PREVIEWS PICKS (SEP 2010): Manga

Αυτός που είπε ότι η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις, αφενός είχε δίκιο, αφετέρου πρέπει να κρεμαστεί από την πλατεία Συντάγματος για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι και να σταματήσουν να λένε τέτοια πράγματα. Δεν το θέλω, πραγματικά δεν το θέλω, αλλά θα αναγκαστώ να δώσω δίκιο στους Αμερικάνους που λένε ότι “No news is good news”. Όταν ένα ωραίο πρωί του Αυγούστου, που υποτίθεται ότι είναι χαλαρός μήνας, ανοίγεις να δεις τα mail σου και σου σκάει το memo για ένα νέο project που μεταφράζεται σε άπειρες ανθρωποώρες θα συμφωνήσεις μάλλον μαζί μου. Όταν δε, οι εν λόγω ανθρωποώρες είναι μόνο δικές σου, ενώ όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι είναι πάνω σε ένα ιστιοπλοϊκό και αρμενίζουν το Αιγαίο, θα σου γυρίσουν κι εσένα αδερφέ (και αδερφή δεν κάνουμε διακρίσεις εδώ) τα μάτια.

Για να είμαι δίκαιος, οι εκπλήξεις, όταν είναι καλές, σε κανέναν δεν προκαλούν δυσφορία, εκτός ίσως από εκείνο τον θείο σας. Για να είμαι ακόμα πιο δίκαιος, ο λόγος που γκρινιάζω σήμερα, είναι γιατί για δεύτερο μήνα στη σειρά, δεν έχω το χρόνο που θέλω να αφιερώσω στο PREVIEWS και σα να μην έφτανε αυτό δεν έχω και ιστιοπλοϊκό. Και μπορεί οι δικές μου ναυτικές ανησυχίες να καλύπτονται από ένα πλαστικό σκαφάκι που έχω στην μπανιέρα μου, αλλά καταλαβαίνετε ότι όταν θα κληθώ να συγκρίνω ποιος το έχει μεγαλύτερο, πιθανότατα δεν έχω πολλές ελπίδες.

Επειδή όμως φαντάζομαι ότι δεν σας πολυ-ενδιαφέρει το αν έχω ή δεν έχω ιστιοπλοϊκό, ή αν σας ενδιέφερε και τώρα που μάθατε ότι δεν έχω δεν σας ενδιαφέρω εγώ πλέον, θα σας πω για το τι είδα στο manga section του PREVIEWS και αφού τελειώσω, θα πάω να διαβάσω τις προτάσεις της Βασιλείας Βαξεβάνη και του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου γιατί αλλιώς δεν με βλέπω να κάνω παραγγελία αυτό το μήνα. Αν λοιπόν κι εσείς, όπως κι εγώ, δεν προλαβαίνετε να ασχοληθείτε εις βάθος με το PREVIEWS, μην στεναχωριέστε, σύσσωμο το επιτελείο του Comicdom φροντίζει για εσάς. Αν πάλι θα θέλατε να δείτε τι καλό υπάρχει σε merchandise, θα χρειαστεί να κάνετε λίγη ακόμα υπομονή.

Μια πολύ γρήγορη ματιά, μας δείχνει ότι οι νέες κυκλοφορίες του μήνα είναι, όπως άλλωστε γίνεται τον τελευταίο καιρό, λίγες. Το παρήγορο είναι ότι οι σειρές προχωράνε και δεν έχουμε ακούσει τίποτε τρομακτικές ειδήσεις όπως αυτό για τη CMX. Βέβαια, η σιωπή της Kodansha είναι λίγο ανησυχητική, αλλά ευελπιστώ ότι πρόκειται για κάποια περίεργη στρατηγική των Ιαπώνων και όχι για προάγγελο κακών μαντάτων. Μιλώντας για εκπλήξεις μερικές γραμμές πιο πάνω, μια ευχάριστη έκπληξη μας έκανε η Seven Seas, με δυο παρακαλώ Omnibus editions, συνεχίζοντας την παράδοση του προηγούμενου μήνα. Κατά τα άλλα, οι δυο πλέον αναμενόμενες κυκλοφορίες του μήνα είναι από την Yen Press. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά όμως τι ξεχωρίσαμε αυτό το μήνα για σας.

