5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ – V.28

Ίσως το πιο δημιουργικό πράγμα που κάνω μέσα στη χρονιά (και αφορά το Comicdom) είναι το “στήσιμο” του καταλόγου για το COMICDOM CON ATHENS. Πόσο μάλλον φέτος που ο κατάλογος είναι επετειακός και περνούν μπροστά από τα μάτια μου εικόνες και αναμνήσεις από την περασμένη -έντονη από κάθε άποψη- πενταετία! Εξαιτίας αυτού, η στήλη που διαβάζετε μπήκε για κάποιες μέρες στον πάγο. Κι ίσως έτσι να πάει μέχρι τα μέσα προς τέλη Απριλίου, αν δεν υπάρξει κάποιος σύντεκνος από τη συντακτική ομάδα να βοηθήσει την κατάσταση κάνοντας κανένα fill-in. Κάνουμε λοιπόν ένα μικρό διάλειμμα από το countdown των καλύτερων βασισμένων σε comics ταινιών, για να δούμε μαζί τα 5 σημεία της τρέχουσας επικαιρότητας.

  • 1. ΤΗΕ NEW (NEW) AVENGERS  (and THE ACADEMY)

Μετά τους AVENGERS και τους SECRET AVENGERS,  η Marvel ανακοίνωσε δύο ακόμη τίτλους του αναγεννημένου franchise. Φυσικά οι επιλογές και τα concept επιδέχονται πολύ σχολιασμό…

ΤΗΕ ΝΕW AVENGERS (σενάριο: Brian Michael Bendis, σχέδιο: Stuart Immonen)

Όπως βλέπετε (εκτός κι αν μόνο εγώ το  βλέπω έτσι) αυτό δεν είναι σύνθεση ομάδας. Εκτός του ότι συνεχίζουν με το λάθος να τοποθετούν τον Wolverine σε μη X-Teams, παρά το ότι ο John Romita Jr. έχει ένα σκασμό εμπειρία στο να σχεδιάζει τον Spidey κι αυτοί προτίμησαν να τον περάσουν σε τίτλο που σχεδιάζει κάποιος άλλος, και παρά το ότι ο Thing απλά δεν κολλάει με την καμία στη σύνθεση, αναρωτιέμαι τι σκοπό εξυπηρετεί η ύπαρξη των NEW AVENGERS στην μετά Civil War – Dark Reign εποχή! Οι AVENGERS είναι το core team. Πες οι SECRET AVENGERS είναι ομάδα undercover. Τούτοι εδώ τι σκοπό εξυπηρετούν, εκτός από το να προκαλούν γέλιο με την patchwork σύνθεσή τους; (όπως και να’χει το ντεμπούτο της σειράς θα γίνει τον Ιούνιο).

AVENGERS ACADEMY (σενάριο: Christos Gage, σχέδιο: Mike McKone)

ΗΗΗ Η τετράδα των τίτλων συμπληρώνεται με την AVENGERS ACADEMY, όπου προφανώς θα εκπαιδεύεται η νέα γενιά, για την οποία όμως, όπως μας έχει μάθει η πείρα μέχρι τώρα από τις περιπτώσεις ομάδων όπως οι New Mutants, οι Generation-X και οι Young X-Men, μάλλον η αποφοίτηση δεν θα έρθει ποτέ. Ή θα τους σκοτώσουν, ή θα τους ξεχάσουν, κόβοντας τις ιστορίες αυτών των χαρακτήρων στη μέση.  Και αυτή η σειρά ξεκινάει τον Ιούνιο.

