PREVIEWS PICKS (SEP 2010): The “Green” Pages

Ούτε κι εγώ θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που ανέλαβα να γράψω PREVIEWS PICKS… Ανέτρεξα λοιπόν στο archive μας και είδα ότι έχει περάσει ένας χρόνος και κάτι από την τελευταία φορά. Άχρηστη η πληροφορία για όλους εσάς, εξαιρετική καβάτζα για μένα, ώστε να μην σπάω το κεφάλι μου να βρω κάποια εισαγωγή. Και τώρα που ξεμπερδέψαμε με τις αυτοαναφορές, πάμε να δούμε τι επιφυλάσσουν αυτόν τον μήνα οι πράσινες σελίδες αυτού του μηνιαίου τέρατος που -όπως μου αρέσει να λέω- τρέφεται με τα λεφτά μας και ποτέ δεν χορταίνει!

TERRY MOORE’ S COMPLETE PARADISE TOO TP (Abstract Studio, p214, $29.95)
Παρότι οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τον Terry Moore από το STRANGERS IN PARADISE, από το ECHO (που μάλιστα έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τη Jemma Press) ή οι πιο mainstream -μεταξύ άλλων- από τη δουλειά του στο RUNAWAYS της Marvel, εν τούτοις υπάρχει μία πιο ανάλαφρη, χιουμοριστική πλευρά του δημιουργού, που αποτυπώνεται στην παρούσα 360 σελίδων έκδοση, όπου συλλέγονται για πρώτη φορά και τα 14 τεύχη της σειράς PARADISE TOO.

ELMER GN (Amaze Ink Slave Labor Graphics, p216, $12.95)
Γνωρίστε έναν κόσμο όπου αίφνης τα κοτόπουλα έχουν αποκτήσει ανθρώπινη ευφυία και συνείδηση, διεκδικώντας μία καλύτερη μοίρα από το να καταλήξουν chicken nuggets. O Neil Gaiman έχει χαρακτηρίσει το ELMER του Gerry Alanguilan ως ένα από τα αγαπημένα του comics καθώς και “…αστείο, σπαρακτικό και με υπέροχο σχέδιο”. Παρότι αναφέρεται ως graphic novel, το ELMER πρωτοκυκλοφόρησε σε τέσσερα τεύχη από τον Ιούνιο του 2006 μέχρι τον Νοέμβριο του 2008, από την προσωπική εκδοτική του δημιουργού στις Φιλιππίνες. Όσοι ενδιαφέρεστε, μπορείτε να “κατεβάσετε” ένα preview 30 σελίδων από την ιστοσελίδα της Slave Labor Graphics και να αποφασίσετε μόνοι σας αν αξίζει να το αποκτήσετε.

S.E. HINTON’S THE PUPPY SISTER GN (Bluewater Productions, p239, $9.99)
Κι εκεί που σκάναρα με το μάτι μου -ομολογώ χαμογελώντας ψιλοειρωνικά- τις προχειροφτιαγμένες βιογραφίες πολιτικών και celebrities της Βluewater, το μάτι μου έπεσε πάνω σε κάτι που “φώναζε” από χιλιόμετρα μακρυά ότι είναι διαφορετικό. Όπως διαβάζουμε στο κείμενο, η S.E. Hinton είναι επιτυχημένη συγγραφέας προεφηβικής λογοτεχνίας και το παρόν graphic novel διηγείται την ιστορία ενός θηλυκού κουταβιού που αποφασίζει ότι θα είναι πιο διασκεδαστικό για εκείνη και τη νέα της οικογένεια, αν μεταμορφωθεί σε…κορίτσι! Το 5σέλιδο preview στο CBR αποκαλύπτει ένα όμορφο παιδικό comic από εκείνα που προσωπικά ζήλεψα που δεν έχω έστω και για λίγο το καθαρό βλέμμα ενός παιδιού για να το απολαύσω. Πάντως, αν έχετε πρόχειρο κάτι σε πιτσιρίκι που μαθαίνει αγγλικά, σκεφτείτε το σοβαρά.

