BILLY HAZELNUTS AND THE CRAZY BIRD

Writer/Artist: Tony Millionaire
Fantagraphics

Πριν ξεκινήσω το review, πρέπει να εξομολογηθώ ότι έχω στα χέρια μου το BILLY HAZELNUTS AND THE CRAZY BIRD εδώ και κάποιες εβδομάδες και ότι το διάβασα με την πρώτη ευκαιρία. Ωστόσο, δεν ήμουν αρκετά σίγουρος για το κατά πόσο ήθελα να γράψω και το review του. Βλέπετε, τα sequels με τρομάζουν. Ή καλύτερα, με τρομοκρατούν, όχι τόσο ως αναγνώστη, αλλά ως άνθρωπο που έχει επιφορτιστεί το ρόλο να κρίνει μια δουλειά σε αυτό εδώ το site.

Θα είναι το sequel καλύτερο ή χειρότερο από το πρώτο μέρος; Κι αν είναι καλύτερο, θα το εκτιμήσω ή θα μείνω προσηλωμένος στην πρώτη μου επαφή με τον ήρωα και θα το αδικήσω; Κι αν είναι χειρότερο; Θα καταφέρω να το κάνω σαφές ή θα παρασυρθώ από την αγάπη μου για το πρώτο μέρος; Μεγάλη η ευθύνη, και για το λόγο αυτό καθυστέρησε τόσο το review που διαβάζετε. Όχι ότι έλυσα τα παραπάνω θέματα – απλά πήρα την απόφαση να τα αγνοήσω.

Προχωρώ, λοιπόν, στο ψητό και ανακοινώνω με αποφασιστικότητα το συμπέρασμά μου: το BILLY HAZELNUTS AND THE CRAZY BIRD είναι εξίσου καλό με το πρώτο βιβλίο. Διαθέτει την ίδια ατμόσφαιρα, την ίδια αίσθηση του χιούμορ και όλα σχεδόν τα θετικά στοιχεία του comic που ανακηρύχθηκε το 67ο καλύτερο της δεκαετίας που μας πέρασε, στη μεγάλη λίστα του Comicdom για τα 00s. Προσωπικά, όμως, προτιμώ το πρώτο BILLY HAZELNUTS – εκείνο με το… origin, τον παραλογισμό στο peak του και την ενήλικη παραμυθένια ατμόσφαιρα που δεν είχα ξανασυναντήσει.

Από την άλλη, ειδικά όσον αφορά στην ατμόσφαιρα, ίσως, αν είχα διαβάσει πρώτα το CRAZY BIRD, να προτιμούσα αυτό. Οι διαφορές στα δύο comics είναι ελάχιστες στον τομέα αυτό και μάλλον εξαρτάται από το ποιο από τα δύο θα σου ανοίξει πρώτο την πόρτα στον περίεργο κόσμο του Billy. O Millionaire παραμένει πιστός στο ύφος του και, παρά το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει τέσσερα χρόνια από την κυκλοφορία του sequel, σου δίνει την εντύπωση ότι το ολοκλήρωσε μερικές ημέρες μετά την κυκλοφορία του πρώτου.

Η ιστορία ξεκινά όταν ο Billy σαπίζει στο ξύλο μια κουκουβάγια, με αποτέλεσμα αυτή να εξαφανιστεί και να του φορτώσει το νεογέννητο παιδί της. Ο Billy αναλαμβάνει να ενώσει ξανά τη φτερωτή οικογένεια, αλλά τα βασικά προβλήματά του είναι τρία: πρώτον, δεν ξέρει πού έχει εξαφανιστεί η μητέρα, δεύτερον η γάτα του σπιτιού λιμπίζεται το νεογέννητο πουλάκι και τρίτον, το ίδιο το πουλάκι τρώει ολόκληρα κομμάτια από τον Billy!

Σίγουρα το πρώτο μέρος διέθετε μια πιο σύνθετη και σουρεαλιστική υπόθεση, ωστόσο, το CRAZY BIRD είναι εξίσου ενδιαφέρον και διασκεδαστικό. Και, φυσικά, δε λείπουν και οι συμβολισμοί. Ο ίδιος ο Millionaire, μάλιστα, ανέφερε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Comicdom:

The new book is about him getting the responsibility of taking care of this child who eats him alive as he goes through the story (sort of like what my wife and I are going through now, yes, our children eat us)

Αναφέρω τέλος, ότι το BILLY HAZELNUTS AND THE CRAZY BIRD αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας με πρωταγωνιστή τον Billy. Σύμφωνα με τον Millionaire, στο τρίτο μέρος, ο πρωταγωνιστής θα έχει να αντιμετωπίσει ιδέες περί διαφώτισης, καθώς θα έχει μεγαλώσει και θα έχει γίνει πιο σοφότερος (ή πιο ηλίθιος – ο δημιουργός δεν το έχει αποφασίσει ακόμη).

Ανυπομονώ, λοιπόν, και για το τρίτο comic με πρωταγωνιστή τον Billy Hazelnuts. Και όχι μόνο για να το διαβάσω, αλλά και για να σας πω την άποψή μου για αυτό.

Δε μου έχει τύχει, άλλωστε, να έχω παρόμοιους ενδοιασμούς για το τρίτο μέρος μιας σειράς…