5 ΠPΟΣΦΑΤΑ ΝEA – V.33

Μετά από έξι χρόνια, η DC βάζει λουκέτο στο manga imprint, CMX. Η Dynamite Entertainment αγοράζει τον κατάλογο της Chaos! Comics. Μία δημοπρασία στο Παρίσι βγάζει στο σφυρί 230 έργα του δημοφιλούς χαρακτήρα, ΤinΤin. Το X-Universe δέχεται επιδρομή από τους- εσχάτως πολύ δημοφιλείς- βρικόλακες. Κι όλα αυτά, ενώ το Comics Alliance παρουσιάζει έναν περιοδικό πίνακα, όχι χημικών στοιχείων, αλλά… υπερδυνάμεων. Είναι η εβδομαδιαία στήλη 5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ, που κάνει focus στα σημαντικά, αλλά και τα διασκεδαστικά που επιφυλάσει η comics επικαιρότητα.

  • 1. Η DC ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ MANGA IMPRINT, CMX

Ο Μάιος του 2010 είναι ίσως ο black history month της αμερικανικής αγοράς των manga! Την προηγούμενη εβδομάδα αναφερθήκαμε από αυτή τη στήλη, στις μαζικές απολύσεις στις οποίες προχώρησε η Viz, ενώ παράλληλα διαβάσαμε στο CBR και για το σχεδόν σίγουρο κλείσιμο της Go! Comi. Το κακό τρίτωσε με την είδηση ότι η DC κατεβάζει ρολά στο imprint CMX μετά από έξι χρόνια εκδοτικής παρουσίας. Οι εκδότες Dan Didio και Jim Lee δήλωσαν από κοινού στο CBR News:

“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, η CMX έφερε στην Αμερική μία πλούσια λίστα τίτλων. Τρέφουμε μεγάλη εκτίμηση στα έργα και τους δημιουργούς που βοηθήσαμε να συστηθούν σε ένα νέο κοινό. Με δεδομένες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτό τον καιρό τα manga στην αμερικανική αγορά, αποφασίσαμε ότι η CMX θα σταματήσει να εκδίδει νέους τίτλους από την 1η Ιουλίου 2010. Η κίνηση αυτή δεν θα επηρεάσει την best-selling σειρά MEGATOKYO η οποία και θα συνεχίσει κανονικά, ως τίτλος της DC Comics”.

Η DC έδωσε επίσης στη δημοσιότητα τα volumes των τίτλων που θα εκδοθούν για τελευταία φορά τον Ιούνιο: MUSASHI #9 Vol 17, VENUS CAPRICCIO Vol 4, TWO FLOWERS FOR THE DRAGON Vol.6, POLYPHONICA: CARDINAL CRIMSON  Vol 1, STOLEN HEARTS Vol 2, TRRU TERU X SHONEN Vol 7 και ORFINA Vol 8.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την πορεία της CMX, αναμείνατε μερικές μέρες όταν και θα είναι έτοιμο το αφιέρωμα που ετοιμάζουν οι συνεργάτες μας, Κώστας Λαμπρόπουλος και Μυρτώ Τσελέντη.

  • 2. Η DYNAMITE ΑΠΟΚΤΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΗΣ CHAOS! COMICS

Η Dynamite Entertainment ανακοίνωσε την απόκτηση του καταλόγου της Chaos! Comics που περιλαμβάνει δημοφιλείς χαρακτήρες όπως οι Evil Ernie, Lady Demon και Purgatori (με την εξαίρεση της Lady Death). Η Chaos! Comics ήταν η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εκδοτική των 1990’s στις Η.Π.Α., με έσοδα που ξεπερνούσαν τα 30 εκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις εκδόσεων σε 8 γλώσσες! Στον κατάλογό της συναντά κανείς ονόματα συγγραφέων όπως οι Peter  David, Brian Pulido, Alan Moore, και Christopher Golden, και σχεδιαστών όπως οι Jae Lee, Greg Capullo, Mike Deodato, Art Adams, Boris Vallejo, Steven Hughes, Adam Hughes, Joseph Michael Linsner και Bernie Wrightson.

“Μετά την απόκτηση των δικαιωμάτων της Vampirella και την απόκτηση του καταλόγου της Chaos!, η Dynamite Entertainment έχει στη διάθεσή της τους πλέον μνημειώδεις χαρακτήρες τρόμου στην ιστορία των comics” δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρίας, Nick Barrucci.