STAN LEE’ S THE TRAVELLER #1 (Boom! Studios, p243, $3.99)
Μπορεί κατά γενική ομολογία να μην έχουμε να περιμένουμε πλέον κάτι από τον Stan Lee σε δημιουργικό επίπεδο, με δεδομένη όμως την εμπλοκή του Mark Waid στο σενάριο, αλλά και το concept ενός υπερήρωα που ταξιδεύει στο χρόνο (χιλιοειπωμένο μεν, πάντοτε ενδιαφέρον δε), δεν θα μπορούσε να προσπεράσει κανείς με ελαφριά καρδιά αυτή την κυκλοφορία.

VAMPIRELLA #1 (Dynamite Entertainment, p254, $3.99)
Σε μία εποχή όπου τα βαμπίρ υπάρχουν σε κάθε γωνιά της pop κουλτούρας, θα ήταν πραγματικά ανεπίτρεπτο να μην επιστρέψει η ongoing σειρά της Vampirella, της ιστορικής, αναμφίβολα πιο sexy και σχεδόν ανεπαίσθητα ντυμένης βρικολακίνας των comics. Τη σειρά γράφει ο Eric Trautmann (ACTION COMICS), ενώ στο πρώτο τεύχος, όπου η Vampirella βρίσκεται αντιμέτωπη με τον Vlad Dracula, θα υπάρχει και μία bonus ιστορία από τους Jeph Loeb και Tim Sale. Το τεύχος έρχεται σε 5 εξώφυλλα από τους J. Scott Campbell (25%), Alex Ross (25%), Jelena Kevic-Djurdjevic (25%) και Joe Madureira (25%), καθώς και ένα Alex Ross original art variant (1-προς-21).

THE ACME NOVELTY LIBRARY VOLUME 20 HC (Drawn & Quarterly, p274, $23.95)
Πολλά βαρύγδουπα έχουν ειπωθεί και γραφτεί για το ACME NOVELTY LIBRARY του Chris Ware (τρίτο καλύτερο comic της προηγούμενης δεκαετίας κατά την ψηφορορία του site μας), και είναι όλα τους, πέρα ως πέρα, αληθή. Αν σας ενδιαφέρει να ανακαλύψετε πόσο ρευστά και ευέλικτα είναι τα αφηγηματικά όρια της αγαπημένης μας Tέχνης, τότε βρίσκεστε στο σωστό δρόμο. Ίσως όχι με την απόκτηση του παρόντος, αλλά σίγουρα αναζητώντας αυτό το masterpiece in the making, από την αρχή.

DENYS WORTMAN’S NEW YORK TP (Drawn & Quarterly, p274, $29.95)
To έργο αυτού του ξεχασμένου δημιουργού δεν θα έφτανε ποτέ σε μας, αν ο cartoonist, εκπαιδευτικός και editor, James Sturm, δεν ανακάλυπτε το MOPEY DICK AND THE DUKE και δεν έμπαινε στη διαδικασία να μάθει περισσότερα για τον δημιουργό του. Στο αρχείο του υιού Wortman, ο Sturm ανακάλυψε περισσότερα από 5.000 illustrations, καθώς και μέρος της αλληλογραφίας του Denys Wortman με προσωπικότητες του χώρου, όπως ο Walt Disney, αλλά και original artwork από φίλους του όπως ο Milt Gross. Κάπως έτσι φτάνουμε στην παρούσα έκδοση των 288 σελίδων, ένα tribute όχι μόνο στο έργο του Denys Wortman, αλλά και στην ίδια τη Νέα Υόρκη, με τη μαγεία και την πολυσυλλεκτικότητά της. Δείτε εδώ ένα preview από το εσωτερικό της έκδοσης.

