THOR: THE MIGHTY AVENGER #1-2

Write: Roger Langridge
Artist: Chris Samnee
Marvel Comics

Να μην τα ξαναγράφω καλύτερα για τη συμπάθεια και την εκτίμηση μου για τον Roger Langridge (Το αριστούργημα του FRED THE CLOWN κατάφερε και σκαρφάλωσε στη θέση 53 του Top 100 των συντακτών του Comicdom για την περασμένη δεκαετία). Αν και νιώθω κάποια θλίψη βλέποντας τον να έχει απομακρυνθεί από τα πιο προσωπικά, πειραματικά του comics, χαίρομαι πάρα πολύ να βλέπω πως το ταλέντο του αναγνωρίζεται και από την υπόλοιπη κοινότητα. Στην αρχή μπορεί να ήταν η επιτυχία των ιστοριών των FIΝ FANG FOUR που τον έκανε γνωστό στο mainstream κοινό, ενώ σίγουρα το μεγάλο σκαλοπάτι ήταν η επιτυχία του MUPPET SHOW στην Boom! που τον έβαλε στην πρώτη γραμμή των mainstream δημιουργών. Τώρα ανέλαβε να γράψει ένα νέο τίτλο για τη Marvel με πρωταγωνιστή τον Νορβηγό θεό του Κεραυνού.

Ο συγκεκριμένος τίτλος είναι ένα φιλικό προς κάθε ηλικία relaunch του δημοφιλούς (και αυτή τη στιγμή υπερχρησιμοποιημένου) ήρωα της Marvel. Η Jane Foster εργάζεται σε ένα Μουσείο και είναι μια φυσιολογική κοπέλα με καθημερινά προβλήματα. Η ζωή της θα αναστατωθεί από έναν ψηλό ξανθό μυώδη μάλλον άστεγο, ο οποίος θα εισβάλει μέσα στο μουσείο προσπαθώντας να σπάσει μια βιτρίνα του. Όπως μάλλον φαντάζεστε, ο ξανθός άγνωστος κρύβει ένα μυστικό και η Jane θα γίνει η ξεναγός του σε έναν νέο και μυστηριώδη (για αυτόν) κόσμο.

Το THOR: THE MIGHTY AVENGER σφύζει από ζωντάνια και αισιοδοξία. Ο Langridge δείχνει τη διάθεση του να γράψει μικρές ιστορίες γεμάτες δράση, φρεσκάδα και ενδιαφέροντες, χαμογελαστούς χαρακτήρες. Ο Langridge βάζει τον Thor στο σύγχρονο κόσμο, ξεκινώντας από εντελώς λευκό χαρτί και προσπαθώντας να απευθυνθεί ακόμα και σε έναν αναγνώστη που δεν έχει διαβάσει ούτε σελίδα comic της Marvel μέχρι σήμερα.

Το artwork του Samnee ήταν για μένα η ευχάριστη έκπληξη. Δυναμικό, ιδιαίτερα εκφραστικό γεμάτο κίνηση και ενέργεια, αισόδοξο, ελαφρώς καρτουνίστικο με λίγες γραμμές, φωτεινό ακόμα και όταν έχει μεγάλες μελανωμένες επιφάνειες. Σε πολλά πράγματα νομίζω πως διακρίνω έντονες επιρροές από Jaime Hernandez και Bruce Timm ως Kevin Nowlan και Jack Kirby.

Το μόνο αρνητικό που μπορώ να βρω είναι πως νομίζω ότι η ιστορία των δύο πρώτων τευχών θα λειτουργούσε καλύτερα ενιαία και έχω την αίσθηση (αν και δεν έχει ακουστεί κάτι τέτοιο) πως αρχικά ως τέτοια γράφτηκε. Κάτι τέτοιο άλλωστε με κάνει να σκέφτομαι και το γεγονός ότι τα εξώφυλλα των δύο τευχών σχηματίζουν μια μεγαλύτερη εικόνα, ενώ το πρώτο δεν έχει σχεδόν καθόλου χώρο για τον τίτλο. Πάντως αυτό μοιάζει να διορθώθηκε από μόνο του αφού τα δύο πρώτα τεύχη εξαντλήθηκαν και η Marvel θα τα κυκλοφορήσει ξανά σε ένα διπλό τεύχος με χαμηλή τιμή (4 δολάρια) και τίτλο THOR: THE MIGHTY AVENGER – THE DOUBLE RAINBOW.

O νέος τίτλος του THOR είναι μια ευχάριστη νότα δροσιάς στα superhero comics από δυο ιδιαίτερα ικανούς δημιουργούς. Είναι ένα όμορφο και έξυπνο comic που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και ένα από τα καλύτερα και πιο φρέσκα superhero comics που έχω διαβάσει τους τελευταίους μήνες.