Το Παιδικό Πρόγραμμα του Comicdom Con Athens 2010

Ήδη από την προηγούμενη χρονιά, το Comicdom Con ενέταξε στο πρόγραμμά του εκδηλώσεις που απευθύνονται στους μικρούς μας φίλους. Άλλωστε, αν πραγματικά επιθυμούμε να μυήσουμε και άλλους στο μαγικό χώρο των comics, δεν υπάρχει καλύτερο υλικό από τα παιδιά. Η επιτυχία που γνώρισαν οι εκδηλώσεις αυτές που αφορούσαν παιδιά και εκπαιδευτικούς είναι μια καλή αρχή.

Comics και εκπαίδευση”

Στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης μαζεύτηκαν άνθρωποι του χώρου, εκπαιδευτικοί και developers λογισμικών. Τί μπορεί να ενώνει όλους αυτούς; Πέρα και πάνω από όλα η αγάπη τους για τα comics. Στην ανοιχτή αυτή συζήτηση – που θα συντόνιζε κανονικά η Λήδα Τσενέ, αλλά δυσκολεύεται ακόμα να είναι σε δύο μέρη ταυτόχρονα – συμμετείχαν ο Σίμος Ρετάλης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο τεχνικός διευθυντής της ItisArt Ε.Π.Ε. Μιχάλης Μπολουδάκης, η Μαρία Νέζη, φιλόλογος του Βαρβάκειου Πειραματικού Γυμνασίου και ο εικονογράφος Κώστας Κυριακάκης.

Με πολύ ενθουσιασμό ο Σίμος και ο Μιχάλης μίλησαν για το ComicStripCreator και την εξέλιξη του ComicLab. Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε όσους δεν είναι ταλαντούχοι στο σχέδιο να δημιουργήσουν ένα comic. Η κ. Νέζη στη συνέχεια με χαρά μας εξήγησε με ποιο τρόπο έβαλε το ComicLab στην τάξη και πόσο χρήσιμο φάνηκε αυτό. Το τελευταίο, μάλιστα, σχέδιο που ανέλαβαν οι μαθητές της ήταν η μεταφορά αποσπασμάτων της Ιλιάδας σε comic. Στη συνέχεια ο Κώστας Κυριακάκης παρουσίασε το δικό του πρόγραμμα με τίτλο “Παίζουμε Comics;” που θα παρουσιαζόταν και το πρωί της Κυριακής.

Kamishibai: Εικόνες και Παραμύθια για Παιδιά”

Πρόδρομος των ιαπωνικών manga, η τεχνική kamishibai συνδύαζε την εικόνα με την αφήγηση. Ετοίμασα, λοιπόν, σε εικόνες ένα γνωστό παραμύθι, το “Ο Τζακ και η φασολιά” καθώς και το γιαπωνέζικό παραμύθι Ο κεφτές που το έσκασε”. Αφού τα παιδιά κατάλαβαν τις βασικές αρχές της τεχνικής, ήταν η σειρά τους να παίξουν με τις εικόνες. Τους μοίρασα ανακατεμένα τα μέρη του ελληνικού παραδοσιακού παραμυθιού “Ο ποντικός και η θυγατέρα του” και καθώς έλεγα την ιστορία τα καλούσα να εντοπίσουν τη σωστή εικόνα και να δημιουργήσουν τη σωστή σειρά. Ήταν εξαιρετικά διασκεδαστικό και περάσαμε καλά όλοι, εγώ, τα παιδιά αλλά και οι γονείς.

Edu-Comics – Αξιοποίηση Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Κόμικς στην Τάξη”

Ο Σίμος Ρετάλης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, και ο τεχνικός διευθυντής της ItisArt Ε.Π.Ε., Μιχάλης Μπολουδάκης, που συμμετείχαν και στο panel “Comics και Εκπαίδευση”, έκαναν παρουσίαση για την αξιοποίηση των ψηφιακών comics στην εκπαίδευση. Η αίθουσα των εργαστηρίων ήταν γεμάτη από δημιουργούς, εκπαιδευτικούς και γονείς που θέλησαν να μάθουν με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα comics για να μεταδώσουν γνώσεις στα παιδιά. Με το πρόγραμμα ComicLab, ο Σίμος, ο Μιχάλης και η ομάδα τους μπορούν να το καταφέρουν. Το εργαλείο που έχουν αναπτύξει είναι χρήσιμο για τους εκπαιδευτικούς καθώς μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους ψηφιακά comics. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα να συνεργαστούν με άλλους εκπαιδευτικούς και να αναπτύξουν ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάλογο με τις ανάγκες τους.

Με πολλή αγάπη για αυτό που κάνουν και με βαθιά πίστη στο πρόγραμμα που έχουν αναπτύξει, ο Σίμος και ο Μιχάλης έπεισαν το κοινό για τις δυνατότητές του, έθεσαν νέες βάσεις για τη βελτίωσή του και ανανέωσαν το ραντεβού τους με όλους.

“Παίζουμε Comics;”

Φυσικά και παίζουμε! Αυτό απάντησαν τα παιδιά που την Κυριακή το πρωί μαζεύτηκαν ανυπομονώντας για το εργαστήριο αυτό. Ο Κώστας Κυριακάκης είχε ετοιμάσει για αυτά ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της Ένατης Τέχνης. Και στο δρόμο έμαθαν τι είναι τα comics, ποια είναι τα συστατικά που τα αποτελούν και ποια τα μυστικά τους. Και το μεγάλο ερώτημα: χρειάζεται να ξέρω να ζωγραφίζω για να φτιάξω comics; Με έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο, ο Κώστας τους απέδειξε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να θες να πεις μια ιστορία. Και τα παιδιά με χαρά τον ακολούθησαν σε αυτό το ταξίδι, του έδωσαν ιδέες και έμπνευση. Με την καθοδήγησή του κατάφεραν να αντιληφθούν τα συστατικά που απαρτίζουν την τέχνη των comics και να φτιάξουν μια μικρή δική τους ιστορία.

Όσοι χάσατε αυτό το εκπληκτικό ταξίδι, μην απογοητεύεστε. Ο Κώστας Κυριακάκης ετοιμάζεται να εκδώσει στην Comicdom Press ένα βιβλίο μέσα στο οποίο θα περιέχει όλα όσα θέλει να μεταδώσει στα παιδιά, τα δικά του μικρά μυστικά!