Παίζουμε Comics Στη Θάσο!

Όταν το 2008, ξεκινήσαμε διστακτικά να “παίζουμε comics” με παιδιά Δημοτικού (στη συνέχεια και Γυμνασίου) στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (πρόγραμμα Βιβλιοπαιχνίδια), ούτε εγώ, ούτε και ο Κώστας (Κυριακάκης) δεν πιστεύαμε πόσο διψασμένοι θα ήταν δάσκαλοι, γονείς και μαθητές για την ένταξη δημιουργικών παιχνιδιών με θέμα τα comics στην εκπαιδευτική διαδικασία. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν περάσει δύο χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα, έχουμε πάει σε παιδικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε σχολεία και πολιτιστικούς φορείς, δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό προκειμένου να μιλήσουμε στα παιδιά, αλλά και στους μεγαλύτερους, για την εκφραστική δυναμική της γλώσσας των comics και πώς αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όχι μόνο για τη διακόσμηση των εκπαιδευτικών βιβλίων, αλλά για την καλλιέργεια μιας σφαιρικότερης αντίληψης του κόσμου και την ανάπτυξη της σύνθετης σκέψης.

Εμπνευσμένοι από πρωτοβουλίες που χρησιμοποιούν τη δύναμη της αφήγησης ως ενός μοναδικού τρόπου προσέγγισης του κόσμου μας, ο οποίος περικλείει μέσα του τη γνώση, την επιστήμη και το στοχασμό (όπως, πολύ εύστοχα, είχε αναφέρει ο Απόστολος Δοξιάδης σε μια ομιλία του), αλλά και από τις συζητήσεις που γίνονται κατά καιρούς για το σύστημα της εκπαίδευσης παγκοσμίως, με κορυφαία αυτήν εδώ:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MZIlJN0JVro[/youtube]

Κυρίως, όμως, από πρωτοβουλίες ένταξης των comics στις σχολικές αίθουσες, εμπλουτίσαμε και το πρόγραμμα του Comicdom Con Athens με αντίστοιχα προγραμμάτα, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει από την Comicdom Press το “Παίζουμε Comics”, μια έκδοση που επιχειρεί να εξηγήσει στα παιδιά τι είναι τα comics και πώς λειτουργούν.

Πριν από λίγους μήνες, λάβαμε ένα πολύ όμορφο email από το Πρώτο 6Θέσιο Δημοτικό Σχολείο Θάσου, το οποίο μας προσκαλούσε να συμμετάσχουμε στην εκδήλωση που θα έκαναν με θέμα το βιβλίο. Πώς μπορεί κανείς να αρνηθεί; Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να βρούμε χρόνο και την προηγούμενη Πέμπτη βρεθήκαμε στην μαγευτική Θάσο. (Όποιος δεν έχει επισκεφθεί το νησί, να πάει ΤΩΡΑ!)

Στο λιμάνι, μας περίμενε η δραστήρια και πολύ δυναμική Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, κ. Βέτα Τσέλιου, η οποία είναι υπεύθυνη -απ’ ότι μάθαμε εκ των υστέρων- για πάρα πολλά από τα πολύ δημιουργικά πράγματα που συμβαίνουν σε αυτό το ξεχωριστό σχολείο.

Μαζί πήγαμε να δούμε το χώρο και πραγματικά ξετρελαθήκαμε. Ένα πανέμορφο σχολείο, πολύχρωμο και ζωντανό, που η κάθε τάξη του έμοιαζε με μια μικρή έκθεση. Εκεί, μας υποδέχτηκαν οι κ. Πόπη Μαργιού και Λασκαρίνα Νικολέρη, οι δασκάλες που οργάνωσαν την επίσκεψή μας. Μας ξενάγησαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου εξέθεταν τις εργασίες των παιδιών, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που είχαν αναλάβει για την προώθηση της ανάγνωσης. Εικονογραφήσεις, τουριστικοί οδηγοί, πανέξυπνες ατάκες σε γελοιογραφίες και comics, έκθεση σελιδοδεικτών, παραμύθια και χίλιες δυο άλλες δημιουργίες, αποτέλεσμα της δουλειάς και κυρίως της διάθεσης αυτών των εκπαιδευτικών.

Μια μικρή ανάσα στο ξενοδοχείο και στη συνέχεια, βουρ με τα οχήματά μας, δύο ποδήλατα, ξανά στο σχολείο για τη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, μια συζήτηση που κράτησε πάνω από δύο ώρες. Εκεί μιλήσαμε για τα comics και πώς μπορούν να αποτελέσουν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ τέθηκαν και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.  Μια πολύ ζωντανή συζήτηση, που στεναχωριέμαι που δεν βιντεοσκοπήσαμε…

Στη συνέχεια, η “κυρία των καλλιτεχνικών” του Γυμνασίου, κ. Δήμητρα Σδράλη, μας ξανάγησε σε μια πανέμορφη έκθεση ζωγραφικής των μαθητών της.

Λίγες ώρες ύπνος και το πρωί βρεθήκαμε και πάλι στο σχολείο, αυτή τη φορά μέσα στις σχολικές αίθουσες. Εγώ στην αίθουσα της Τρίτης Δημοτικού να παίζω με τους μικρούς μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού, με τη βοήθεια του Owly του Andy Runton και ο Κώστας στην αίθουσα της Έκτης, με τους μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’, να εξηγεί τι είναι τα comics και πώς λειτουργούν, τι σχέση έχουν με τη ζωγραφική και πώς συνεργάζονται οι λέξεις και οι εικόνες.

Αφού πέρασαν δύο πολύ γεμάτες ώρες και αφού υποσχεθήκαμε στους καινούριους μας φίλους ότι θα ξανάρθουμε, οι οικοδεσπότες μας, μας έκαναν μια πολύ όμορφη βόλτα στο νησί, όπου απολαύσαμε όλες τις σπεσιαλιτέ, συνεχίζοντας την ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Το απόγευμα πια, φορτωμένοι υπέροχες αναμνήσεις και φοβερή ενέργεια, πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Για μένα ήταν πράγματι μια από τις ωραιότερες εμπειρίες, να βρεθώ σε ένα τόσο δημιουργικό περιβάλλον, με ανθρώπους που επενδύουν τον προσωπικό τους χρόνο για την καλλιέργεια μιας ευρύτερης παιδείας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους και πραγματικά εύχομαι να συνεχίσετε με το ίδιο πάθος την καταπληκτική δουλειά σας!