5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ – V.50

Η Marvel δεν μείωσε τελικά τις τιμές σε όλα τα νέα comics της παρά την ανακοίνωση, ο colorist Jonny Rench “έφυγε” στα 28 του χρόνια, ένα sketchbook του ΚRΑΖΥ ΚΑΤ αποσύρεται με την αποκάλυψη ότι δεν είναι αυθεντικό, το Βατικανό αποφαίνεται ότι οι Simpsons είναι Kαθολικοί κι όλα αυτά ενώ ένας τύπος στο Ohio αποφάσισε να βοηθήσει τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη δωρίζοντάς τους… comics!

Eίναι το 50ο post της στήλης 5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ (that is 250 ειδήσεις και βάλε), οπότε είπα να το μην αφήσω το γεγονός να περάσει μόνο με μια απλή αναφορά! Έτσι προσκάλεσα τον Δημήτρη και τον Θωμά, τους δύο editors που τρέχουν καθημερινά το πρόγραμμα του site, να σχολιάσουν την επικαιρότητα της εβδομάδας. Αυτά τα 50 posts έγιναν πιο ενδιαφέροντα τόσο χάρη στους συνεργάτες εκείνους που όταν πρόσεξαν κάτι ενδιαφέρον στην επικαιρότητα, μου προώθησαν την είδηση, όσο και στα δικά σας σχόλια! Σας ευχαριστώ όλους (και συνεχίζουμε)

  • 1. ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ, Η MARVEL ΔΕΝ ΜΕΙΩΣΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ COMICS ΤΗΣ (;)

Μόλις πριν δύο εβδομάδες ανέφερα από αυτή τη στήλη ότι η Marvel θα μείωνε κατά ένα δολάριο τις τιμές όλων των νέων τίτλων που θα κυκλοφορήσουν τον Ιανουάριο. Λίγες μέρες αργότερα όμως η εταιρία έδωσε στη δημοσιότητα τα solicitations του Ιανουαρίου και το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένας παρατηρητικός αρθρογράφος. Ο Graeme McMillan πρόσεξε κάτι πολύ ενδιαφέρον, και έσπευσε να μοιραστεί την απορία του στο Twitter: “Number of new 32-page Marvel books @ $2.99 in new solicits: three. Number of new 32-page Marvel books @ $3.99 in new solicits: seven. What happened to price cuts?”

Και για του λόγου το αληθές, ιδού οι τίτλοι με τις τιμές τους:

$3.99: Age of X: Alpha #1, Orson Scott Card’s Speaker for the Dead #1 (of 5), Anita Blake: Circus of the Damned — The Ingenue #1, The Stand: No Man’s Land #1 (of 5), Ultimate Comics Captain America #1 (of 4), Daredevil: Reborn The Thanos Imperative: Devastation #1. #1 (of 4),

$2.99: Captain America: Hail Hydra #1 (of 5), Wolverine and Jubilee #1 (of 4), Magneto #1.

Να υπενθυμίσω εδώ ότι η ανακοίνωση της Marvel έγινε κατά τη διάρκεια του ICv2 Conference On Comics & Digital, ενός pre-event του New York Comic Con. Ο Senior Vice President of Sales & Circulation της Marvel, David Gabriel, είχε δηλώσει τότε ότι οι τιμές στους νέους τίτλους -αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο- πέφτουν (από τα $3.99 στα $2.99) εξαιτίας της παρουσίας και της ανόδου των digital comics. Μία ώρα πριν την ανακοίνωση της Marvel, είχε προηγηθεί εκείνη της DC, όταν οι συν-εκδότες Jim Lee και Dan DiDio ανακοίνωναν ότι θα μειώθουν οι τιμές σε όλα τα 32σέλιδα ongoing comics της εταιρίας. Αυτό έγινε καθώς αντιλήφθηκαν, όπως είπαν, ότι η τιμή των $3.99 ήταν υψηλή για 32 σελίδες.

