PREVIEWS PICKS (MAY 2010) – Manga

Θα κάνω άλλη μια εισαγωγή για την οικονομική κρίση. Οι εισαγωγές για την οικονομική κρίση είναι πολύ της μόδας και οφείλω να ακολουθήσω το ρεύμα αυτό αν θέλω να διατηρήσω το αναγνωστικό κοινό μου. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο post δεν μου επιτρέπει να συμπεριλάβω και μερικά σχόλια για τη λαϊκή οργή, την εξέγερση και τα λοιπά, αλλά κάπου θα βρω να τα βάλω, μην ανησυχείτε καθόλου.

Η εν λόγω κρίση έχει επηρεάσει πολλαπλώς τη βιομηχανία των comics. Ελπίζω να είναι μόνο δική μου ιδέα, αλλά η πτώση των εσόδων των εταιρειών έχει επηρεάσει την ποιότητα των εκδόσεων. Αν δεν ισχύει αυτό που λέω, τότε μάλλον έχω αρχίσει να μεταλλάσσομαι σε γέρο του Muppet Show, γιατί μου φαίνεται ότι κάθε προηγούμενο PREVIEWS είναι καλύτερο. Οι παραγγελίες μου μειώνονται, ενώ έχει τύχει και μήνας που δεν βρήκα τίποτα, μα τίποτα, να παραγγείλω.

Αυτός ο μήνας ήταν πολύ φτωχός από πλευράς manga, τόσο σε ποσότητα όσο και σε νέους τίτλους. Ας τα δούμε, όμως, αναλυτικά.

AX Vol. 1: A COLLECTION OF ALTERNATIVE MANGA (Top Shelf, p.342, $29.95)

Gem of the month! Η σημαντικότερη κυκλοφορία που εμφανίζεται στις σελίδες αυτού του PREVIEWS, κατά την ταπεινή μου άποψη. Το AX είναι για πάνω από δέκα χρόνια η κορυφαία ιαπωνική ανθολογία εναλλακτικών/underground/indie manga. Στις σελίδες του, έχουν εμφανιστεί πραγματικά αριστουργήματα και για πρώτη φορά, η Δύση έχει την ευκαιρία να δει μερικές από τις καλύτερες ιστορίες που έχουν δημοσιευτεί εκεί, την τελευταία δεκαετία. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα λόγο που κάποιος, ο οποίος διαβάζει manga, δεν θα ήθελε να το παραγγείλει. Ψέμματα, κάποιος που πιστεύει ότι τα manga είναι το NARUTO δεν θα θέλει να το παραγγείλει…

MAGIC KNIGHT RAYEARTH OMNIBUS EDITION (Dark Horse, p.53, $19.99)
Ομολογώ ότι δεν έχω παρακολουθήσει καθόλου τον συγκεκριμένο τίτλο, αλλά μόνο και μόνο το γεγονός ότι, επί σειρά ετών, ήταν εξαντλημένος και έχει κάνει πολύ καλές πωλήσεις στις ΗΠΑ, δίνει μια σημαντικότητα στην κυκλοφορία του omnibus. Αν σας αρέσουν οι CLAMP, ρίξτε του μια ματιά.

BAKUMAN, Vol. 1 (Viz, p.350, $9.99)

Αυτός ο τίτλος ενδέχεται να είναι πολύ ενδιαφέρων. Μιλάει για δυο παιδιά που αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να καταφέρουν να μπουν στην βιομηχανία των manga. Δεν ξέρω κατά πόσο θα λέγονται αλήθειες, ή θα παρουσιάζονται όλα “λίιιιγο διαφορετικά”, ωστόσο θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο (πέραν της ψυχαγωγικής του αξίας) σε επίδοξους δημιουργούς.

MUSHISHI Vol. 8/9/10 OMNIBUS EDITION (Del Rey, p.292, $24.99)

Ναι, γενικά θεωρώ πολύ καλή κίνηση τα omnibus editions, γι’ αυτό και φροντίζω να τα παρουσιάζω. Το MUSHISHI, ιδιαίτερα αγαπητό, μιλάει για υπερφυσικά πλάσματα, τα  Mushi, και τον Ginko, έναν περιπλανόμενο “ειδικό επί των πλασμάτων αυτών” (Mushishi σημαίνει “Master of Mushi”), ο οποίος βοηθάει όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των Mushi. Κάτι σαν το SUPERNATURAL, δηλαδή 🙂

Σας είπα ότι ήταν φτωχό το PREVIEWS αυτό το μήνα. Μην ξεχάσετε να πάρετε το AX!