναι διεφθαρμένοι είτε αδύναμοι. Και σ’ αυτόν τον κόσμο το πιο ζωντανό και έντιμο πλάσμα είναι ο νεκρός ήρωας. Έχει ένα στόχο που του δίνει “ζωή” για να φέρει το θάνατο, αλλά και κάποια ελπίδα σε εκείνους που την είχαν ανάγκη, είναι άγγελος θανάτου και ζωής. Το CROW ισορροπεί μεταξύ μαύρου χιούμορ και τρυφερότητας, τρέλας και ευαισθησίας, ανθρωπιάς και μίσους.

(Βασιλεία Βαξεβάνη)