Και Άλλες Εκθέσεις!

Η φθινοπωρινή σεζόν των εκθέσεων comics σε όλο τον κόσμο άνοιξε δυναμικά και συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά δίνοντας μια ηχηρή απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι comics και γκαλερί δεν πάνε μαζί.

Και ξεκινάμε από την Αμερική, όπου στο Museum of Comic and Cartoon Art φιλοξενείται μια αναδρομική έκθεση ενός προσώπου με πολλαπλούς ρόλους στη βιομηχανία των comics. Ο Denis Kitchen, δημιουργός και πρωτεργάτης του underground κινήματος της 9ης τέχνης, ιδρυτής της Kitchen Sink Press, μιας εκδοτικής που μας χάρισε αριστουργήματα,  συνεργάτης – αργότερα – του Will Eisner  και συγγραφέας ιστορικών και βιογραφικών βιβλίων για την πορεία του Μέσου και σημαντικών προσωπικοτήτων, αποκαλύπτει την ιδιότυπη καλλιτεχνική του πλευρά μέσα από την έκθεση με τίτλο “Denis Kitchen: An Oddly Compelling Mini-Retrospective”. Έργα του Kitchen από το 1969 μέχρι το 2005 θα βρίσκονται εκεί από τις 5 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.

Και παραμένουμε στην ίδια ήπειρο, όπου από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Ιανουαρίου η έκθεση “LitGraphic: The World of the Graphic Novel” διερευνά την απαρχή των graphic novels, τη σχέση τους με τη λογοτεχνία και την εξέλιξή τους σε αυτόνομο αφηγηματικό Μέσο, παρουσιάζοντας 200 αυθεντικά κομμάτια (πίνακες, σκίτσα, προσχέδια, storyboards,  βιβλία, φωτογραφίες)  από δημιουργούς όπως ο Will Eisner, ο Peter Kuper, ο Brian Fies, ο Milt Gross, ο Dave Sim, ο Niko Henrichon, ο Mark Wheatley, και ο Marc Hempel.

Και ας έρθουμε στην Ευρώπη. Ο Emmanuel Guibert είναι, κατά τη γνώμη μου, ένας πολύ ταλαντούχος δημιουργός με τη δυνατότητα να φτιάχνει comics τόσο για παιδιά όσο και για “μεγάλους”. Το ALAN’S WAR και το THE PHOTOGRAPHER αποτελούν εξαίρετα δείγματα “ενήλικων” graphic novels, ενώ το SARDINE θα είναι πάντα μια από τις πιο διασκεδαστικές  παιδικές ιστορίες. Αυτές ακριβώς τις πτυχές του δημιουργού θέλει να αναδείξει η έκθεση που πραγματοποιείται στο Maison du Loir & Cher στη Blois της Γαλλίας, από τις 8 Νοεμβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Bonus της έκθεσης, αδημοσίευτο υλικό από καλλιτεχνικές αναζητήσεις και πειραματισμούς του Guibert κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ιαπωνία.

Κλείνουμε την περιήγησή μας στις φθινοπωρινές εκθέσεις comics ανά τον κόσμο, με μια  πολυαναμενόμενη και σχετικά σπάνια έκθεση. Στη Galerie Martel και πάλι στη Γαλλία, αυτή τη φορά στο Παρίσι, θα φιλοξενηθούν από τις 17 Νοεμβρίου μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 100 αυθεντικές σελίδες από δουλειές του Charles Burns, ναι καλά διαβάσατε, συμπεριλαμβανομένων σελίδων από το νέο του graphic novel X’ED OUT.