SECRETARY’S LOVE (Tokyopop, p.307, $14.99)

Όλοι ξέρουμε πώς έχουν τα πράγματα στις μεγάλες εταιρείες και ειδικά στις μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτό που μόλις είπα είναι πλεονασμός, αλλά να μην το πει παρακαλώ, γιατί δεν είναι αυτό το θέμα μας. Στην συγκεκριμένη εταιρεία, στην οποία διαδραματίζεται το SECRETARY LOVE, γίνεται πολύς ντόρος για δύο άτομα: Ο Tanemura and Tanizaki είναι οι γραμματείς του μεγάλου αφεντικού και οι φήμες τους θέλουν να είναι ορκισμένοι εχθροί. Οι φήμες όμως, όπως μπορεί να γνωρίζετε από προσωπική εμπειρία (αν όχι, μπορώ να σας πω εγώ μερικές πολύ ωραίες ιστορίες), πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται καθόλου μα καθόλου στην πραγματικότητα…

I AM HERE VOL.1 GN (Del Rey, p.267, $16.99)

Κανονικά, δεν θα ασχολούμουν με τον συγκεκριμένο τίτλο, διότι περιγράφεται ως “touching coming of age manga”. Να με συμπαθάτε, δεν είναι ότι σνομπάρω το συγκεκριμένο genre, αλλά να, πώς να το πω, έχουμε δει πολλά γλυκανάλατα τέτοια που δεν διαφέρουν σε τίποτα το ένα με το επόμενο. Κάτι σαν τις βραζιλιάνικες σειρές. Αυτό όμως, μου φάνηκε ότι μπορεί να αξίζει την προσοχή σας. Η Hikage Sumino είναι μια ντροπαλή και μετρημένη κοπέλα που δεν έχει φίλους και προτιμάει να εκφράζεται μέσω του blog της παρά IRL (που θα έλεγε μια φίλη μου). Μέχρι που μια μέρα ένας αρκετά δημοφιλής νέος εξομολογείται ότι του αρέσει. Αν μη τι άλλο, από κοινωνιολογικής άποψης, δείχνει ενδιαφέρον.

HAYATE X BLADE OMNIBUS VOL.1 (Seven Seas LLC, p.302, $15.99)
INUKAMI! OMNIBUS VOL.1

Σε αυτόν εδώ τον συντάκτη, αρέσουν πολύ οι Omnibus editions. Σε ποιον δεν αρέσουν θα μου πείτε, κι όμως θα υπάρχουν κάποιοι που προτιμούν να έχουν τους αρχικούς (ή μήπως να πω αυθεντικούς – τεχνικά δεν είναι, εκτός κι αν… εντάξει το έπιασα σταματάω!) τόμους. Πλέον χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω ότι όλο και περισσότερες εταιρείες επανακυκλοφορούν τίτλους τους σε χορταστικά μεγέθη που περιλαμβάνουν συνήθως τρεις τόμους. Η Seven Seas έχει για εμάς δυο τέτοιες εκδόσεις αυτό το μήνα, οι οποίες όπως βλέπετε είναι και σε καλή τιμή.