  • 3. ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΜΕ 230 ΕΡΓΑ ΤΙΝΤΙΝ

Σε περίπου ένα χρόνο αναμένεται να βγει στους κινηματογράφους η ταινία Tin Tin, ενώ σε μερικές μέρες θα ξέρουμε και την απόφαση βελγικού δικαστηρίου για το αν το άλμπουμ TINTIN IN CONGO κρίθηκε τελικά ως ρατσιστικό. Ο δημοφιλέστατος χαρακτήρας του Herge που έχει μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε περισσότερες από 50 γλώσσες, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια αντίτυπα, βρίσκεται διαρκώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην επικαιρότητα, κι αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει μια δημοπρασία που θα λάβει χώρα στο Παρίσι στις 29 Μαϊου, όπου και θα διατεθούν 230 έργα (original sketches, συλλεκτικά αντικείμενα και first edition covers) που μέχρι πρόσφατα κατείχαν περίπου 70 συλλέκτες ανά τον κόσμο.

Το 2008, το πρωτότυπο εξώφυλλο του ΤΙΝΤΙΝ ΙΝ AMERICA πουλήθηκε για σχεδόν 750.000 ευρώ, ενώ πέρσι σχεδόν 600 κομμάτια πουλήθηκαν συνολικά για 1.2 εκατομμύρια ευρώ.

  • 4. ΟΙ ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ ΤΟ X-UNIVERSE

Θέλοντας να εκμεταλευτεί την ευρύτερη vampire-mania που έχει κατακλύσει τα τελευταία χρόνια την pop κουλτούρα, η Marvel ανασύρει τους απέθαντους από τα σκονισμένα ράφια της πλούσιας ιστορίας της, και για πρώτη φορά τους φέρνει στο προσκήνιο του Marvel Universe, εμπλέκοντάς τους με τους μεταλλαγμένους! Μόλις μερικές μέρες πριν, η εταιρία έδωσε στη δημοσιότητα ένα teaser ad με τη φράση “One Betrayal Damns The Heroic Age” καθώς και στοιχεία για το one-shot DEATH OF DRACULA, το σενάριο του οποίου υπογράφει ο Victor Gischler και το σχέδιο ο Giuseppe Cammuncoli.

Καθώς ο Gischler θα γράφει και τη νέα σειρά X-MEN που ξεκινάει με το storyline The Curse of The Mutants (σε σχέδιο Paco Medina), όπου τα βαμπίρ βάζουν στο στόχαστρο τους μεταλλαγμένους επιδιώκοντας την εξολόθρευσή τους, το CBR και το COMIC MONSTERS, φιλοξενούν συνεντεύξεις του συγγραφέα στις οποίες δίνει το στίγμα της -όπως όλα δείχνουν- νέας πορείας των μεταλλαγμένων.

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα τόσο ο Dracula, όσο και τα βαμπίρ-οειδή, ήταν μάλλον στο περιθώριο του Marvel Universe, με την εξαίρεση περιπτώσεων όπως η σειρά των 1970s, TOMB OF DRACULA, και σποραδικές εμφανίσεις χαρακτήρων όπως ο Morbius και ο Blade.

  • 5. Ο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ COMICS ALLIANCE

Μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε σημαντική είδηση, αλλά όπως θα έχετε καταλάβει όσοι διαβάζετε τη στήλη, συχνά-πυκνά πετάω καμιά χαριτομενιά με προτεινόμενες λίστες ή άλλα ενδιαφέρονται που συμβαίνουν στο comics διαδίκτυο.  Έτσι, ενώ μέχρι σήμερα ξέραμε τον περιοδικό πίνακα στοιχείων της χημείας, έναν κατάλογο σε μορφή πίνακα με όλες τις απλές χημικές ουσίες (στοιχεία) ταξινομημένες σύμφωνα με τις ομοιότητες και τις διαφορές τους, σήμερα το COMICS ALLIANCE μας παρουσιάζει έναν ανάλογο περιοδικό πίνακα, αυτη τη φορά… υπερδυνάμεων! Ακόμα κι αν δεν είστε fans του είδους, ρίξτε μια ματιά. Έχει πλάκα, είναι πανέξυπνο και φαίνεται ότι ο κύριος που τον επιμελήθηκε έχει ρίξει χοντρή μελέτη!