PREVIEWS PICKS (JUN 2010): Manga

Όπως επεσήμανε και ο Κώστας Λαμπρόπουλος τον προηγούμενο μήνα (αλλά και ο Ανδρέας Μιχαηλίδης τον Απρίλιο), οι τίτλοι των manga στο PREVIEWS, ειδικά σε σύγκριση με λίγο παλαιότερα, είναι σαφώς μειωμένοι. Ο Ιούνιος δεν αποτελεί εξαίρεση στο μελαγχολικό αυτό τοπίο, που ενισχύει το δυσοίωνο συναίσθημα ότι οι μέρες των (σχετικά) παχιών αγελάδων στα manga, μας τελείωσαν.

Από τις πρώτες σελίδες κιόλας, μας υποδέχεται η CMX, που όπως παρατήρησε και ο Δημητρης Σακαρίδης, υπάρχει το solicitation του 51 WAYS TO SAVE HER VOL.1, ενός manga που, όταν είχε ανακοινωθεί, υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός από τους fans. Αλάτι στην πληγή, σαδίστρια DC; Δεν ξέρω, αλλά έχω διάφορα σενάρια λαμβάνοντας υπόψη το πόσο “νύχτα” έκλεισαν την CMX. Ενδεικτικό είναι, ότι λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, κάθε ίχνος του imprint εξαφανίστηκε από το site της “μαμάς” εταιρίας, σα να μην υπήρξε ποτέ . Oh well, αρκετά με τις dark and gloomy σκέψεις μου, ας δούμε τι καλό μας απέμεινε να παραγγείλουμε.

SUPER KAWAII MAGAZINE # 1 (DMF Comics Inc, p. 285, $14.99)
Δεν έχω ιδέα τι είναι αυτό και προέρχεται από μια εταιρία που, επίσης, δεν την έχω ξανακούσει. Σε εποχές που το ένα περιοδικό manga κλείνει μετά το άλλο, θα κυκλοφορήσει αυτό που υπόσχεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του θα είναι αφιερωμένο σε cosplay και all things cute. Φαντάζομαι οτι θα υπάρχουν και κάποιες (κάποιοι;) που θα τους ενδιαφέρει.

A DRUNKEN DREAM AND OTHER STORIES (Fantagraphics, p. 290, $24.99)
A.K.A. η κυκλοφορία του μήνα. Όχι, δεν είναι όλα μαύρα και άραχνα στον κόσμο των manga, καθώς η Fantagraphics αποφάσισε να ασχοληθεί εντατικότερα με το άθλημα, και μάλιστα ανέθεσε το εγχείρημα στον εξαιρετικό editor, μεταφραστή και θεωρητικό των manga, Matt Thorn. Το πρώτο δείγμα του νέου line βρίσκεται στις σελίδες του PREVIEWS αυτού του μήνα και δεν είναι άλλο από μια συλλογή από ιστορίες της μεγάλης, πρωτοπόρου κυρίας των shojo και της επιστημονικής φαντασίας, Moto Hagio. Δέκα short stories, αντιπροσωπευτικά δείγματα της σαραντάχρονης δημιουργικής πορείας της, ανοίγουν την αυλαία, καταδεικνύοντας ότι η Fanta θα ακολουθήσει την πρακτική της επαναφοράς στο φως, κλασσικών αλλά υποτιμημένων έργων. For the record, ο δεύτερος τίτλος του συγκεκριμένου line (πιθανώς στο PREVIEWS Ιουλίου θα δούμε και το solicitation) θα είναι το LGBT θεματικής, WANDERING SON, της Takako Shimura.  Προφανώς, δεν περίμενα κάτι λιγότερο από την συγκεκριμένη εκδοτική, ούτε και από τον Thorn, αλλά δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ για την βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος στις μέρες μας. Εκτός και αν τα κλασσικά, τα ενήλικα και τα alternative manga είναι όντως εκπληκτικοί slow sellers, οπότε για αυτό και δεν εμφανίζονται ποτέ στις λίστες με τα top των πωλήσεων, αλλά κατορθώνουν εντέλει να αποσβέσουν τα έξοδά τους και να αποφέρουν και κέρδος. Τι να πω, μακάρι να είναι έτσι και για κάθε αναγνώστη του NARUTO, να υπάρχει άλλος ένας που ξέρει να εκτιμήσει τέτοια έργα.