Το HAYATE X BLADE ανήκει σαφέστατα στην κατηγορία “Βυζιά και Σπαθιά” και μας μεταφέρει σε ένα σχολείο θηλέων, στο οποίο οι μαθήτριες εκτός από το συνηθισμένο curriculum, διδάσκονται και την τέχνη του σπαθιού. Μετρήστε πόσα φετίχ υπάρχουν εδώ μαζεμένα…

Από την άλλη, το INUKAMI κινείται στη σφαίρα του fantasy και έχει δαίμονες, τέρατα και animal girls. Επίσης αυτό μπορεί να είναι φετίχ για κάποιους (furries anyone?), αλλά μπορεί και να μην πρόκειται για ατελείωτο fan service. Τον συγκεκριμένο τίτλο δεν τον έχω καθόλου υπόψη μου, οπότε, αν το πάρετε για τα σκυλο-κοριτσάκια και σας απογοητεύσει, δεν θα φταίω εγώ. Επίσης δεν θα φταίω εγώ, αν το πάρετε για δωράκι στο ανιψάκι σας και μετά αυτό αρχίσει να σας κάνει ερωτήσεις που θα έκαναν και παπά να κοκκινίσει.

NOT LOVE BUT DELICIOUS FOODS GN (Yen Press, p.321, $10.99)

Το εύρος που έχουν τα manga θα πρέπει να έχει γίνει πλέον αντιληπτό. Η θεματολογία τους είναι αστείρευτη και σχεδόν είναι πραγματικότητα ότι για οποιοδήποτε θέμα μπορεί κανείς να φανταστεί, θα υπάρχει και το αντίστοιχο manga. Σαφώς λοιπόν δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν manga γύρω από το φαγητό και τη μαγειρική και η Yen Press όχι μόνο μας φέρνει ένα τέτοιο αυτό το μήνα, μας φέρνει την τελευταία δουλειά της Fumi Yoshinaga. Μετά το ANTIQUE BAKERY, η Yoshinaga μας αφηγείται τις γαστρονομικές περιπέτειες μιας manga-ka, της Y-naga, η οποία μαζί με την παρέα της επισκέπτεται διάφορα εστιατόρια και κάνει ένα ταξίδι στον κόσμο της γεύσης. Από τις πλέον αναμενόμενες κυκλοφορίες του μήνα.

SASAMEKE VOL.1 GN (Yen Press, p.321, $20.99)

Η έτερη νέα σειρά της Yen Press έχει θέμα το ποδόσφαιρο, επομένως είναι καλή ευκαιρία να βρείτε κοινά σημεία με τον ποδοσφαιρόφιλο φίλο σας ή την σερβιτόρα που νομίζει ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί σας, επειδή προτιμάτε να διαβάζετε manga από το να βλέπετε αγώνες. Το SASAMEKE μας μιλάει για έναν 16χρονο μάγο της μπάλας, ο οποίος αποφάσισε να μην πατήσει ποτέ ξανά το πόδι του στο γήπεδο, μα κάποια γεγονότα (συμπεριλαμβανομένης και τουλάχιστον μιας ξανθιάς ύπαρξης) θα τον κάνουν να το ξανασκεφτεί. Επίσης ένας αναμενόμενος τίτλος, αν και εμένα προσωπικά με αφήνει παγερά αδιάφορο. Όσο για τις προαναφερθείσες σερβιτόρες, πρώτον ας ξεχάσουν την καριέρα φωτομοντέλου και δεύτερον ας έρθουν να σας πουν το ίδιο πράγμα μετά από 5-6 χρόνια γάμου με τον “φυσιολογικό” κάφρο με τον οποίον θα καταλήξουν.

Νομίζω ότι είμαστε καλά αυτό τον μήνα. Ραντεβού πολύ σύντομα για το Merchandise Previews και ακόμα περισσότερες άσχετες εισαγωγές σε μια σειρά post που μαγειρεύεται στο κεφάλι μου αυτή τη στιγμή!

EDIT: Όπως πολύ σωστά παρατήρησε η Μυρτώ Τσελέντη, το SASAMEKE μπορεί να φαίνεται κάπως ακριβό, αλλά είναι 485 σελίδες. Not bad… Αυτό, δεν μπορεί παρά να ενισχύει την άποψη ότι ο κόσμος θέλει Omnibus Editions. Περισσότερο περιεχόμενο σε χαμηλότερη τιμή.