Top 5 Captain America Runs

O Captain America ως τίτλος έχει χαρακτηριστεί από αρκετές διακυμάνσεις στην ποιότητα των ιστοριών, τουλάχιστον από τα 80s και μετά. Συμπτωματικά ίσως, η δεκαετία αυτή συνέπεσε με 3 εξαιρετικά runs (Stern/Byrne, DeMatteis/Zeck. Gruenwald/Neary), ενώ στη συνέχεια χρειάστηκε να περιμένουμε αρκετά μέχρι το run των Waid και Garney και ακόμα περισσότερο για το πρόσφατο Brubaker/Epting. Δυστυχώς, στο ενδιάμεσο υπήρξαν και ιστορίες που καλό θα ήταν να ξεχάσουμε (Cap-Wolf, anyone?), ενώ θα έπρεπε επίσης να αναφερθεί ότι δε μπήκε κάτι από τα 70s αφού δεν έχω διαβάσει αρκετά τεύχη από εκείνη την περίοδο, εκτός από το “run” του Jim Steranko, που ήταν μόνο 3 τεύχη.

Ας περάσουμε στο Top 5, όμως (τηρώντας αυστηρά χρονολογική σειρά εμφάνισης)…

CAPTAIN AMERICA VOL. 2 #247-255
Writer: Roger Stern
Artist: John Byrne

To run αυτό, δυστυχώς, δεν κράτησε πολύ, λόγω διαφωνιών του creative team με τους editors της Marvel, σχετικά με τη μελλοντική πορεία του τίτλου, αλλά είχε τον John Byrne ίσως στην καλύτερη φάση της καριέρας του, ενώ και οι ιστορίες του Roger Stern ήταν εξαιρετικές. Highlights, οι ιστορίες “Cap For President” (τεύχος #250) με τον ήρωα να εξηγεί με απόλυτα πειστικό τρόπο για ποιό λόγο δεν μπορεί ποτέ να εμπλακεί με την πολιτική και “The Living Legend” (τεύχος #255), πoυ σηματοδοτεί την τεσσαρακοστή επέτειο του Cap, με ένα λεπτομερές retelling του οrigin του.


CAPTAIN AMERICA VOL. 2 #261-300
Writer: J.M. DeMatteis
Artists: Mike Zeck (#261-290), Paul Neary (#292-300)

Ίσως το καλύτερο run της σειράς, με Mike Zeck και Paul Neary σε μεγάλη σχεδιαστική φόρμα! Ειδικά τα εξώφυλλα του Zeck είναι απίστευτα! Ο J.M. DeMatteis μας έδειξε μια άλλη πλευρά του Cap και επικεντρώθηκε περισσότερο στον Steve Rogers και την προσωπική του ζωή.

Το φινάλε του run (#300), με την αναμέτρηση Cap εναντίον Red Skull και το origin του δεύτερου, ήταν απλά συγκλονιστικό. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το εκπληκτικό storyline “Deathlok Lives”.

CAPTAIN AMERICA VOL. 2#301-350
Writer: Mark Gruenwald
Artists: Paul Neary (#301-331), Tom Morgan (#332-337), Kieron Dwyer (#338-350)

Ο (μακαρίτης πλέον) Mark Gruenwald άλλαξε αρκετά ρότα σχέση με τον DeMatteis και επικεντρώθηκε περισσότερο στο ιδανικό που αντιπροσωπεύει ο Captain America ως σύμβολο. Στην προσπάθεια του να εξερευνήσει περισσότερο αυτήν την πλευρά του ήρωα, εισήγαγε χαρακτήρες όπως ο Flag Smasher και ο Super Patriot.

Aξίζει να σημειωθεί πως, επί των ημερών του Gruenwald, ο Steve Rogers παραιτήθηκε (για δεύτερη φορά) από το ρόλο του Captain America.

CAPTAIN AMERICA VOL. 2 #444-454
Writer: Mark Waid
Artist: Ron Garney

Χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός μέχρι να ξαναδούμε καλές ιστορίες στον τίτλο του Captain America, αλλά ευτυχώς κάποια στιγή ήρθε όμως ο Mark Waid! Ο δημοφιλής συγγραφέας επέλεξε το “espionage/S.H.I.E.L.D.” aspect του ήρωα και, μεταξύ άλλων, επανένωσε τον Cap με την Sharon Carter.

Πολύ καλός και ο Ron Garney, ίσως στην καλύτερη δουλειά της καριέρα του μέχρι τώρα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο run  διεκόπη απότομα, για να δώσει τη θέση του στο επιεικώς τραγικό Heroes Reborn relaunch του Rob Liefeld. Μετά την ολοκλήρωση του “έργου” του Liefeld, οι Waid/Garney επέστρεψαν στον τίτλο (με νέο relaunch), αλλά σε μεγάλο βαθμό η μαγεία είχε χαθεί…

CAPTAIN AMERICA VOL. 5 #1-50
Writer: Ed Brubaker
Artists: Steve Epting, Butch Guice, Luke Ross

To run του Brubaker κερδίζει άνετα μια θέση στο top 5, όχι γιατί είναι πρόσφατο, αλλά γιατί σεβάστηκε την ιστορία (και το continuity) του τίτλου και αποτελει tribute στα προηγούμενα runs, χωρίς όμως να επαναλαμβάνεται, προσφέροντας μια νέα ματιά σε παλιά events.

Και μόνο ο τρόπος που επανέφερε τον Bucky, αρκεί για να το αποδείξει. Εξαιρετική δουλειά και από τους artists, ειδικά από τον Epting.