Παρότι δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τη Marvel, κυκλοφορεί η φήμη ότι η εταιρία θα προσθέτει κάθε μήνα και περισσότερα comics της στην κατηγορία των $2.99, απλά δεν θέλησαν να κάνουν την αλλαγή απότομα, για να μην έχουν ορατή μείωση εσόδων οι retailers, οι οποίοι αμέσως μετά την ανακοίνωση, είχαν παραπονεθεί ότι η μείωση γίνεται στους πιο νεκρούς μήνες της χρονιάς. Αν ισχύει γι αυτό, τότε είναι πολύ πιθανό, να τα φούσκωσαν στην ανακοίνωσή τους, για να μην αφήσουν αναπάντητη την ανακοίνωση της DC, παρότι γνώριζαν ότι άλλο υποσχέθηκαν και άλλο θα έκαναν τελικά.

Δημήτρης: Μακάρι να ήταν αυτή η πρώτη φορά που η Marvel ανακοίνωνε κάτι και τελικά έκανε κάτι άλλο. Για την ακρίβεια, για να το κάνω λίγο πιο “αυτοαναφορικό” μακάρι να ήμουν αρκετά νέος και άβγαλτος, ώστε να με κυρίευε τεράστια έκπληξη και απογοήτευση που η Marvel άλλα λέει και άλλα κάνει. Τέλος πάντων, για μη μείνουμε λίγο γενικότερα on the subject, η αλήθεια είναι πως τα comics της εποχής μας είναι ιδιαιτέρως ακριβά για αυτό που προσφέρουν. Προσωπικά, μπορώ να κατανοήσω απόλυτα οποιονδήποτε, στις οικονομικά δύσκολες μέρες που διανύουμε, αισθάνεται πως δεν αξιζει να πληρώνει 4 δολάρια για κάτι που του παίρνει 5-7 λεπτά για να το διαβάσει και επιπροσθέτως δεν είναι καν αυτοτελές. Ως αναγνώστης, δεν είμαι φίλος των trade paperbacks, αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω πως συνήθως αποτελούν πολύ καλύτερο value for money, τόσο από πλευράς χρόνου, όσο και αναγνωστικής ικανοποίησης και “πληρότητας”.

Θωμάς: Μόλις θυμήθηκα κάποια posts που είχα ετοιμάσει πριν από αρκετό καιρό και σχολίαζα τις τιμές της Marvel στα $3.99, αλλά και εκείνο το αμίμητο που είχε πει ο John Turitzin (σε ελεύθερη μετάφραση “αφού πληρώνετε ακόμη κι αν ανεβάσουμε τις τιμές χωρίς λόγο, γιατί να μην το κάνουμε και να δούμε μέχρι πού μας παίρνει;”) όταν είχε ρωτηθεί σχετικά. Δε νομίζω πως έχει να κάνει με κοροϊδία, εντιμότητα ή κάτι ενδιάμεσο. Είναι όλα θέμα ενυπώσεν. Ο μεγάλος αντίπαλος ανακοίνωσε κάτι και η Marvel έπρεπε να απαντήσει. Θα το κάνει και εμπράκτως. Αλλά όταν έρθει η ώρα.

  • 2. JONNY RENCH R.I.P.

Σε ηλικία μόλις 28 ετών, πέθανε από καρδιακή προσβολή το περασμένο Σάββατο, ο colorist Jonny Rench. Ξεκίνησε να εργάζεται από το 2006, σε τίτλους της DC και της Wildstorm, όπως οι AUTHORITY, GEN13 και HUMAN TARGET. Δείγματα από δουλειές του Rench, μπορείτε να δείτε στο blog του, το οποίο ανανεωνόταν μέχρι και τα τέλη του 2009. “Ήταν ένας εξαιρετικά ταλαντούχος καλλιτέχνης και ένας ευγενικός και χαρούμενος άνθρωπος” αναφέρει ο συντάκτης του Twitter feed της Wildstorm. Ήταν μόλις 28 ετών, θα προσθέσω εγώ.

Θωμάς: Αν και δε μπορώ να πω ότι πολυκατέχω τη δουλειά του Rench, αναγνωρίζω ότι διέθετε πολύ ταλέντο σε αυτό που έκανε. Το χρώμα του έδινε μια εικόνα που δε βλέπουμε συχνά και σίγουρα θα λείψει σε fans των comics που είχε αναλάβει και όχι μόνο. Κρίμα, που ένας ακόμη νέος και ταλαντούχος άνθρωπος δε βρίσκεται πια μαζί μας.

