Top 20 Comic Book Movies: 3. OLDBOY

Directed by: Chan-wook Park
Starring: Min-sik Choi, Ji-tae Yu, Hye-jeong Kang
Egg Films

Κάποια στιγμή το 1988, ο Oh Daesu, την ημέρα των γενεθλίων της κόρης του, μεθάει πολύ και συλλαμβάνεται. Ο φίλος του, No Joo-hwan, πηγαίνει στο αστυνομικό τμήμα, όπου ο φίλος του βερμπαλίζει, και τον βγάζει, αλλά ο Οh δεν φτάνει ποτέ στο σπίτι του. Την ώρα που τηλεφωνεί να πει στην κόρη του για το δωράκι της (δεν τα καταφέρνει καλά μιας και είναι πολύ μεθυσμένος, οπότε αναγκάζεται να εξηγήσει ο Joo-hwan), απάγεται από αγνώστους.

Για κάποιο λόγο άγνωστό σε αυτόν, ο Oh ξυπνάει σε ένα δωμάτιο κλειστό από παντού. Χωρίς εξήγηση. Χωρίς αιτία. Η πόρτα είναι κλειδωμένη και έχει ένα άνοιγμα από κάτω, από όπου του βάζουν κάθε μέρα κινέζικο φαγητό. Μερικές φορές τον κοιμίζουν με υπνωτικό αέριο και του κόβουν τα μαλλιά, καθαρίζουν το δωμάτιο και του αλλάζουν ρούχα.

Μερικές φορές τον κοιμίζουν με υπνωτικό αέριο επειδή έχει αυτοκτονικές τάσεις.

Μαθαίνει να χρησιμοποιεί την τηλεόραση στο δωμάτιο ως μέσο επικοινωνίας (αν και μονόπλευρης) με τον έξω κόσμο. Η τηλεόραση του λέει ότι η γυναίκα του δολοφονήθηκε και η κόρη του ζει με θετούς γονείς. Επίσης ότι ο ένοχος είναι αυτός. Αρχίζει να τρελαίνεται αλλά καταφέρνει να συγκρατήσει τον εαυτό του, γράφοντας ημερολόγιο, καταγράφοντας μέσα τα ονόματα όλων των ανθρώπων τους οποίους είχε βλάψει. Ήταν πολλά. Παρά, όμως, τις προσπάθειές του, δεν μπορεί να καταλάβει την αιτία του εγκλεισμού του, ούτε το ποιος μπορεί να ευθύνεται γι’ αυτό.

Αρχίζει να γυμνάζεται δίνοντας μπουνιές στον αέρα και στον τοίχο. Αποκτά κάλους. Το κινέζικό του φαγητό του κάνει δώρο ένα έξτρα chopstick από μέταλλο. Το κρύβει. Με αυτό και πολλή υπομονή αρχίζει να σκάβει τον τοίχο. Για τα επόμενα χρόνια η καθημερινότητά του είναι εξάσκηση, τηλεόραση και σκάψιμο. Κάνει μια τρύπα στον τοίχο και κοιτάει έξω. Χαίρεται, διότι σκέφτεται ότι πολύ σύντομα θα δραπετεύσει.

Ο Oh ξυπνάει μέσα σε μια βαλίτσα. Φοράει καινούριο κοστούμι και έχει μαζί του το ημερολόγιό του. Βρίσκεται στην ταράτσα ενός κτιρίου. Είναι ελεύθερος. Η πρώτη του επαφή, μετά από 15 χρόνια εγκλεισμού, είναι ένας άνθρωπος που πρόκειται να αυτοκτονήσει. Ο Oh τον πιάνει την τελευταία στιγμή από την γραβάτα, σώζοντάς τον. Του λέει να καθυστερήσει τον θάνατό του για λίγο για να ακούσει την ιστορία του. Μετά κατεβαίνει και φεύγει από το κτίριο, αρνούμενος να ακούσει με την σειρά του την ιστορία του άλλου.

Φεύγοντας, το σώμα του άνδρα τσακίζεται στην οροφή ενός αμαξιού πίσω του. Ο Oh σταματάει λίγο και χαμογελά. “Γέλα και ο κόσμος γελάει μαζί μ’ εσένα. Κλάψε και κλαις μόνος σου”, σκέφτεται.

Ο Oh Daesu θα το σκεφτεί πολλές φορές αυτό, κατά την διάρκεια της ταινίας. Είμαστε όλοι μόνοι μας στα δύσκολα συνήθως.

Η εξάσκηση δέκα και πλέον χρόνων αποδίδει. Ο Oh πρέπει να βρει πού να στρέψει την οργή του και, κυρίως, να μάθει το γιατί. Αλλά δεν είναι παντοδύναμος. Κάθε άλλο. Όμως βρίσκει κάποιο πλάσμα να κλάψει μαζί του και να γελάσει.

Το ανατρεπτικό τέλος της ταινίας (το οποίο είναι διαφορετικό από το manga στο οποίο βασίζεται) μας κάνει να πιστέψουμε ότι ο Oh θα ευχόταν να μην έβρισκε ποτέ αυτό το πλάσμα.

(Έλλη Μόκα)

OLDBOY Trailer