5 ΠPΟΣΦΑΤΑ ΝEA – V.44

O δημιουργός του AGE OF BRONZE, Eric Shanower θα βρίσκεται τον Οκτώβριο στην Αθήνα, η Fantagraphics εκδίδει graphic novel του beat πατριάρχη, William S. Burroughs, το Hero Initiative καλεί 100 καλλιτέχνες να συμμετάσχουν στο THE NEW AVENGERS #100 Project, o Joe Quesada κλείνει 10 χρόνια στο “τιμόνι” της Marvel, κι όλα αυτά ενώ αποχαιρετούμε τον Paul Conrad, έναν από τους σημαντικότερους αμερικανούς πολιτικούς γελοιογράφους. Είναι η στήλη 5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA στο καθιερωμένο πλέον, Σαββατιάτικο ραντεβού της.

  • 1. Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ AGE OF BRONZE ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μιλάμε φυσικά για τον Eric Shanower (συνέντευξη του οποίου είχαμε τη ευκαιρία να φιλοξενήσουμε καιρό πριν), ο οποίος στις 5 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να μιλήσει σε διάλεξη που διοργανώνει το American School of Classical Studies of Athens, με τίτλο Graphic Greeks: Ancient Greece in Three Comics Narratives. Ομιλητές θα είναι επίσης ο Απόστολος Δοξιάδης και ο Αλέκος Παπαδάτος, συγγραφέας και σχεδιαστής αντίστοιχα του LOGICOMIX. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 19:00, στο Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 7236313 και στο e-mail: ascsa_info@ascsa.edu.gr

  • 2. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ HERO INITIATIVE ΜΕ ΤΟ NEW AVENGERS #100 PROJECT

Τα τελευταία χρόνια η φιλανθρωπικού χαρακτήρα πρωτοβουλία, The Hero Initiative, στηρίζει δημιουργούς comics μεγάλης ηλικίας που έχουν ανάγκη από οικονομική υποστήριξη, επιστρατεύοντας 100 πρωτοκλασσάτους καλλιτέχνες, σε projects όπως τα THE ULTIMATE SPIDER-MAN #100 Project, THE HULK #100 Project, και WOLVERINE: WEAPON X #100 Project. Οι 100 καλλιτέχνες δημιουργούν κάθε φορά από ένα original cover με πρωταγωνιστές ήρωες της Marvel. Φέτος καλούνται να δημιουργήσουν εξώφυλλα για το THE NEW AVENGERS #100 Project, με τη Marvel να δωρίζει 100 cardstock copies του NEW AVENGERS #1 με κενό εξώφυλλο ώστε οι καλλιτέχνες να σχεδιάσουν πάνω τους. Ανάμεσα σε όσους ανταποκρίθηκαν φέτος στο κάλεσμα, οι Howard Chaykin, Ian Churchill, Mike Deodato, Terry Dodson, Steve Epting, Dave Gibbons και Adam Kubert, μεταξύ πολλών άλλων. Το project θα είναι έτοιμο μέσα στο 2011.

  • 3. Η FANTAGRAPHICS ΕΚΔΙΔΕΙ GRAPHIC NOVEL ΤΟΥ WILLIAM S. BURROUGHS

Ονομάζεται AH POOK IS HERE και πρόκειται για τη συνεργασία ανάμεσα στον beat-πατριάρχη William S. Burroughs και τον καλλιτέχνη Malcolm McNeill. Ξεκίνησε το 1970, ως comic strip στο αγγλικό περιοδικό CYCLOPS, με τον τίτλο THE UNSPEAKABLE MR. HART, κι όταν το περιοδικό έπαψε να κυκλοφορεί, οι Burroughs και McNeill το μετέτρεψαν σε βιβλίο με εικόνες. Εκείνη την εποχή, κανένας εκδοτικός οίκος δεν ήταν διατεθειμένος να εκδόσει κάτι τέτοιο. Μετά από επτά χρόνια συνεργασίας, οι Burroughs και McNeill εγκατέλειψαν το project. Η έκδοση θα αποτελείται από δύο volumes, με το πρώτο να περιλαμβάνει το AH POOK IS HERE και το δεύτερο με τίτλο OBSERVED WHILE FALLING, να καταγράφει τις αναμνήσεις του McNeil από τη συνεργασία του με το “ιερό τέρας” της αμερικανικής λογοτεχνίας. Το AH POOK IS HERE εξετάζει τις διαφορετικές αντιλήψεις πάνω στο ζήτημα του χρόνου, με αντιπαρατιθέμενες προσεγγίσεις εκείνες των αρχαίων Μάγια και του δυτικού πολιτισμού. Περισσότερα για το project, σε συνέντευξη του McNeill.

  • 4. JOE QUESADA: 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ MARVEL

Στην ειδησεογραφική ανασκόπηση των 00s, είχα αναφερθεί σημείο προς σημείο στο πόσο καταλυτική υπήρξε η παρουσία του Joe Quesada στο τιμόνι της Marvel. Σήμερα που -και τυπικά- συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του, το Comics Alliance παρουσιάζει ένα timeline με σταθμούς τα σημαντικότερα events και τις επιλογές που σφράγισαν την επιτυχημένη πορεία της Marvel όλα αυτά τα χρόνια.

  • 5. PAUL CONRAD R.I.P.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, ο βραβευμένος με Pulitzer πολιτικός γελοιογράφος Paul Conrad. Εκ πεποιθήσεων δημοκρατικός, ο Conrad στάθηκε απέναντι στις συντηρητικές επιλογές ρεπουμπλικάνων προέδρων όπως ο Richard Nixon και ο Ronald Reagan, ενώ η δουλειά του στην εφημερίδα LOS ANGELES TIMES (chief editorial cartoonist από το 1964 to 1993) θεωρείται μνημειώδης. Το 1964, το 1971 και το 1984, ο Conrad κέρδισε βραβείο Pulitzer, ενώ έργα του βρίσκονται πλέον στη μόνιμη έκθεση του United States Library of Congress. Όπως πάντα, ο Tom Spurgeon έχει κάνει μία άκρως ενδιαφέρουσα αναδρομή στη ζωή και το έργο του Conrad, ενώ στα video που ακολουθούν μπορείτε να δείτε ορισμένες από τις πλέον διάσημες γελοιογραφίες του, καθώς και ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο έργο του, με τίτλο PAUL CONRAD DRAWING FIRE.