PREVIEWS PICKS (OCT 2010): MANGA

Οι εξελίξεις στο χώρο των αμερικανικών εκδόσεων manga συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς. Πριν από μερικούς μήνες, μιλούσαμε για το κλείσιμο της CMX, τώρα, όπως επισήμανε και ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, μιλάμε για την “συμφωνία” της Del Rey και της Kodansha USA, η οποία, στην ουσία, ανακαλεί τα (περισσότερα, σύμφωνα με πληροφορίες) licenses της πρώτης, πίσω στην “μαμά” εταιρία και πρακτικά σηματοδοτεί τη διακοπή έκδοσης manga από την Del Rey. Κρίμα, γενικά, γιατί υπήρχαν ωραία πράγματα εκεί, και σε ολοκληρωμένες σειρές αλλά και σε ανολοκλήρωτες, τα οποία τώρα αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον, καθώς η Kodansha USA, ενώ ξεκίνησε με τις ευχές όλων, εδώ και δύο χρόνια τώρα δεν είναι τίποτα περισσότερο από απογοητευτικότατη, καθώς επανεκδίδει με αργούς ρυθμούς, overpriced και μετριότατα production values τα GHOST IN THE SELL και AKIRA.

Δεν είναι, όμως, όλα μόνο μαυρίλα. Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, γίνονται στο NYCC, οι, πάντα γαργαλιστικές, ανακοινώσεις για τα νέα licenses, όπου για φέτος, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται οι νέες σειρές του Kouta Hirano (HELLSING) και του Yasuhiro Nightow (TRIGUN), από την Dark Horse, και τα THE BOOK OF HUMAN INSECTS του Tezuka και NO LONGER HUMAN του Usamaru με-είχατε-κλάσμένο-τόσο-καιρό-αλλά-φέτος-θα-σας-βγω-από-τα-αυτιά Furuya, από την Vertical.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στον έξω κόσμο, μέσα στις σελίδες του PREVIEWS, όσον αφορά στα manga, ένας θύσανος διασχίζει την απέραντη έρημο, το καυτό αεράκι σηκώνει σκόνη, ένα μοναχικό τσακάλι αλυχτά και ακόμη και οι cowboys έχουν πάει αλλού να σφυρίξουν τις σπαστικές μελωδίες τους. Ναι, τόσο χάλια.

Το ξέρω ότι το λέω κάθε φορά που κάνω Previews Picks, εδώ και ένα περίπου χρόνο, αλλά σοβαρά είναι το χειρότερο PREVIEWS, από πλευράς manga, που έχω δει ποτέ μου! Anyway, καλό για τις τσέπες μας αυτό, γιατί δεν προβλέπεται να παραμείνουν έτσι για πολύ ακόμα τα πράγματα, οπότε ευκαιρία για οικονομία.

OPERA MANGA! GN (Arcana, p. 224, $19.95)
Από διάφορους δημιουργούς (αγνώστου προελεύσεως για τους πιουρίστες, αλλά βάζω χέρι στην φωτιά ότι είναι δυτικοί), που κάνουν manga διασκευές σε γνωστές όπερες. Από ότι με πληροφορεί το internet, πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Όπερας του Βανκούβερ, για την προώθηση των παραστάσεων που ανέβαζε από το 2003 μέχρι σήμερα. Αν, για κάποιο λόγο, σας ενδιαφέρει (δεν μπορώ να φανταστώ για ποιόν, αλλά ας πάει το παλιάμπελο), μπορείτε να δείτε αρκετά δείγματα αλλά και να κατεβάσετε ολόκληρες ιστορίες, εδώ.

A SINGLE MATCH HC (Drawn & Quarterly, p. 277, $ 24.95)
Manga pick of the month αυτή εδώ η κυκλοφορία, εν μέρει ελλείψει καλύτερου αντιπάλου. Η Drawn & Quarterly συνεχίζει, μετά το THE BOX MAN και το RED SNOW, την έκδοση εναλλακτικών, πιο “καλλιτεχνικών” manga, στην παράδοση των gekika, με το A SINGLE MATCH του Oji Suzuki. Ελλειπτικές ιστορίες, με θέμα τον άνθρωπο, την ψυχοσύνθεσή του, τις σχέσεις του με τους ομοίους του και το περιβάλλον του, την μνήμη και την απώλεια. Preview εδώ.

AION vol. 1 (Tokyopop, p. 306, $ 10.99)
Από την δημιουργό του CHIBI VAMPIRE, Yuna Kagesaki, έρχεται η ιστορία του ορφανού Tatsuya, που προσπαθεί να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία του πατέρα του και να γίνει “σωστός άντρας”. Ευτυχώς, η ιστορία δεν διαδραματίζεται στην Ελλάδα, γιατί αυτά περί “άντρα σωστού”, σε εμάς, συνεπάγονται διάφορα ευτράπελα, από επισκέψεις σε οίκους ανοχής μέχρι αυτό το γελοίο πρωτο-μούστακο που αφήνουν τα αγόρια στην εφηβεία και μοιάζουν όλα σαν να φίλησαν χνουδωτό κουκλάκι. Από την άλλη, βέβαια, μπορεί να είχε ένα ενδιαφέρον λόγω πρωτοτυπίας, γιατί στο παρόν manga o πρωταγωνιστής γίνεται “άντρας σωστός” σώζοντας μια συμμαθήτριά του από τους bullies του σχολείου τους και ως συνέπεια… βρίσκεται ξαφνικά σε έναν κόσμο φαντασίας με γοργόνες και παράσιτα που ελέγχουν τον εγκέφαλο. Μπερδευτήκατε; Κι εγώ! Σας φαίνεται σαν ένα manga όπου ο δημιουργός στρίμωξε όσα κλισέ τους είδους μπορούσε και το έστειλε στην ευχή του Κθούλου; Κι εμένα. Οπότε ναι, μάλλον θα προτιμούσα μια άλλη εκδοχή, κι ας ήταν “μυστρί και πηλοφόρι”…

