5 ΠPΟΣΦΑΤΑ ΝEA – V.41

Όλος ο κόσμος μιλούσε για την απώλεια του Harvey Pekar, ενώ ο Alan Moore και οι Mark Millar και John Romita Jr, έδωσαν δύο πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις, μία νέα εκδοτική εταιρία έφερε ακόμη πιο κοντά τα comics και το cinema, κι όλα αυτά ενώ ανακοινώθηκε η επιστροφή της ιστορικής ανθολογίας DARK HORSE PRESENTS, αλλά και ένα είδος επιστροφής για τη Vertigo και τους “ανοιχτούς λογαριασμούς” της. Είναι η στήλη 5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ εν μέσω καλοκαιριού και εν αναμονή του San Diego Comic-Con!

  • 1. ΟΛΟΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΟΝ HARVEY PEKAR

Προσωπογραφία του Harvey Pekar από τον Jeff Smith

Από τους New York Times και τη Wall Street Journal, μέχρι τους Los Angeles Times και τη Washington Post, o θάνατος του Harvey Pekar ήταν ένα γεγονός που ξεπέρασε το στενό πλαίσιο της comics κοινότητας αποδεικνύοντας το εύρος αναγνωρισιμότητας και αποδοχής που είχε κατακτήσει με την πάροδο των ετών o θρυλικός συγγραφέας. Όπως συνηθίζει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Tom Spurgeon του COMICS REPORTER συγκέντρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων, ενώ στο TCJ.com αναδημοσιεύεται μια συνέντευξη του Pekar στον Gary Groth, που τυπώθηκε το 1993 στο COMICS JOURNAL. Και ξαφνικά, θυμήθηκα τον περασμένο Οκτώβρη, όταν με αφορμή τα γενέθλια του Pekar, περισσότεροι από 90 σχεδιαστές του ευχήθηκαν σχεδιάζοντας μία προσωπογραφία του. Κανείς μας δεν φανταζόταν τότε ότι εκείνα τα γενέθλια θα ήταν και τα τελευταία…

  • 2. O ALAN MOORE ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΗΡΩΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μόλις λίγο καιρό μετά το αφιέρωμα του Comicdom.gr στον Alan Moore, ο βρετανός συγγραφέας που πολλοί αποκαλούν Θεό (και ορισμένοι εξ αυτών το εννοούν) παραχώρησε μια χορταστική συνέντευξη στη μουσική εφημερίδα THE STOOL PIGEON, η οποία και αναδημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες στο “αδελφάκι” της εφημερίδας, την ιστοσελίδα THE QUIETUS. Τη συνέντευξη, που έγινε με αφορμή το νέο μουσικό project του Moore, UNEARTHING, πλαισιώνουν εξαιρετικές φωτογραφίες του David Ma, καθώς και βιντεάκια (ανάμεσά τους και ένα στο οποίο ο συγγραφέας διαβάζει ένα απόσπασμα από το WATCHMEN υποδυόμενος τον Rorschach). Στην παρακάτω απάντησή του, ο Moore μιλάει για το πως βλέπει σήμερα τους υπερήρωες:

I’m interested in the superhero in real life, but not the comic book version. I’ve had some distancing thoughts about them recently. I’ve come to the conclusion that what superheroes might be — in their current incarnation, at least — is a symbol of American reluctance to involve themselves in any kind of conflict without massive tactical superiority. I think this is the same whether you have the advantage of carpet bombing from altitude or if you come from the planet Krypton as a baby and have increased powers in Earth’s lower gravity. That’s not what superheroes meant to me when I was a kid. To me, they represented a wellspring of the imagination. Superman had a dog in a cape! He had a city in a bottle! It was wonderful stuff for a seven-year-old boy to think about. But I suspect that a lot of superheroes now are basically about the unfair fight. You know: people wouldn’t bully me if I could turn into the Hulk.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.

