R.I.P. Frank Frazetta (1928-2010)

Ένας από τους σπουδαιότερους και πιο επιδραστικούς καλλτέχνες του 20ου Αιώνα δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας. Ο Frank Frazetta, ο άνθρωπος που με τα έργα του ύμνησε την ομορφιά του ανθρώπινου σώματος και απέδειξε πως μια απεικόνιση μπορεί να συνδυάζει το ρεαλισμό με την έννοια του “ιδανικού”, άφησε την τελευταία του πνοή, χθες το απόγευμα, σε ηλικία 82 ετών, σε νοσοκομείο κοντά στο σπίτι του, μετά από οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Frazetta υπήρξε κατά μία έννοια παιδί-θαύμα, καθώς από πολύ νεαρή ηλικία είχε δείξει τις μοναδικές ικανότητες του στο σχέδιο και τη ζωγραφική και πριν ακόμη συμπληρώσει τα 16 του χρόνια, είχε ήδη δημοσιεύσει την πρώτη του δουλειά στα comics. Επί σειρά ετών, εργάστηκε σε εκδοτικές όπως η Avon, η Standard, η Dell και φυσικά, η EC Comics, όπου δημιούργησε ορισμένες από τις πλέον αξιομνημόνευτες ιστορίες, εργαζόμενος κυρίως σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας.

Αργότερα, έστρεψε το ενδιαφέρον και το ταλέντο του στο σχεδιασμό painted εξωφύλλων για paperbacks, δουλειά που ήταν αρκετά πιο προσοδοφόρα, αλλά και που οδήγησε στην καταξίωση του σε καλλιτεχνικούς κύκλους εκτός των comics. Οι τιμές των πρωτοτύπων του εκτινάχθηκαν στα ύψη και απευθύνονταν πλέον σε συλλέκτες έργων τέχνης και όχι σε comic fans.

Η σημασία του έργου του Frazetta και η επιρροή του στις γενιές σχεδαιστών και ζωγράφων που ξεπήδησαν από τη δεκαετία του ’60 και μετά, είναι ανυπολόγιστη. Είναι μάλλον απίθανο να υπάρχει άλλος δημιουργός που να έχει επηρεάσει τόσους πολλούς καλλιτέχνες, σε τόσο ευρύ φάσμα Μέσων, τα τελευταία πενήντα χρόνια και παρ’ όλο που λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, τα τελευταία χρόνια δεν δημιουργούσε συχνά, η παρουσία του εξακολουθούσε να δεσπόζει στους καλλιτεχνικούς κύκλους, γεγονός που ασφαλώς δεν θα πάψει να ισχύει ακόμη και μετά το θάνατο του.

Διαβάστε το πληρέστατο obituary που ετοίμασε ο Tom Spurgeon του Comics Reporter.