Δημήτρης: Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί να πει κανείς. Όταν ένας τόσο νέος άνθρωπος φεύγει από τη ζωή, τα υπόλοιπα είναι μάλλον περιττά. Το ότι ήταν ταλαντούχος και ικανός σε αυτό που έκανε, είναι αδιαμφισβήτητο σε όποιον έχει δει τη δουλειά του. Το ότι ήταν, όμως, μόλις 28 ετών και θα έπρεπε να είχε όλη τη ζωή μπροστά του, είναι απείρως πιο σημαντικό.

  • 3. KRAZY KAT, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΥ GEORGE HERRIMAN

Ο συνεκδότης της Fantagraphics, Kim Thompson, αποκάλυψε ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως ένα sketchbook με πρώιμα σχέδια του George Herriman για το διάσημο KRAZY KAT strip,  δεν ανήκει στον δημιουργό, αλλά σε έναν θαυμαστή του έργου του, αποφασισμένο να κοπιάρει κάθε νέο strip για μία περίοδο τριών ολόκληρων ετών!  Η Fantagrpahics σκοπεύει ως οφείλει να αποσύρει την έκδοση και να επιστρέψει τα χρήματα σε όσους έκαναν pre-orders. Περισσότερα, στο FLOG!, το blog της εκδοτικής.

Δημήτρης: Με βάζει σε σκέψεις για το πόσα ακόμη πράγματα που κατά καιρούς έχουμε θεωρήσει αυθεντικά κειμήλια άλλης εποχής, είναι, στην πραγματικότητα, πλαστογραφίες, ή τουλάχιστον, όχι ακριβώς αυτό που νομίζαμε. Η αλήθεια είναι πως ελάχιστες φορές μπορούμε να είμαστε 100% βέβαιοι για την αυθεντικότητα ένος τέτοιου artifact, ακόμη και αν, πολλές φορές, τα στοιχεία συνηγορούν υπέρ αυτού. Και αν κάτι τέτοιο συμβαίνει τώρα, που η χρονική απόσταση από τη δημιουργία αυτών των έργων μετριέται σε μερικές δεκαετίες, φανταστείτε πόσο πιο δύσκολη θα είναι η εξακρίβωση της αυθεντικότητας τους, μετά από 100-150 χρόνια. (Αν υποθέσουμε ότι θα ενδιαφέρεται κανείς ακόμα για αυτά τα πράγματα τότε…)

Θωμάς: Τις παλιές εκείνες δεκαετίες, οι ghost artists, όπως είναι γνωστοί, ήταν μια πολύ καλή λύση για να ξεκουραστούν οι δημιουργοί, ειδικά όταν απασχολούνταν σε καθημερινά strips. Το γεγονός ότι αυτοί ποτέ δεν αναφέρονταν (μάθαιναν να αντιγράφουν όχι μόνο το στιλ, αλλά και την υπογραφή του δημιουργού) δεν επιτρέπει παρά στους καλά διαβασμένους ερευνητές να αναγνωρίζουν τη διαφορά. Και τώρα, έχουμε και τους ενθουσιώδεις θαυμαστές. Μου φαίνεται, σε λίγα χρόνια, θα πρέπει τα comics να συνοδεύονται και από εκτίμηση πραγματογνώμωνα…

  • 4. OI SIMPSONS ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ (ΛΕΕΙ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ)

Μπορεί ο Homer Simpson να πίνει αλκοόλ, να είναι ανεύθυνος και να βουτάει τακτικά τον γιο του από τον λαιμό, το Βατικανό όμως αποφάνθηκε ότι ο χαρακτήρας είναι καθολικός. Αυτό ανέφερε σε άρθρο της την περασμένη Κυριακή η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού, L’Osservatore Romano, δίνοντας στους καθολικούς γονείς το “πράσινο φως” για να παρακολουθούν τα παιδιά τους τη σειρά. Το συμπέρασμα βασίστηκε σε ένα επεισόδιο του 2005, στο οποίο ο Homer και ο Bart σκέφτονται να γίνουν καθολικοί, ύστερα από φιλία τους με έναν καθολικό ιερέα (στον χαρακτήρα είχε δανείσει τη φωνή του ο Liam Neeson).