  • 2. ΝΕΟ “ΣΠΙΤΙ” ΓΙΑ ΤΗ VAMPIRELLA

H Dynamite Entertainment, θα είναι το νέο εκδοτικό σπίτι της θρυλικής Vampirella, μετά την Harris Publications. Η Vampirella έκανε την εμφάνισή της το 1969 στο ομώνυμο black & white magazine και η επιτυχία της ήταν τεράστια. Μετά από μια διακοπή κάποιον ετών, ο χαρακτήρας επέστρεψε το 1992 και έκτοτε ιστορίες της έχουν γράψει σημαντικοί συγγραφείς όπως οι Alan Moore, Mark Millar, Grant Morrision, James Robinson, Jeph Loeb και Warren Ellis, ενώ την έχουν εικονογραφήσει fan favorite σχεδιαστές όπως οι Joe Quesada, J. Scott Campbell, Michael Turner, Jae Lee, Adam Hughes, Mark Texeira, Joe Jusko και Arthur Suydam, μεταξύ άλλων! Ο Nick Barrucci, πρόεδρος της Dynamite Entertainment δήλωσε, “Η Vampirella είναι ένας από τους πλέον γνωστούς και μακρόβιους χαρακτήρες. Με την εξαίρεση χαρακτήρων της Marvel και της DC, είναι ελάχιστοι οι χαρακτήρες comics που έκαναν το ντεμπούτο τους στα 1960s και εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς. Αποκτώντας αυτό το αρχετυπικό brand, κάναμε άλλο ένα βήμα στη συναρπαστική ανάπτυξη της Dynamite”.

  • 3. H IDW ΣΤΗΝ “Α’ ΕΘΝΙΚΗ” ΤΟΥ PREVIEWS

H Diamond Comic Distributors και η IDW Publishing ανακοίνωσαν ότι η IDW είναι η πρώτη εταιρία από το 1996, όταν και άρχισε να ισχύει η κατηγοριοποίηση, που προάγεται στην ομάδα των “premier”. “Η αλλαγή αυτή αναγνωρίζει την ανάπτυξη και τη σημασία της IDW Publishing” δήλωσε ο πρόεδρος και CEO της Diamond, Steve Geppi. Η IDW κέρδισε αυτή τη θέση, χάρη στη σταθερά δυνατή παρουσία της στο market share, γεγονός που της χαρίζει ένα αποκλειστικά δικό της section στον κατάλογο του PREVIEWS, μαζί με τις άλλες μεγάλες εταιρίες.

  • 4. R.I.P. VIRGILIO MUZZI 1923-2010, VIOLET “VALERIE” BARCLAY 1922-2010

Στις 25 Φεβρουαρίου, έφυγε από τη ζωή ο καλλιτέχνης Virgilio Muzzi, γνωστός κυρίως για τη δουλειά του στη δημοφιλή σειρά της Bonelli, TEX WILLER, συμμετέχοντας από τα 1960s στην πολυετή πορεία της σειράς με περισσότερες από 30 ιστορίες, μέχρι και το 1987.  Το 1956 συνεργάστηκε επίσης με την ιστορική βρετανική εταιρία Amalgamated Press (μετέπειτα Fleetway Publications).

Μία ημέρα αργότερα,  απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών, η Valerie Barclay, μία από τις ελάχιστες inker και σχεδιάστριες κατά τις δεκαετίες των 1940s και (των πρώιμων) 1950s. Η Barclay ξεκίνησε να εργάζεται στα  18 της για τον Stan Lee, και έκτοτε δούλεψε σε  romance τίτλους τόσο για την Atlas, αλλά και άλλες εκδοτικές. Στο SECRETS BEHIND THE COMICS του Stan Lee αναφέρεται ως “Violet Barclay, Glamorous Girl Inker” .

  • 5. Ο STEVE BISSETTE ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1980

Πολύ συχνά, επιλέγοντας θέματα γι αυτή τη στήλη, θέτω στον εαυτό μου το ερώτημα αν πρέπει να επιλέξω την πραγματικά ενδιαφέρουσα είδηση ή την εύκολη είδηση που θα φέρει comments, άρα και αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των αναγνωστών. Ομολογώ ότι δεν δίνω πάντα την ίδια απάντηση. Αυτή τη φορά, επέλεξα να κάνω το πρώτο. Ο Steve Bissette έχει ξεκινήσει μια άκρως ενδιαφέρουσα αναδρομή στα φαινόμενα λογοκρισίας που εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1980 στη βιομηχανία των comics και για τα οποία ελάχιστα γνωρίζουμε οι περισσότεροι. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο έχουν δημοσιευτεί τα πρώτα επτά μέρη (ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι και επτά), κι αν έχετε λίγο χρόνο και αντίστοιχη διάθεση σας προτείνω να τους ρίξετε μια ματιά.