5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ – V.31

Μια έκθεση στο Βερολίνο αποδεικνύει ότι η golden age των αμερικανικών comics είναι εβραϊκής καταγωγής, η ταινία X-MEN: FIRST CLASS αποκτά σκηνοθέτη (κι αυτός ΔΕΝ είναι ο Βryan Singer), το sequel του ΚICK ASS θα εκδοθεί ως serialized σε νέο βρετανικό comics magazine από την Titan Books, αποχαιρετούμε τον συγγραφέα του MODESTY BLAISE, Peter O’ Donnell, κι όλα αυτά ενώ ο σχεδιαστής-θρύλος Gene Colan παραχωρεί μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη, λίγο πριν μπει στο νοσοκομείο και χαθούν original έργα του! Είναι η στήλη 5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ, που προσπαθεί να επαναλαμβάνει όσο πιο συχνά γίνεται τον τίτλο KICK-ASS για να τραβήξει την προσοχή των αναγνωστών της! 😛

  • 1. HEROES, FREAKS AND SUPER-RABBIS: THE JEWISH DIMENSION OF COMIC ART

Όσοι βρεθείτε στο Βερολίνο μέχρι και τις 8 Αυγούστου, μη διανοηθείτε να χάσετε την έκθεση του Ιουδαϊκού Μουσείου της πόλης, που αποδεικνύει μέσα από 200 έργα, 45 δημιουργών, ότι η golden age των αμερικανικών comics είναι, δίχως άλλο, εβραϊκής καταγωγής! Αν και συνήθως είμαι επιφυλακτικός με τις εκθέσεις που ασχολούνται με μια κατηγορία δημιουργών μόνο και μόνο εξαιτίας καταγωγής, φύλου, ή οποιουδήποτε άλλου ιδιαίτερου χαρακτηριστικού, η έκθεση Heroes, Freaks and Super-Rabbis: The Jewish Dimension of Comic Art, έχει το ασύγκριτο πλεονέκτημα  ότι παρουσιάζει, σχεδόν στο σύνολό της, πραγματικούς γίγαντες της 9ης Τέχνης, με -αναμφίβολα- αρχετυπικές δημιουργίες τους, όπως τον Superman, τoν Batman, τoν Captain America και τoν Spirit, μεταξύ άλλων. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για μια έκθεση που στήθηκε στη λογική “πάμε να δούμε αν μπορούμε να μαζέψουμε υλικό για να στηρίξουμε υλικό με εβραίους δημιουργούς”, αλλά για μια έκθεση που προκύπτει από την αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι οι σημαντικότεροι πρωτοπόροι των αμερικανικών comics συμβαίνει να είναι εβραϊκής καταγωγής!

  • 2. META ΤΟ KICK-ASS, O MATTHEW VAUGHN ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΤΟ X-MΕΝ: FIRST CLASS

Σύμφωνα με δημοσίευσμα του περιοδικού VARIETY, o σκηνοθέτης της ταινίας KICK-ASS, Matthew Vaughn, αναλαμβάνει αντίστοιχο ρόλο στην ταίνια X-MEN: FIRST CLASS, που αναμένεται να βγει στις αίθουσες τον Ιούνιο του 2011, σε παραγωγή του Bryan Singer, που σκηνοθέτησε τις δύο πρώτες (και καλύτερες) ταινίες X-MEN. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η ταινία θα επικεντρώνεται στην πρώτη ομάδα μεταλλαγμένων που μάζεψε ο Charles Xavier, καθώς και τη σχέση με τον τότε φίλο του Erik “Magnus” Lehnsherr. Άλλα μελλοντικά projects του δημοφιλούς franchise, περιλαμβάνουν μια ακόμη ταινία επικεντρωμένη στον Wolverine, ενώ υπάρχουν και σκέψεις για ένα “Deadpool” spin-off.

  • 3. O MARK MILLAR, ΤΟ SEQUEL ΤΟΥ KICK-ASS ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ COMICS MAGAZINE

CLiNT. Έτσι ονομάζεται το νέο, μηνιαίο comics magazine που θα βγει από τον Mark Millar και την Titan Books στα βρετανικά newstands, με συνεργάτες όπως ο κωμικός Jonathan Ross, ο νοβελίστας Frankie Boyle, και ο δημοσιογράφος Steve O’Brien. Στο περιοδικό θα δημοσιεύεται σε συνέχειες το comic “Kick-Ass: Balls to the Wall”, το sequel της ιστορίας που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με την ταινία KICK-ASS. Το πλάνο είναι η έκδοση να ντεμπουτάρει τον Σεπτέμβριο στα newstands της Αγγλίας, ενώ υπάρχουν και σχέδια για διανομή του CLiNT και στην αμερικανική αγορά, συμπεριλαμβανομένων και των comics shops.

  • 4. PETER O’ DONNELL R.I.P.

Ο συγγραφέας  Peter O’Donnell, δημιουργός του comic strip MODESTY BLAISE , έφυγε από τη ζωή στις 3 Μαϊου, σε ηλικία 90 χρόνων. Παρότι ο O’Donnell ταλαιπωρούνταν τα τελευταία χρόνια από τη νόσο Parkinson, δεν σταμάτησε να γράφει εισαγωγές για τα reprints του MODESTY BLAISE από την Titan Books. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο O’Donnell συνέγραψε περιπετειώδη strips όπως τη διασκευή της νουβέλας του James Bond, DR. NO, καθώς και τα GARTH και ROMEO BROWN. Το 1962, του ζητήθηκε να δημιουργήσει έναν νέο περιπετειώδη χαρακτήρα για την DAILY EXPRESS, που έμελλε να είναι η Modesty Blaise. Το 1963, το strip “μετακόμισε” στην EVENING STANDARD, όπου και συνέχισε να εκδίδεται μέχρι το 2002.

  • 5. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ GENE COLAN ΣΤΟ GRAPHIC NYC

Και να ταν μόνο αυτή η είδηση! Λίγες μέρες μετά τη διεξαγωγή της συνέντευξης και τη φωτογράφισή του, ο living legend, βετεράνος καλλιτέχνης έπεσε και χτύπησε τον ώμο του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί τώρα να σχεδιάσει. Παράλληλα, φαίνεται να λείπει αρκετό artwork από το προσωπικό αρχείο του δημιουργού, με αποτέλεσμα το ράδιο-αρβύλα να οργιάσει, μιλώντας ακόμα και για επίθεση που δέχτηκε ο καλλιτέχης με στόχο την κλόπη! Για να μην ξεχνιόμαστε, όμως, κεντρικό θέμα αυτού του news item, είναι η συνέντευξη του Gene Colan στον Christopher Irving σχετικά με τη μακρά καριέρα του 83χρονου σχεδιαστή, που αξίζει να διαβάσουμε, καθώς αποτελεί αυτό που, με μία λέξη, θα χαρακτηρίζαμε “Ιστορία”.