  • 3. ΕΡΧΕΤΑΙ Η KICKSTART COMICS

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης κι ενώ επιχειρήσεις και εταιρείες είτε βάζουν λουκέτο, είτε βρίσκουν ευκαιρία για πρωτόγνωρες περικοπές, μια νέα εκδοτική εμφανίζεται, και το όνομα αυτής, είναι Kickstart Comics. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του παραγωγού ταινιών Jason Netter (WANTED), ο οποίος και διατηρεί την εταιρία κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, Kickstart Entertainment.  Την επίβλεψη της νέας εταιρείας θα έχουν ο Jimmy Palmiotti και ο ιδιοκτήτης της AiT/PlanetLar, Larry Young. Ήδη μεγάλοι retailers -ανάμεσά τους και η Walmart- έχουν συμφωνήσει για τη διανομή, ενώ το πλάνο προβλέπει την κυκλοφορία τουλάχιστον 24 νέων comics, που θα κυκλοφορούν ανά τέσσερα κάθε μήνα για το προσεχές εξάμηνο, αρχής γενομένης από το φθινόπωρο. Ανάμεσά τους, το BAD GUYS, ένα υπερηρωικό comic των Phil Eisner και Agustin Padilla, ειδωμένο από την πλευρά των villains, το RIFT RAIDERS των Mark Sable και Julian Totino Tedesco, μια χωροχρονική περιπέτεια στα πρότυπα της ταινίας GOONIES, το HERO COMPLEX των Adam Freeman και Marc Bernardin για έναν υπερήρωα που επιστρέφει στο πατρικό του για να ζήσει με τους γονείς του, και το WITCH των Terry Matalas και Travis Fickett, για μία έφηβη που ανακαλύπτει ότι είναι μάγισσα. Φυσικά, απώτερος στόχος είναι η μεταφορά αυτών των comics στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Γι α  περισσότερες λεπτομέρειες και δείγματα από τα επερχόμενα comics μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://kickstartcomics.com/

  • 4. MARK MILLAR + JOHN ROMITA JR. ΓΙΑ ΤΟ KICK-ASS 2

Ένα απόσταγμα εμπειρίας το οποίο συχνά πυκνά ακούγεται μεταξύ των μελών της συντακτικής ομάδας του Comicdom είναι ότι αν θέλεις να ενεργοποιηθούν οι επισκέπτες και να αφήσουν comments, ο καλύτερος τρόπος είναι να γράψεις κάτι για το WATCHMEN ή το KICK-ASS (ή έστω αυτές τις λέξεις). Δεν ξέρω αν αυτή τη φορά θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας, πάντως η συνέντευξη των δημιουργών του KICK-ASS, Millar και Romita στο TOTAL FILM δεν είναι από τις ειδήσεις που προσπερνάς.  Προσωπικά πάντως, αυτό που κράτησα ήταν η ακόλουθη ατάκα του Millar:

“I think I’m actually just trying to do the flip side of it, because the first one was all about becoming a hero. And the second one really is about becoming a villain”

Για τα υπόλοιπα, click here!

  • 5. DARK HORSE PRESENTS KAI VERTIGO RESURRECTED: ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ

Ταλαντεύτηκα αρκετή ώρα για το ποια από τις δύο ειδήσεις θα καταλάμβανε την πέμπτη θέση, μέχρι που αποφάσισα να συμπεριλάβω και τις δύο κάτω από την κοινή ομπρέλα της “επιστροφής”.

Το VERTIGO RESURRECTED θα είναι μια σειρά από one-shots και specials που θα φιλοξενούν ιστορίες σε παρόντα χρόνο από χαρακτήρες και concepts της Vertigo που έγραψαν Ιστορία και που έχουμε χρόνια να δούμε. “Σημαία” του πρώτου τεύχους θα είναι η πολυσυζητημένη ιστορία του Warren Ellis, “Shoot” που δεν εκδόθηκε ποτέ λόγω λογοκρισίας και οδήγησε χρόνια πριν τον συγγραφέα στην απόφαση να αποχωρήσει από τον τίτλο του HELLBLAZER. Το VERTIGO RESURRECTED #1 θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο, θα έχει 96 σελίδες και επιπλέον θα περιλαμβάνει ιστορίες των Brian Azzarello, Grant Morrison, Garth Ennis, Jim Lee, Phil Jimenez και Bernie Wrightson, μεταξύ άλλων.

Εξίσου -αν όχι περισσότερο σημαντική είναι η επιστροφή της ανθολογίας DARK HORSE PRESENTS, που το 1986 σηματοδότησε το ξεκίνημα ενός από τους πλέον επιδραστικούς και επιτυχημένους εκδοτικούς οίκους. Μετά από τρία χρόνια online παρουσίας (άρα και μιας άτυπης επιστροφής), η Dark Horse επιβεβαίωσε ότι η ανθολογία θα επιστρέψει και στο χαρτί το 2011 με τον εκδότη Mike Richardson στο τιμόνι, και με νέο υλικό από τους Howard Chaykin, Mike Mignola, Harlan Ellison, Carla Speed McNeil και Paul Chadwick. Δείτε αποκλειστικό preview art και διαβάστε δηλώσεις του Richardson στο CBR.