USAGI YOJIMBO: THE SPECIAL EDITION (Fantagraphics Books, p278, $100)
Όποιος ξεπεράσει τη ζαλάδα που φέρνει η τιμή των $100 μπορεί να συνεχίσει να διαβάζει τα στοιχεία αυτής της έκδοσης: Με αφορμή την 25η επέτειο του θρυλικού comic του Stan Sakai, το παρόν deluxe slipcase set περιλαμβάνει περισσότερες από 1000 σελίδες ιστορίας (συλλέγοντας τα πρώτα επτά volumes), ενώ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ένα έγχρωμο gallery με περισσότερα από 50 εξώφυλλα.

TWILIGHT OF THE A-HOLES (Fantagraphics Books, p278, $28.99)
Ήταν αρχές του 2006 όταν αναφέρθηκα για πρώτη φορά από το παλιό site του Comicdom, στον Tim Kreider, ο οποίος και παραμένει μέχρι σήμερα ένας από τους αγαπημένους μου πολιτικούς cartoonists. Είδα λοιπόν με ιδιαίτερη χαρά ότι η Fantagraphics προαναγγέλει την κυκλοφορία τής τρίτης κατά σειρά έκδοσής του (μετά τα THE PAIN – WHEN WILL IT END και WHY DO THEY KILL ME?) με τίτλο ΤWILIGHT OF THE ASSHOLES (και όχι A-HOLES όπως προτίμησαν να το γράψουν στο PREVIEWS για να μη θίξουν κανέναν). Κάτι το οποίο μάλλον έρχεται κόντρα με τη λογική του Kreider που χτυπάει αλλύπητα τον συντηρητισμό όπου τον πετυχαίνει. Μια ματιά στο site του θα σας πείσει για του λόγου το αληθές, αλλά και για το αιχμηρό και ανελέητο χιούμορ του.

THE INCAL CLASSIC COLLECTION DELUXE HC (Humanoids INC, p286, $99.95)
Το διεθνούς φήμης αριστούργημα των Alejandro Jodorowsky και Moebius εκδίδεται σχεδόν ταυτόχρονα με τη γαλλική εκδοχή του, σε ένα oversized hardcover με slipcase και περισσότερες από 300 σελίδες. Η εκδοτική υπόσχεται ότι το χρώμα είναι σαφώς καλύτερο από εκείνο της original έκδοσης και παρά την τσουχτερή τιμή των (παρά κάτι) $100, αναμφίβολα αξίζει να το σηκώσουν τα υψηλά budgets.

THE ALCHEMIST HC (Hyperion Books, p286, $22.99)
Η αλήθεια είναι ότι δεν εκτιμώ καθόλου τα εκλαϊκευμένα φιλοσοφικά αναγνώσματα τύπου ΑΛΧΗΜΙΣΤΗ, πόσο μάλλον όταν ατάκες περί σύμπαντος και θετικής αντιμετώπισης, καταλήγουν να παπαγαλίζονται με στόμφο και ισοδύναμη άγνοια για το περιεχόμενό τους. Βέβαια η δική μου (και κάποιων ακόμη) αρνητική αντιμετώπιση δεν έχει καμία, μα καμία σημασία, ειδικά όταν τα νούμερα καταγγράφουν περισσότερες από 65 εκατομμύρια πωλήσεις, σε περισσότερες από 74 χώρες. Η μεταφορά του διάσημου αναγνώσματος σε graphic novel, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα φέρει ούτε το 1/100 των πωλήσεων του βιβλίου, έχει όμως συμπαθητικό (έως και καλό) σχέδιο, κι αν σας άρεσε το πρωτότυπο, τότε σίγουρα αξίζει να ρίξετε μια ματιά σε αυτό το preview.

Αυτά από μένα! Ελπίζω να βρήκατε κάποιες από τις προτάσεις που προηγήθηκαν ενδιαφέρουσες, αν όχι σε επίπεδο αγοράς, τουλάχιστον σε φάση ενημέρωσης. Τη σκυτάλη παίρνει ο Κώστας Λαμπρόπουλος με τα Manga Previews, ενώ εμείς θα τα ξαναπούμε το Σάββατο με τα 5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ.

Stay Tuned!