KINGYO USED BOOKS Vol. 1

Writer/artist: Seimu Yoshizaki
Μετάφραση: Adrienne Weber, Mini Eda
Editor: Eric Searleman
Viz Media

Όποιος γνωρίζει μερικά στοιχεία για την κουλτούρα των manga στην Ιαπωνία, εκτός από τα cosplay, τα dojinshi, τα karaoke, τους otaku και τους γάμους μεταξύ ανθρώπων και ηρωίδων από videogames, πιθανώς να έχει πληροφορηθεί για το πόσο διαδεδομένα είναι εκεί τα βιβλιοπωλεία που εμπορεύονται μεταχειρισμένα manga σε πολύ συμφέρουσες τιμές. Φυσικά, δεν μιλάμε για τρύπες τύπου “Μοναστηράκι” αλλά για ατελείωτες βιβλιοθήκες που εκτείνονται σε αρκετά τετραγωνικά μέτρα με επιλογές για κάθε γούστο, όσα ο κάθε αναγνώστης θα μπορούσε να επιθυμήσει ποτέ, και την δυνατότητα να τα αποκτήσει χωρίς να δεν χρειάζεται να υποθηκεύσει το σπίτι του και να πουλήσει επιπλέον και κανά νεφρό. Ειλικρινά, δεν νομίζω ότι υπάρχει manga fan που να επισκέφτηκε ποτέ το Mandarake στο Nakano Broadway και να μην μάζευε το σαγόνι του από το πάτωμα.

Ένα τέτοιο λοιπόν μαγαζί που βρίσκεται στην Ιαπωνική επαρχία και όπου στα ράφια του βρίσκεται σχεδόν κάθε manga που εκδόθηκε ποτέ, αποτελεί το επίκεντρο του KINGYO USED BOOKS και δίνει και το όνομά του στο comic. Τον βασικό πυρήνα του μαγαζιού και ήρωες του manga αποτελούν η Natsuki Kaburagi, η εγγονή του ιδιοκτήτη και βασική μάνατζερ του μαγαζιού για όσο καιρό ο παππούς της βρίσκεται στο νοσοκομείο, ο μυστηριώδης Shiba που κατοικεί μέσα στο KINGYO USED BOOKS, έχει γνώσεις γύρω από τα manga που θα μπορούσαν να συναγωνιστούν και τους ευρυμαθέστερους συντάκτες του Comicdom και δεν αντέχει να ακούει κανέναν να μιλάει άσχημα για τα manga, ο επαναπατρισθείς από την Αμερική Ichiro, γνωστός και ως Billy λόγω της εμμονής του με το αστυνομικό manga BILLY PUCK που είχε ως κεντρικό ήρωα ένα αγόρι ντετέκτιβ, ο προαναφερθέν παππούς και φυσικά οι πελάτες του μαγαζιού.

Τα κεφάλαια του KINGYO USED BOOKS είναι στην αρχή αυτοτελείς ιστορίες που αφορούν συγκεκριμένους πελάτες αλλά προοδευτικά αρχίζουν να δένουν περισσότερο μεταξύ τους, με χαρακτήρες και στοιχεία της ιστορίας να επανέρχονται. Το σχέδιο παρόλο που είναι αρκετά κλασσικό, είναι αρκετά πιο ρεαλιστικό από το συνηθισμένο και έτσι εντείνεται η αίσθηση του slice-of-life comic και η σύνδεσή του με την πραγματικότητα.

Οι νοηματικοί άξονες της υπόθεσης είναι στοιχεία τα οποία ένας αφοσιωμένος αναγνώστης comics, ακόμα και αν δεν ταυτιστεί θα κατανοήσει, όπως η σύνδεση των comics με την παιδική ηλικία και ο χαρακτηρισμός τους ως “παιδική” ενασχόληση, η μισητή πινακίδα του fanboy με όλα τα (αρνητικά κυρίως) κλισέ που συνεπάγεται, η έμπνευση ή η τροχοπέδη που μπορεί να γίνει για έναν καλλιτέχνη η σύγκριση της δουλειάς του με τα δημιουργήματα άλλων, η χαρά της ανακάλυψης ενός γαμάτου comic του οποίου την ύπαρξη αγνοούσες. Επίσης υπάρχουν και ζητήματα καθαρά Ιαπωνικά, όπως οι εκδοτικές εταιρίες και οι “κυνηγοί” σπάνιων manga, στα οποία όμως δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπίσει και να ταυτίσει την ανάλογη δυτική εκδοχή.

To KINGYO USED BOOKS έχει πολλές πληροφορίες και αναφορές σε manga, κυρίως του παρελθόντος, που ίσως να μην ενδιαφέρουν τόσο κάποιον δυτικό αναγνώστη, καθώς δεν μπορεί να κάνει τους αντίστοιχους συνειρμούς για να ερμηνεύσει την συμβολική σημασία της παρουσίας τους στο comic, άλλα χάρη στον editor εξηγούνται επαρκώς και ανοίγουν την όρεξη για έργα που δυστυχώς δεν θα δούμε μάλλον ποτέ μεταφρασμένα. Στην τελική, δεν παίζουν και τόσο μεγάλο ρόλο στην υπόθεση οπότε μπορούν απλά να προσπεραστούν, αλλά η αλήθεια είναι ότι μια από τις συγκινητικότερες παρουσιάσεις του BLUEBERRY που έχω διαβάσει ποτέ, με μελαγχολεί για όσα αδυνατώ να καταλάβω. Στην ουσία, το KINGYO USED BOOKS είναι ένα manga για την αγάπη, όχι αποκλειστικά των manga, αλλά των comics γενικότερα και την μαγεία τους. Κάθε κεφάλαιο είναι πλημμυρισμένο από αγάπη για την ένατη Tέχνη σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις της καθώς και για τους ανθρώπους που μοιράζονται το πάθος αυτό, οπότε αν εσύ αγαπητέ αναγνώστη αυτού του review είσαι σε φάση αίματος και κακίας, θα σου πρότεινα να το αποφύγεις. Για σένα όμως που αγαπάς τα comics, ανεξαρτήτου προελεύσεως με όλη σου την καρδιά το KINGYO USED BOOKS μπορεί να σου προσφέρει, όπως και στους πελάτες του, ένα ασφαλές καταφύγιο και καλή παρέα για να μοιραστείς την αγάπη σου αυτή.

Για να πάρεις μια γεύση, μπορείς νομιμότατα να επισκεφτείς το πλουσιότατο site της Viz Media για το ΙΚΚΙ Line της (το οποίο είναι πλέον πλήρως προσβάσιμο ακόμα και για όσους δεν κατοικούν στο US) και να διαβάσεις αρκετά από τα κεφάλαια του KINGYO USED BOOKS. Και κλείνοντας να βγάλω το καπέλο στην συγκεκριμένη εταιρία γιατί ναι, έτσι πολεμάς την πειρατεία.