Comicdom Con 2010 Report: Day 1

Να ‘μαστε λοιπόν, με την οfficial version του report από το Comicdom Con Athens 2010 και πολλές, ΠΟΛΛΕΣ περισσότερες φωτογραφίες. Ακολουθώντας την αρκετά πετυχημένη συνταγή της προηγούμενης χρονιάς, θα πούμε πέντε λόγια για τα highlights της κάθε ημέρας και έπειτα θα αφήσω τις φωτογραφίες να μιλήσουν από μόνες τους (με τη βοήθεια πιθανώς περιττών εξηγήσεων και witticisms στις λεζάντες).

Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που το Comicdom Con διεξήχθη με τη μορφή τριημέρου και η πάλαι ποτέ “Παρασκευή των Παθών” του στησίματος μοιράστηκε στο απόγευμα της Πέμπτης (την official pre-con ημέρα, στην οποία φέτος δεν μπόρεσα να παραβρεθώ λόγω ανάρρωσης από βαρβάτη ίωση) και το πρωί της Παρασκευής, που ο (φυσιολογικός) κόσμος βρισκόταν ακόμα στις δουλειές του. Ωστόσο από τις 16:30 άρχισε να μαζεύεται αρκετός – και πλέον νωρίς το βράδυ πολύς – κόσμος, δίνοντάς μας μια ιδέα για το τι επρόκειτο να συμβεί το Σαββατοκύριακο, που ήταν προγραμματισμένα τα πολλά signings, τα workshops και κυρίως, που οι επισκέπτες δεν θα είχαν εργασιακές υποχρεώσεις.

Από highlights της Παρασκευής λοιπόν: είχαμε καταρχήν την ανοιχτή συζήτηση “Comics και Εκπαίδευση”, στην οποία συμμετείχαν η Μαρία Νέζη, φιλόλογος του Βαρβάκειου Πειραματικού Γυμνασίου, ο Μιχάλης Μπολουδάκης, τεχνικός διευθυντής της ITisART, ο Συμεών Ρετάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά και ο Κώστας Κυριακάκης, εικονογράφος. Δυστυχώς ο Βασίλης Σάκκος, φίλος και συνεργάτης που επρόκειτο να συμπληρώνει την πεντάδα, αναγκάστηκε να παραμείνει στην Αγγλία λόγω της ακύρωσης πτήσεων, οφειλόμενης στην έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου (για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεν μπόρεσε να παραβρεθεί κατά τη διάρκεια του τριημέρου και ο συγγραφέας comics Mike Carey). Τον αντικατέστησε όμως επάξια η Βασιλεία Βαξεβάνη, επίσης φίλη και συνεργάτης, καθώς και μία από τις τρεις Παραμυθοκόρες.

Έπειτα είχαμε τον χαιρετισμό και την επίσημη τελετή έναρξης, συνοδευόμενα από σύντομη παρουσίαση των νέων ελληνικών εκδόσεων που έκαναν ντεμπούτο στο COMICDOM CON και την προβολή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ TINTIN ET MOI, για τη ζωή και το έργο του Hergé, ιδιαίτερα συναρτήσει των πολιτικών καταστάσεων της εποχής του.

Yπήρχαν βέβαια και high moments που δεν αναφέρονται στο πρόγραμμα, αλλά νομίζω ότι εδώ θα δώσω το λόγο στην εικόνα. Μαέστρο, αυλαία!

Κάπως έτσι λοιπόν εκτυλίχθηκε η πρώτη ημέρα του COMICDOM CON και η εξάντληση στην κατάληξή της δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό που μας περίμενε το Σάββατο. Για τα τσακάλια που θα δουν διαφορές και μπρος-πίσω στην αρίθμηση των φωτογραφιών, το μόνο που μπορώ να σας πω ότι η σειρά πειράχτηκε  χάριν συνοχής και παρουσίασης.  Τα γεγονότα (και η ουσιαστική διαδοχή τους) παραμένουν αναλλοίωτα.

Αν δεν ήσασταν εκεί, τώρα είδατε (ένα μικρό μέρος) από το τι χάσατε και έπεται συνέχεια!