BODYWORLD

Writer / Artist: Dash Shaw
Pantheon Books

Προσπαθώντας να επαναφέρω τη μόδα των (σχετικά) μεγάλων και άσχετων προλόγων στα άρθρα του Comicdom (αν και παίρνω όρκο ότι θα χάσω σε μερικές ώρες από το post του Κώστα Λαμπρόπουλου), θέλω να σας μιλήσω λίγο για τις ιδιοτροπίες μου. Κι ας με συγχωρήσει ο Dash Shaw για την κατάχρηση που κάνω στο review για το comic του.

Είμαι, λοιπόν, ένας ιδιότροπος άνθρωπος. Θέλω τα πάντα να είναι στα μέτρα μου. Θέλω τα υπάρχοντά μου να προσαρμόζονται στα δικά μου στάνταρ κι όχι το αντίθετο. Η μηχανή που οδηγώ έχει ρυθμιζόμενες αναρτήσεις μπρος-πίσω, ρυθμιζόμενη σέλα και τιμόνι, ακόμη και ρυθμιζόμενες μανέτες (ξέρετε, για το φρένο και το συμπλέκτη). Η ντουλάπα στο σπίτι μου ήταν άσπρη και την περιέλαβα με ταπετσαρία γιατί ήθελα την αίσθηση του ξύλου. Δεν υπάρχει περίπτωση να με βάλεις να κάτσω σε γραφείο χωρίς ρυθμιζόμενη καρέκλα, γιατί ποτέ δεν ξέρω πότε θα θελήσω να κάτσω χαμηλά και πότε ψηλά. Στο CD Player μου μπορώ να βάλω τρία CD ώστε να μη σηκώνομαι κάθε φορά που θα έχω όρεξη για κάτι νέο, άσχετα αν μετά από μερικά χρόνια, αυτή η αηδία το disc changer δε δουλεύει.

Όταν, λοιπόν, κάποιος προσπαθεί να μου επιβάλλει τα δικά του μέτρα, η πλέον αναμενόμενη αντίδρασή μου είναι να “κλωτσήσω”. Φανταστείτε, λοιπόν, τι θα μπορούσε να συμβεί όταν θα έπιανα στα χέρια μου το BODYWORLD, το νέο comic του Dash Shaw (BOTTOMLESS BELLYBUTTON), το οποίο σου επιβάλλει τα δικά του μέτρα από το εξώφυλλο κιόλας. Το format του είναι ιδιαίτερο, το storytelling περίεργο και οι πειραματισμοί άφθονοι, με αποτέλεσμα να καθορίζει αυτό το ίδιο το πώς, πότε, πού και με τι ρυθμό θα το διαβάσεις. Κι όμως, κατάφερε να με βάλει στον κόσμο του και να με φέρει στα μέτρα του, χωρίς καν να το καταλάβω.

Για όσους δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλάω, το BODYWORLD πρωτοδημοσιεύθηκε ως strip σε συνέχειες, στο blog του δημιουργού. Πριν λίγο καιρό, ικανοποιώντας τους λάτρεις του χαρτιού, συγκεντρώθηκε σε ένα hardcover και εκδόθηκε πριν μερικούς μήνες από την Pantheon – κι έτσι βρέθηκε και στα χέρια μου (αφού πρώτα το αγόρασα από τον Άρη Κώτση σε χαμηλή τιμή και τον κέρασα κι έναν καφέ). Παρά τις ιδιαιτερότητες που παρουσίαζε λόγω του webcomic format, το νέο comic του Shaw δεν προσαρμόστηκε στις ανάγκες της έντυπης έκδοσης – η έντυπη έκδοση προσαρμόστηκε στις δικές του. Ανοίγοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με κάθετα πάνελ που παρουσιάζουν την ιστορία του comic.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια επαρχιακή πόλη των ΗΠΑ, το Boney Borough, το έτος 2060 και ξεκινά όταν ένας μη συμβατικός βοτανολόγος καταφθάνει για να ερευνήσει την ύπαρξη ενός μη καταγεγραμμένου φυτού. Ο βοτανολόγος δεν είναι ακριβώς αυτό που θα αποκαλούσαμε “ακαδημαϊκός”, αφού βασικός του σκοπός είναι να καπνίσει αυτό το νέο φυτό και να καταγράψει την επίδρασή του στον ανθρώπινο οργανισμό. Καθώς η ιστορία προχωρά, ο πρωταγωνιστής ανακαλύπτει ότι το συγκεκριμένο φυτό έχει μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα επίδραση: όποιος το καπνίζει μπορεί να νιώσει τα αισθήματα, τις σκέψεις και τις φυσικές ανάγκες του διπλανού του. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό το γεγονός θέτει τις βάσεις για τους σχεδιαστικούς (και όχι μόνο) πειραματισμούς του Shaw.

Οι σελίδες που απεικονίζουν τα αποτελέσματα του μυστηριώδους φυτού βρίθουν ταυτόχρονα από την ενότητα και τη σύγχυση που μπορεί να προκύψει από μια τέτοια κατάσταση και επιτρέπει σε δημιουργό και Μέσο να επεκτείνουν τις δυνατότητές τους. Αποτελούν σίγουρα το καλλιτεχνικό ζενίθ του BODYWORLD, αλλά δεν είναι το μοναδικό του θετικό στοιχείο.

Οι χαρακτήρες είναι όλοι ιδιαίτεροι και καθώς ο ρόλος του καθενός γίνεται σημαντικότερος στη ζωή των υπολοίπων μας αποκαλύπτουν περισσότερα μυστικά. Η ιστορία εξελίσσεται με σχετικά αργούς ρυθμούς, ωστόσο, το ενδιαφέρον μου παρέμεινε αμείωτο. Επιπλέον, παρά το ιδιαίτερο format του (που, κακά τα ψέματα, δεν είναι και το πλέον πρακτικό για το δικό μου τελετουργικό βραδινό διάβασμα), με έπεισε πως η ιδιαιτερότητα αυτή με ωφελούσε ως αναγνώστη.

Όσο για το σχέδιο, αυτό δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί να χαρακτηριστεί με όρους όπως “καλό” ή “κακό” – ο χαρακτηρισμός που μου έρχεται στο μυαλό είναι “γοητευτικό”. Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για ανατομία ή προσοχή στη λεπτομέρεια. Και σε κάθε σελίδα σου ξεκαθαρίζει ότι δεν ήταν αυτό το ζητούμενο. Το σχέδιο που κλήθηκε να αποτελέσει το μέσο για τους πειραματισμούς του Shaw δε διαθέτει τίποτα περιττό – μόνο τα όσα είναι αναγκαία να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Συνολικά, το BODYWORLD είναι ένα ιδιαίτερο comic που έχει, πιστεύω, τα εφόδια για να σε πείσει για την αξία του, όσο σκεπτικιστής κι αν είσαι. Είναι διαφορετικό, είναι πειραματικό και σε κάποια σημεία τολμηρό. Ακόμη, όμως, κι αν δε συμπαθείς τέτοιου είδους κυκλοφορίες, μπορεί να σε κρατήσει με τα πιο “παραδοσιακά” ατού του.