7 BILLION NEEDLES VOL. 1 (Vertical Inc, p.329, $12.99)
Βασιζόμενος στο κλασσικό hard science fiction μυθιστόρημα, NEEDLE, του Hal Clement, o Nobuaki Tadano παρουσιάζει το πρώτο του manga. Στη σημερινή Ιαπωνία μένει η, κάπως κλειστή με τους γύρω της, έφηβη, Hikaru. Η ζωή της αλλάζει δραματικά, όταν μέσα στο σώμα της εισέρχεται μια εξωγήινη μορφή ζωής, που ακούει στο όνομα Ciel, ο οποίος είναι κυνηγός ενός διαγαλαξιακού δολοφόνου που θέλει να εξαλείψει την ανθρωπότητα. Η Vertical έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μου με τις εκδοτικές επιλογές της, το σενάριο έχει πολύ ενδιαφέρουσες δυνατότητες και, ας το παραδεχτούμε, το εξώφυλλο είναι άκρως ψηστικό!

Επίσης, να επισημάνω ότι, αυτό το μήνα, η Vertical προσφέρει σε δίτομο φορμάτ το κλασσικό APOLLO’S SONG ($10.95) του Osamu Tezuka.

The Yaoi Corner
Λοιπόν, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι υπάρχει ένα ευμεγέθες ποσοστό των αναγνωστών manga που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τα yaoi. Μπορεί κανείς από τους ασχολούμενους με τα ιαπωνικά κόμικς εδώ στο Comicdom να μην τα συμπαθεί πολύ (τουλάχιστον από όσο γνωρίζω), αλλά θα κάνω μια προσπάθεια να αναφέρομαι στους αξιόλογους, ή πιο ενδιαφέροντες, τίτλους, στα PREVIEWS PICKS μου. Εν ανάγκη, θα βάζω αυτό με τον πιο αστείο τίτλο, ή την πιο παράξενη υπόθεση και θα διασκεδάζουμε παρέα.

Για τον Ιούνιο, λοιπόν, σας προτείνω το FINDER 1: TARGET IN THE VIEWFINDER (DMP, p. 281, $ 13.95) και θα σας αποκαλύψω ότι έχω όντως διαβάσει τους δυο πρώτος τόμους του! Βλέπετε, το FINDER εκδιδόταν παλαιότερα από την Be Beautiful, η οποία έκλεισε πέρσι, αν δεν κάνω λάθος, εκτοξεύοντας έτσι τις τιμές του δημοφιλούς FINDER στα ύψη. Ευτυχώς, μια καλή φίλη που ασχολείται (τουλάχιστον περισσότερο από μένα) με yaoi, είχε στην κατοχή της τους δύο αυτούς τόμους και μου τους παραχώρησε όταν της ζήτησα “ένα yaoi που έχει μια υποτυπώδη, μη ξερασματικής απλοϊκότητας και poor excuse για gay sex που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, υπόθεση”. Όντως, το FINDER ήταν πολύ καλύτερο από τα περισσότερα άλλα yaoi που έχω αποπειραθεί να διαβάσω. Σε αυτό, ο ανεξάρτητος photo reporter, Akihito Takaba, φωτογραφίζει άθελά του έναν μεγαλομαφιόζο. Όσοι γνωρίζουν τι εστί Γιάκουζα, αντιλαμβάνονται ότι ο ήρωάς μας θα βρεθεί μπλεγμένος σε σκοτεινά, βίαια και διόλου ευχάριστα μονοπάτια. Μμμ… όχι, ψέμα. Αν και λίγο διαστροφικά, του είναι και κάπως ευχάριστα. *wink wink*

Ο απολογισμός αυτού του PREVIEWS για τα manga: Τέσσερις προτάσεις, εκ των οποίων  μια είναι περιοδικό αμφιβόλου ποιότητας και έτερη είναι yaoi! Θλιβερό. Πάντως, οι υπόλοιπες δύο μοιάζουν ιδιαίτερα ποιοτικές, οπότε μπορώ να παρηγορηθώ λίγο και να ελπίζω σε καλύτερες μέρες…