Jeff Lemire On SUPERBOY… Some Thoughts…

Διάβασα πριν από λίγες μέρες ότι ο Jeff Lemire θα είναι ο συγγραφέας του νέου ongoing τίτλου του SUPERBOY, ενώ το artwork θα το κάνει ο Pier Gallo και μια πρώτη γεύση θα πάρουμε στο ACTION COMICS #892 που κυκλοφορεί τον Αύγουστο  (διαβάστε εδώ και τη συνέντευξη που έδωσε σχετικά). Σίγουρα είναι ένα δείγμα της εμπιστοσύνης που χαίρει o Lemire στην DC (ο Conner Kent/Superboy δεν είναι κάποιος τριτοκλάσάτος χαρακτήρας) ειδικά τη στιγμή που δεν πάει πολύς καιρός από τη στιγμή που είχε ανακοινωθεί πως ο Lemire θα γράφει το backup feature του ADVENTURE COMICS, με πρωταγωνιστή τον The Atom από το τεύχος 516.

Ο Jeff Lemire έγινε πολύ γνωστός με το εξαιρετικό ESSEX COUNTY που κυκλοφόρησε από την Top Shelf  και στο οποίο αντλούσε ένα μεγάλο μέρος της έμπνευσης του από προσωπικά βιώματα. Μετά από αυτό ακολούθησε το original graphic novel THE NOBODY από τη Vertigo και λίγο αργότερα το δικό του ongoing series στη Vertigo με τίτλο SWEET TOOTH.

Όπως διακρίνει ο προσεκτικός αναγνώστης (αυτός που κάνει κλικ στα links που βρίσκονται σε αυτό το κείμενο) συμπαθώ ιδιαίτερα τη δουλειά του Lemire και την παρακολουθώ στενά. Εν τούτοις οι τελευταίες ανακοινώσεις κάπως με προβλημάτισαν. Ίσως επειδή αναρωτιέμαι για το κατά πόσο μπορεί ο Lemire να αντεπεξέρθει σε τόσους τίτλους ή να ανησυχώ για το κατά πόσο η προσωπική του αφήγηση θα διατηρήσει τα χαρακτηριστικά της σε κάποιους mainstream superhero τίτλους. Από την άλλη σίγουρα κατανοώ την πρόκληση που μπορεί να βλέπει σε αυτές τις δουλειές, αλλά και αυτό που με πολύ απλό και ωμό τρόπο είπε ο Peter Bagge στη σύντομη, αλλά ιδιαίτερα ουσιαστική συνέντευξη που έδωσε στο Θωμά Παπαδημητρόπουλο:

Vertigo offers a generous guaranteed page rate, while Fanta does not.

Από την άλλη, διάβασα στο Bookslut αυτήν εδώ την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε ένας άλλος πολύ σημαντικός ανεξάρτητος δημιουργός που κάποια στιγμή δοκίμασε την τύχη του στη DC…

Δεν πάνε πολλά χρόνια που ο Dylan Horrocks, δημιουργός του σπουδαίου HICKSVILLE, κέντρισε το βλέμμα της DC και ανέλαβε να γράφει το limited series THE NAMES OF MAGIC και αργότερα τα ongoing series HUNTER: THE AGE OF MAGIC και το BATGIRL. Στη συνέντευξη του στο Bookslut ο Horrocks μιλά για το πώς αυτή η εμπειρία άλλαξε τη σχέση του με τα comics και τις ιστορίες. Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω…

Hicksville came out 12 years ago, and I started drawing it 18 years ago. To me, it’s very old work. But the difficult thing is that I haven’t finished another book since then, apart from DC Comics stuff which I don’t really consider my work and a few issues of Atlas, serialized stories that haven’t been finished.

It’s a very difficult living being an alternative cartoonist, so the notion that I could make a living writing comics? I figured, well, that can’t take up too much time. I’ll work on my own stuff, my real stuff, the rest of the time.

I was at my lowest point when I was writing for DC, and it took quite a long time to recover. I hadn’t just fallen out of love with comics — and I don’t know if I had, or if I just felt estranged from them — but I’d fallen out of love with stories.

Αυτή τη στιγμή ο Horrocks βρίσκεται ξανά στη Νέα Ζηλανδία, από όπου ξεκίνησε και κάνει comics τα οποία ανεβάζει στο site του, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και η νέα έκδοση του HICKSVILLE με μικρές προσθήκες και βελτιώσεις. Τίποτε βέβαια δεν δείχνει πως η ιστορία του Horrocks μπορεί να έχει κοινά με αυτή του Lemire , αλλά καλό είναι να την έχουμε στο μυαλό μας έστω και σαν “cautionary tale”…

Αντί για επίλογο σας αφήνω μια fan-made μικρού μήκους ταινία που γυρίστηκε έχοντας σαν έμπνευση το THE NOBODY του Lemire (το οποίο αποτελεί την εκδοχή του Lemire για την ιστορία του αόρατου ανθρώπου του H.G Wells)