99: Ισλάμ και Υπερήρωες

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς διαβάσατε ότι ο Obama πριν από λίγες μέρες στο ετήσιο “Presidential Summit on Entrepreneurship”, μια συνάντηση για την πρόωθηση και επιβράβευση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε μια σειρά comics.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xULeq3JrAEk[/youtube]

Και μάλιστα σε μια σειρά comics, η οποία δεν εκδίδεται από κάποια από τις μεγάλες αμερικανικές εκδοτικές εταιρείες- που τόσο τον υποστήριξαν στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας- αλλά από μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή. Πολιτικό τρικ ή δείγμα πολιτικής ωριμότητας; Αυτό είναι κάτι που πράγματι  σηκώνει μεγάλη συζήτηση…

Το 2006, η Teshkeel Comics και ο Dr. Naif Al-Mutawa σε συνεργασία με καταξιωμένους δημιουργούς, προερχόμενους κυρίως από την αμερικανική βιομηχανία των comics, δημιούργησαν το 99, το πρώτο comic με υπερήρωες από το Ισλάμ. Βασισμένο στα πρότυπα των κλασικών υπερηρωικών comics και δίνοντάς του μια κοινωνικοπολιτική χροιά, κρατώντας παράλληλα σε πρώτο πλάνο την ισλαμική θρησκεία, οι πρωταγωνιστές του 99, των οποίων οι δυνάμεις σχετίζονται με τις 99  ιδιότητες του Αλλάχ, αποτελούν σήμερα ίσως τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες σε όλη τη Μέση Ανατολή. Τόσο δημοφιλείς είναι, ώστε το 2009  άνοιξε αντίστοιχο θεματικό πάρκο στη Jahra, ενώ το περιοδικό Forbes κατέταξε το όλο εγχείρημα στα “Top 20 Trends Sweeping the Globe”.

Οι υπερήρωες του 99 δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορους και τους πιο παραδοσιακούς υπερήρωες. Έτσι, τον περασμένο χρόνο συναντήθηκαν με την Justice League σε ένα ιδιαίτερο cross over. O Paul Levitz της DC δήλωνε τότε, “η συνάντηση ηρώων σε φανταστικούς κόσμους είναι πια μια πολύχρονη παράδοση. Και μέσα στην πάροδο όλων αυτών των χρόνων πολλές ιστορίες υπερηρώων έχουν μεταφραστεί στα αραβικά. Αλλά αυτό είναι ένα βήμα παραπάνω. Το πιο δύσκολο, αλλά και δημιουργικό τεστ είναι να προσπαθείς να πιάσεις ένα κοινό το οποίο έχει εντελώς διαφορετικές πολιτιστικές προσλαμβάνουσες και ενδιαφέροντα”.

Από την πλευρά του, ο Dr. Naif Al-Mutawa θέλησε με αυτόν τον τρόπο να στείλει και ένα πολιτικό μήνυμα στους αρχηγούς των δύο χωρών για μια συνάντηση που στην πραγματικότητα δεν έγινε ποτέ.

Τι είναι λοιπόν το 99; Πολιτική ή θρησκευτική προπαγάνδα; Μια καινοτόμος και δημιουργική επιχείρηση; Υποκρισία; Υπέρβαση των πολιτιστικών και φυλετικών εμποδίων μέσα από τη γλώσσα των comics; Ένας πιο σύγχρονος τρόπος αντίληψης της κουλτούρας του Ισλάμ; Στο βίντεο που ακολουθεί, ο δημιουργός του επιχειρεί να δώσει τη δικιά του προσέγγιση και σκέψη πίσω από αυτό. Τα συμπεράσματα δικά σας…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5GO3bO2fq1Y[/youtube]