THE SECRET NOTES OF LADY KANOKO vol. 1 (Tokyopop, p. 307, $ 10.99)
Όταν ήμουν στην εφηβεία (είναι το θέμα του μήνα, μην δίνετε σημασία), πίστευα ότι ο καλύτερος τρόπος για να την βγάζεις καθαρή στην σχολική τάξη είναι να μπορείς να γίνεσαι ένα με τον τοίχο. Είχα αναπτύξει ολόκληρα συστήματα για αυτό: αγαπημένη θέση, προτιμητέα στάση σώματος, είδος και χρώμα ρούχων και το κυριότερο από όλα, το βλέμμα: αρκετά φλου έτσι ώστε να μην τραβάει την προσοχή του καθηγητή, αλλά και όχι πολύ χαζεμένο σαν να μην παρακολουθείς. Δεν ξέρω αν όντως το σύστημα αυτό δούλευε, αλλά εκείνη την εποχή έτσι μου φαινόταν, οπότε και το διατήρησα μέχρι και τα πανεπιστημιακά μου χρόνια. Η Lady Kanoko χρησιμοποιεί παρόμοιες με τις δικές μου μεθόδους, όχι όμως για να αποφύγει τη λύση άσκησης στον πίνακα, αλλά επειδή της αρέσει να παρατηρεί τους συμμαθητές της και να καταγράφει κρυφά όλες τις περιπέτειές τους και τα γκομενικά τους. Όχι, ούτε εγώ δεν ήμουν τόσο creepy.

VAMPIRE KNIGHT BOX SET (Viz Media, p. 317, $99.99)
Αν έχετε στον κοινωνικό σας περίγυρο κάποιον (όχι απαραίτητα γένους θηλυκού) ξετρελαμένο με το TWILIGHT, να η ιδανική ευκαιρία να τον απομακρύνετε από αυτό το σίχαμα με τα βαμπίρ-φωτεινούληδες και να τον στρέψετε στα, καλυτέρα για την πνευματική υγεία, manga. H Viz προσφέρει ολοκληρωμένη την σειρά του δημοφιλούς shojo της, με βρικόλακες, σχολείο και δυναμικές ηρωίδες, σε καλό πακετάκι και δώρο ένα exclusive Cross Academy Day Class 2011 Planner! Μπερεκέτι!

Επίσης, άξιο αναφοράς είναι ότι τρεις σειρές της Viz φτάνουν στο τέλος τους: το κλασσικό INUYASHA της Rumiko Takahashi, το γλυκύτατο shojo SAND CHRONICLES και το υπερεπιτυχημένο shonen SHAMAN KING. Επίσης, από την Yen Press κυκλοφορεί και o ένατος τόμος YOTSUBA&! (p. 324, $10.99), όποτε έχω ηθική αποστολή να το αναφέρω.

The yaoi corner

TEMPERATURE RISING (DMP, p. 275, $ 12.95)
Ρε, μέχρι και yaoi δυσκολεύτηκα να βρω αυτό τον μήνα… Τα ύστερα του κόσμου, σας λέω. Τα ύστερα! Θα παραμείνουμε σε σχολικό περιβάλλον, με το TEMPERATURE RISING της Souya Himawari, το οποίο αγγίζει πολυεπίπεδα κοινωνικά πρόβληματα. Ο Mizumo έζησε σκληρή παιδική ηλικία, χωρίς γονείς, από το ένα διαλυμένο σπίτι στο επόμενο κ.ο.κ. Μπούχου-μπούχου, δηλαδή. Τώρα, δίχως λεφτά και στον ήλιο μοίρα, δίνει το κορμί του στους καθηγητές του, προκειμένου να επιβιώσει στην άπονη αυτή ζωή που του ‘λαχε. Όχι, όχι, μη φεύγετε, έχει κι άλλο. Μια μέρα, ο καλύτερός του φίλος ανακαλύπτει το τρομερό μυστικό και πηγή εσόδων του Mizumo, και αντί να του δανείσει κανά φράγκο, να τον βοηθήσει να βρει καμιά άλλη δουλειά, κάτι, βρε αδελφέ, όοοοοοοοοοοχι, του προτείνει να γίνει ο μοναδικός πελάτης του και να τον συντηρεί! Με τέτοιους φίλους, τί να τους κάνεις τους εχθρούς;

Αυτά λοιπόν.  Ελπίζω σε καλύτερους μήνες, που δεν θα βγάζω μύγες από το ξύγκι για να συμπληρώσω έναν αξιοπρεπή αριθμό λέξεων…