Οι Simpsons προσεύχονται πριν από το γεύμα τους και «με το δικό τους τρόπο πιστεύουν στη μεταθανάτια ζωή» αναφέρει η εφημερίδα, καταλήγοντας ότι «πρόκειται για ένα από τα λιγοστά προγράμματα για παιδιά, στα οποία η χριστιανική πίστη, η θρησκεία και τα ερωτήματα για το Θεό είναι επαναλαμβανόμενα θέματα». Μάλλον ο συντάκτης του άρθρου δεν παρακολούθησε το επεισόδιο στο οποίο ο Homer πούλησε την ψυχή του στον Διάβολο για ένα ντόνατ, ούτε και την ταινία THE SIMPSONS, όπου ο Homer κοροιδεύει τους εκκλησιαζόμενους ονομάζοντάς τους ηλίθιους που είναι πολύ απασχολημένοι να πιστεύουν στον ψευτο-Θεό τους.

Η τοποθέτηση του υπεύθυνου παραγωγής της σειράς, Al Jean, στο Entertainment Weekly ήταν ότι ένιωσε «σοκ και δέος» με την άποψη αυτή, υπενθυμίζοντας ότι οι Simpsons πηγαίνουν στην Πρεσβυτεριανή Εκκλησία της πόλης. “Έπιπλέον έχουμε δείξει ξεκάθαρα ότι ο Homer δεν είναι καθολικός. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να μην τρώει κρέας κάθε Παρασκευή. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο, ούτε για μία ώρα!”

Θωμάς: Έχω ακούσει δημιουργούς, εκδοτικές και εταιρείες παραγωγής να ερίζουν για το σε ποιον ανήκει μια πετυχημένη δημιουργία, αλλά πρώτη φορά ακούω για θρησκευτικό προσυλητισμό cartoon χαρακτήρων. Θα το καταλάβαινα ίσως περισσότερο αν ο Homer Simpson αποτελούσε ένα είδος προτύπου (“μαμά, όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω σαν τον Homer Simpson – χοντρός, ανίκανος, μισόχαζος και καθολικός”), αλλά υπό αυτές τις συνθήκες δυσκολεύομαι να μαντέψω σε τι προσδοκά το Βατικανό από μια τέτοια ενέργεια. Μάλλον οι εποχές αλλάζουν υπερβολικά.

Δημήτρης: Χαίρομαι που η Καθολική Εκκλησία δεν σταματά να δίνει τροφή για σχόλια σε όσους τη θεωρούν μια οργάνωση που διοικείται από ηλίθιους (και ενδεχομένως απευθύνεται και σε τέτοιους). Είναι καλό να ξέρεις πως υπάρχουν κάποιες “σταθερές αξίες” σε αυτό τον κόσμο. Επίσης, για κάποιο λόγο, το συγκεκριμένο news item μου θυμίζει τρομερά αυτό.

  • 5. ΤΑ COMICS ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυτό ισχυρίζεται ένας fan από το Ohio, με το όραμα να κάνει τη διαφορά για τα παιδιά, μέσα από τη μαγεία της ανάγνωσης των comics. Το Comic Book Connection Initiative, είναι μια οργάνωση που δωρίζει comics σε παιδιά που ζουν σε καταυλισμούς αστέγων ή σε φτωχικές συνοικίες, καθώς και σε παιδιά που βρίσκονται στο νοσοκομείο. Ο Fate Spears, ιδρυτής του CBCI ζητάει από ιδιώτες και ιδιοκτήτες comic-shops να δωρίσουν comics, και εκείνος με τη σειρά του τα προωθεί σε οργανισμούς που ασχολούνται με αυτά τα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν συγκεντρωθεί και δοθεί χιλιάδες comics. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν τόσο τοπικά καταστήματα, όσο και ιδιώτες. “Με πληροφορούν ότι η αντίδραση των παιδιών είναι ενθουσιώδης” δηλώνει ο Spears. “Μάλιστα τα ανταλλάσουν, με comics άλλων παιδιών για να διαβάσουν ιστορίες σε συνέχειες”.

