Μια Μικρή Βόλτα Στο Παρίσι

Άμα αγαπάς τα comics δε χάνεις ευκαιρία να χαθείς στον κόσμο τους σε κάθε περίσταση. Έτσι, αν και βρέθηκα για εντελώς άλλο λόγο στο Παρίσι, δεν έχασα την ευκαιρία να απολαύσω μια μικρή βόλτα στα comic shops της Πόλης του Φωτός. Και μάλιστα με την καλύτερη παρέα, αφού στη Γαλλία βρέθηκα για να παρακολουθήσω ένα διεθνές workshop για την αφήγηση με τον Ben Haggarty, λάτρη των comics και συγγραφέα του MEZOLITH.

Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να ξεκινήσεις από το Latin Quarter, μιας και είναι εκεί που κινούνται αρκετοί φοιτητές.Και αυτό και κάναμε. Το πρώτο που πετύχαμε ήταν το AAAPOUM BAPOUM, με μεγάλη συλλογή από second hand albums (στα Γαλλικά) αλλά και από στοκ εκδοτικών. Βρίσκεται στην Rue Serpente 14, αν και στο blog του είδα ότι υπάρχει και άλλο στη Rue Dante. Έχει πολλές επιλογές από 10€ μέχρι και 3€, οπότε είναι απίθανο να φύγεις με άδεια χέρια. Άσε που και μόνο να ξεφυλλίζεις είναι απόλαυση, καθώς θα βρεις διαμαντάκια αλλά και πολύ σαβούρα, αρκετή για να σε κάνει να γελάσεις πολύ.

Από εκεί είναι εύκολο να εντοπίσεις ένα από τα πολλά μαγαζιά της μεγάλης αλυσίδας ALBUM. Πιο συγκεκριμένα, αν κάνει κανείς μια βόλτα στη Rue St.Germain και τη Rue Dante θα πετύχει αρκετά από τα υποκαταστήματα της αλυσίδας, κάθε ένα με τη δική του θεματολογία. Επιλέξαμε το κατάστημα με τα ευρωπαϊκά comics χωρισμένα με θεματολογία και όμορφα τακτοποιημένα. Κακά τα ψέματα, προτιμώ μακράν το ευρωπαϊκό format. Εκεί βρήκαμε και τη γαλλική έκδοση του MEZOLITH από την Soleil.

Τη μικρή αυτή βόλτα θα κλείσω με ένα εξαιρετικό μαγαζί, το OPERA B.D. κοντά στην πλατεία της Βαστίλης, στη Rue des Tournelles. Καμία σχέση με το εμπορικότερο ALBUM. Είναι φιλικό, μικρό και ζεστό αλλά εξαιρετικά ενημερωμένο και με τον πιο απίθανο τύπο, πραγματικό γνώστη και λάτρη του αντικειμένου πίσω από τον πάγκο. Και πάλι μιλάμε κυρίως για ευρωπαϊκά comics, με ελάχιστα επιλεγμένα αμερικάνικα μεταφρασμένα και αυτά της ανεξάρτητης σκηνής. Ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ, πράγμα περίεργο στο Παρίσι. Ότι πρέπει για βραδινό χάζεμα.

Δεν πήγα η ίδια, αλλά ο συνοδοιπόρος μου σε αυτή τη βόλτα στο Παρίσι των comics με ενημέρωσε ότι και στα FNAC μπορείς να βρεις ένα μεγάλο τομέα comics, πολύ καλά ενημερωμένο και σε καλές τιμές.

Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πολλά ακόμα μικρά και μεγάλα μαγαζάκια διάσπαρτα στην απίθανη αυτή πόλη. Για όσους παθιάζονται με τα comics αξίζει να χαρούν και αυτή την εμπειρία, να περιδιαβούν σε comic shops εντελώς διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει.