60 Xρόνια PEANUTS. Good Grief

Στις 2 Οκτωβρίου ο Charlie Brown  και η παρέα του έγιναν 60 χρονών, μια επέτειος που γιορτάστηκε (και συνεχίζει να εορτάζεται ακόμα) από τους απανταχού φίλους του strip σε όλο τον κόσμο. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…

Στις 2 Οκτωβρίου του 1950, o Charles Schulz δημοσίευσε το πρώτο strip των PEANUTS (σε καθημερινό φύλλο) σε επτά αμερικανικές εφημερίδες, χωρίς να περιμένει καθόλου αυτό που θα συνέβαινε στη συνέχεια. Το πρώτο strip αποτελούνταν από τέσσερα πάνελ και σε αυτό έκανε την παρθενική του εμφάνιση ο αγαπημένος όλων Charlie Brown.  Στο strip που δημοσιεύτηκε στις 4 Οκτωβρίου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του και ο Snoopy, ο σκύλος που συνέδεσε το όνομά του με το strip. Δύο χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα στις 6 Ιανουαρίου του 1952, το strip δημοσιεύτηκε σε κυριακάτικο φύλλο.

Κάπου εκεί ξεκίνησαν όλα. Οι δεκαετίες που ακολούθησαν ήταν πολύ παραγωγικές για τον Schulz. Προστέθηκαν νέοι χαρακτήρες – Schroeder (Μάιος του 1951), Lucy (Μάρτιος του 1952), Linus (Σεπτέμβριος του 1952), Pig Pen (Ιούλιος του 1954), Sally (Αύγουστος του1959), “Peppermint” Patty (Αύγουστος του 1966), Woodstock (πρώτη εμφάνιση τον Απρίλιο του 1967), Franklin (Ιούλιος του 1968) και Marcie (Ιούλιος 1971) – εξελίχθηκαν στιλιστικά, ενώ τα gags έγιναν όλο και πιο έξυπνα και δημιουργικά, με μια χροιά καθημερινής φιλοσοφίας. Ο Schulz κατόρθωσε όχι μόνο να δημιουργήσει χαρακτήρες με τους οποίους ο καθένας θα μπορούσε να ταυτιστεί, αλλά και να αφουγκραστεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο, πάντα με χιούμορ, έστω και αν πολλές φορές ήταν πικρό ή ακόμα και μελαγχολικό, βαθύτερες σκέψεις και συναισθήματα που όλοι έχουμε νιώσει σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή μας. Ο Charlie Brown να προσπαθεί να πετάξει τον χαρταετό ή να παίξει baseball, ο Linus και η κουβέρτα του, ο Schroeder και το πιάνο του, η Lucy και το booth όπου πρόσφερε ψυχολογικές συμβουλές αντί για λεμονάδα και φυσικά ο Snoopy να κάθεται στην σκεπή του σπιτιού του, είναι εικόνες που ζουν στη μνήμη όλων μας.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για την προσφορά του Schulz και των  PEANUTS στην 9η Tέχνη, όμως εγώ αυτό που θα κάνω είναι να σας προτρέψω να διαβάσετε ή να ξαναδιαβάσετε τα υπέροχα αυτά  strips και να ανακαλύψετε ή να ξανά-ανακαλύψετε τις μικρές αλήθειες της ζωής που κρύβονται ανάμεσα στα πάνελ του πιο διάσημου strip όλων των εποχών.

Σήμερα, το strip αναδημοσιεύεται σε περισσότερες από 2.200 εφημερίδες σε 75 χώρες και 21 γλώσσες. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης στη διατήρηση της μνήμης, του έργου και του οράματος του Charles Schulz, εκτός από την αγάπη των ίδιων των αναγνωστών που φροντίζουν να περνούν από γενιά σε γενιά αυτόν το “θησαυρό”, παίζει το Charles M. Schulz Museum and Research Center.

Πρωτοβουλία της συζύγου του Schulz, Jean Schulz (την οποία είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο Comicdom Con Athens 2007), το Μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 2002 στη Santa Rosa της California, το μέρος όπου έμενε ο Schulz και η οικογένειά του για πάνω από 30 χρόνια. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Jean Schulz, “το Μουσείο ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει καθώς οι περισσότεροι αναγνώστες δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα να δουν αυθεντικές σελίδες του strip. Το Μουσείο τους δίνει πλέον αυτή την ευκαιρία, ενώ παράλληλα παρουσιάζει εκθέσεις, εργαστήρια και οπτικοακουστικό υλικό”.

Με πάνω από 7.000 αυθεντικές σελίδες στη συλλογή του, το Μουσείο είναι πραγματικά ο χώρος ανάδειξης της καλλιτεχνικής προσωπικότητας του Schulz, γεγονός που σίγουρα εκτιμούν οι 65.000 επισκέπτες που φιλοξενεί κάθε χρόνο, από όλο τον κόσμο και όλων των ηλικιών. (Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ένα πολύ μικρό δείγμα αυτών των αυθεντικών σελίδων είχαμε τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσουμε στο αθηναϊκό κοινό το 2007 μέσα από την έκθεση “Peanuts Through 50 Years”, ενταγμένη στο πλαίσιο του CCA2007).

60 χρόνια πέρασαν λοιπόν από τη μέρα που o Charlie Brown, ο Snoopy, η Lucy, ο Linus και η υπόλοιπη συντροφιά μπήκε στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Για τον εορτασμό αυτής της τόσο σημαντικής επετείου προγραμματίστηκαν εκδηλώσεις, διαγωνισμοί και κυκλοφορία συλλεκτικών αντικειμένων. “Είμαι σίγουρη ότι ο Sparky θα ήταν ενθουσιασμένος από την ποικιλία των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 60 χρόνων των PEANUTS. Κυρίως, όμως, θα ήταν συγκινημένος από την τρυφερότητα και την αγάπη που συνεχίζουν να δείχνουν άνθρωποι όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων απέναντι στους πολυαγαπημένους του χαρακτήρες”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Jean Schulz.

Χρόνια πολλά PEANUTS!