Ο Spears ελπίζει ότι το CBCI θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις. “Δεν έχω κάποιο copyright της ιδέας ή του ονόματος, συνεπώς όλοι μπορούν να κάνουν το ίδιο στην πόλη τους. Ενημερώστε με μόνο για να το ανεβάσω στη σελίδα μας στο Facebook”.

Παρότι ο Spears γνωρίζει καλά ότι αυτό που προσφέρει δεν αγγίζει καν τις ζωτικές ανάγκες των παιδιών για σύτιση, στέγη, χρήματα ή περίθαλψη, πιστεύει ότι τα comics προσφέρουν τρία πράγματα στα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη: τα εξοικειώνουν με το διάβασμα (ελπίζοντας ότι έτσι θα αφυπνιστεί η θέλησή τους για μάθηση), τους δίνουν έμπνευση για να πάρουν τις σωστές αποφάσεις στη ζωή και τους παρέχουν ένα καταφύγιο , έστω και προσωρινό, από την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Με μόνη επιφύλαξη για το αν πηγαίνουν τελικά όλα τα comics στην προορισμό τους, και με πλήρη επίγνωση ότι εδώ μιλάμε για “παντεσπάνι” και όχι για παροχή μέσων επιβίωσης,  βρίσκω εξαιρετική αυτή την ιδέα. Όχι τόσο για τους πρώτους δύο λόγους που αναφέρει, όσο για το τρίτο: τα comics μπορεί να παρέχουν ένα φανταστικό καταφύγιο από τις δυσκολίες. Κι αυτό το χουν όλοι οι άνθρωποι ανάγκη (πόσο μάλλον τα παιδιά).

Δημήτρης: Εξαιρετική ιδέα! Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέει ο Ηλίας παραπάνω: στις δύσκολες στιγμές, όταν η ζωή σου φέρεται σκληρά, είναι πολύ σημαντικό να έχεις κάτι να “ξεχνιέσαι”. Και τα comics (ή, γενικότερα, το διάβασμα), μπορούν να αποτελέσουν έναν πολύ καλό σύμμαχο σε αυτό. Επιπροσθέτως, με καθαρά “εγωιστικά” κριτήρια, είναι γνωστό πως, τα τελευταία χρόνια, τα comics πάσχουν σοβαρά από έλλειψη νέων αναγνωστών, οπότε κάθε απόπειρα να “γεννηθεί” ένας νέος λάτρης της 9ης Τέχνης είναι ευπρόσδεκτη. Γενικά, πάντως, χωρίς να είμαι απόλυτα αισιόδοξος για την τελική επιτυχία του εγχειρήματος, σε όλες τις παραμέτρους που το αποτελούν, είναι σίγουρα μια αξιέπαινη προσπάθεια που μακάρι να βρει περισσότερους μιμητές σε όλο τον κόσμο. (Χμμμ…)

Θωμάς: Σίγουρα χρειάζεται υπέρμετρη αισιοδοξία για να πιστέψεις στο τελικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσπάθειας (δεν αμφισβητώ σε καμιά περίπτωση τη χρησιμότητα του εγχειρήματος, αλλά μάλλον τις διαδικαστικές παγίδες) και οπωσδήποτε αποτελεί μια πράξη άξια επαίνου. Μακάρι το παράδειγμα του συλλέκτη των comics να ακολουθήσουν ένας συλλέκτης χρημάτων, ένας chef κι ένας συλλέκτης παιδικών ρούχων (αν και μάλλον θα πάει φυλακή πριν προλάβει να εξηγήσει γιατί συγκεντρώνει παιδικά ρούχα). Ο καθένας βοηθά όπως μπορεί και σίγουρα το να προσφέρεις έστω μερικά λεπτά ξεγνοιασιάς σε αυτά τα παιδιά είναι το πιο σημαντικό που μπορείς να κάνεις.