Events Εκπαιδευτικού Χαρακτήρα στο Comicdom Con Athens 2010

Ανοιχτή Συζήτηση Με Θέμα “Comics Και Εκπαίδευση”

“Θέλουμε τα παιδιά να είναι ικανά να κυνηγούν ανεξάρτητη γνώση πάνω σε οποιαδήποτε θεματολογία και τομέα, άσχετα αν αυτά παρέχονται στο σχολικό περιβάλλον ή όχι. Θέλουμε να τους μεταδώσουμε ενθουσιασμό για τη γνώση”, δηλώνει εκπαιδευτικός στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα Enquiring Minds.

“Έμαθα ανάγνωση πριν πάω σχολείο, γιατί ήθελα να διαβάζω μόνος μου τα comic strips στις εφημερίδες και να μαθαίνω τι γίνεται παρακάτω, χωρίς να χρειάζεται να περιμένω τον πατέρα μου να μου διαβάσει τη συνέχεια”, δηλώνει ο Jeff Smith, δημιουργός του δημοφιλούς comic BONE.

Η ένταξη των comics στην εκπαιδευτική, ή καλύτερα, στη μαθησιακή διαδικασία, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση: στην ανάπτυξη και καλλιέργεια ερεθισμάτων για την αναζήτηση γνώσης, τόσο για θέματα που σχετίζονται άμεσα με τη σχολική εκπαίδευση, όσο κυρίως για θέματα που αφορούν στην ευρύτερη κατανόηση και κοινωνική συμπεριφορά. Εκπαιδευτικοί και δημιουργοί συζητούν για τις εμπειρίες τους από τη χρήση των comics στις σχολικές αίθουσες.

Ομιλητές
Mαρία Νέζη, φιλόλογος, Βαρβάκειο Πειραματικό Γυμνάσιο
Μιχάλης Μπολουδάκης, Τεχνικός Διευθυντής ΙΤisART ΕΠΕ
Συμεών Ρετάλης, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιά
Βασίλης Σάκκος, υποψήφιος διδάκτορας, The London Consortium
Κώστας Κυριακάκης, εικονογράφος

Συντονισμός
Λήδα Τσενέ, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Comicdom Press/ Διδάσκουσα Πάντειο Παν/μιο

(Παρασκευή, 16 Απριλίου, 18:00, Θέατρο)

EduComics – Αξιοποίηση Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Κόμικς Στην Τάξη

Η ερευνητική ομάδα CoSyLab του Πανεπιστημίου Πειραιά και η εταιρία ITisART, οργανώνουν ένα σεμινάριο για την αξιοποίηση των ψηφιακών κόμικς στην εκπαίδευση. Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και γονείς που ενδιαφέρονται να μυήσουν τους μικρούς μαθητές σε δραστηριότητες δημιουργίας ψηφιακών κόμικς.

Τα ψηφιακά διαδραστικά κόμικς αποτελούν πολυμεσικό εκπαιδευτικό υλικό που αξιοποιεί την εικόνα και το κείμενο, ενώ στην ψηφιακή τους μορφή αξιοποιούν το διαδίκτυο και τα υπερμέσα.

Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν τρόποι αξιοποίησης των ψηφιακών μέσων στην εκπαιδευτική πρακτική. Θα περιγραφούν μαθησιακές στρατηγικές και σχέδια μαθήματος αξιοποίησης των ψηφιακών κόμικς σε μαθήματα Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Επίσης, θα γίνει παρουσίαση του λογισμικού ComicLab, το οποίο είναι ένα καινοτομικό εκπαιδευτικό εργαλείο δημιουργίας ψηφιακών κόμικς.

Οργανωτές

CoSyLab – Ερευνητική Ομάδα Προηγμένων Τεχνολογιών Μάθησης και Πολιτισμού, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιά [http://cosy.ted.unipi.gr]
Εταιρία ITisART [http://www.itisart.com.gr]

Το εργαστήρι αυτό εντάσσεται σε δράσεις επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην αξιοποίηση των ψηφιακών εκπαιδευτικών κόμικς στα σχολεία που μερικώς υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό διακρατικό ερευνητικό έργο EduComic Comenius project (www.educomic.org) που χρηματοδοτείται μερικώς από το πρόγραμμα LifeLong Learning Comenius και το οποίο συντονίζει η ερευνητική ομάδα CoSyLlab του Πανεπιστημίου Πειραιά.

(Σάββατο, 17 Απριλίου, 18:00)

Για το συγκεκριμένο σεμινάριο, δεν απαιτείται εγγραφή. Η είσοδος θα γίνει με σειρά προτεραιότητας.