NORTHLANDERS: METAL (#30-#34)

Writer: Brian Wood
Artist: Riccardo Burchielli
Colorist: Dave McCaig
Letterer: Travis Lanham
Cover Artist: Massimo Carnevale

DC Comics (Vertigo)

Ξέρω φυσικά ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά ακόμα και δίχως το τελευταίο τεύχος της ιστορίας είναι κάτι παραπάνω από άξιο ανάλυσης και άπτεται του προηγούμενου άρθρου που έγραψα. Παρά το γεγονός ότι – πιθανότατα μέσα στη νύστα μου – παρέλειψα να συμπεριλάβω το NORTHLANDERS γενικότερα στο είδος που ανθεί όταν ο “πολιτισμένος κόσμος” μας απογοητεύει, το πιο πρόσφατο storyline είναι ιδιαίτερα ενδεικτικό αυτής της τάσης.

Ανατρέχοντας σε παλαιότερες ιστορίες του Wood στο NORTHLANDERS, ομολογουμένως βλέπει κανείς μια διάχυτη αντιπάθεια για τους Χριστιανούς που κατά περιόδους προσπάθησαν να ριζώσουν / κατακτήσουν / προσηλυτίσουν τους βόρειους λαούς, η οποία άλλωστε δεν στερείται σε μεγάλο βαθμό ιστορικού υποβάθρου και αλήθειας. Ωστόσο στο METAL, η κοινωνικοπολιτική και πολιτισμική αυτή σύγκρουση φτάνει σε τελείως νέα επίπεδα.

Η ιστορία ξεκινά με τον γιγαντόσωμο Erik, ο οποίος είναι σιδεράς και έχει μόλις σαμποτάρει την κατασκευή μιας νέας εκκλησίας στην κωμόπολη όπου ζει, διότι θεωρεί ότι οι Χριστιανοί έρχονται και εκτοπίζουν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του λαού του με τη δύναμη που τους παρέχει το βαρύτιμο ασήμι τους. Αν και ο γηραιός του χωριού τον αφήνει να φύγει, ο Erik αποφασίζει ότι δεν θέλει να ζήσει σε έναν τέτοιο κόσμο και προσπαθεί να αυτοκτονήσει τρώγοντας δηλητηριώδη μανιτάρια. Αντί να πεθάνει όμως, έχει ένα όραμα με τη θεά Hulda (κατά περίπτωση μητέρα του Thor, η θεά Hella και πλήθος άλλων ιδιοτήτων, ανάλογα με τον λαό και την παράδοση – στην προκειμένη περίπτωση είναι η Γη) και τους απέθαντους πολεμιστές της. Η θεά τον ορμηνεύει να κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει την φυσική τάξη στη γη των Vikings, δείχνοντάς του τη σαπισμένη της όψη ως προειδοποίηση για το τι τον περιμένει αν δειλιάσει.

Τα γεγονότα που ακολουθούν εκτυλίσσονται κατακλυσμιαία, καθώς ο Erik σφαγιάζει Χριστιανούς μοναχούς, μοναχές και στρατιώτες, με την εξαίρεση της albino Ingrid, με την οποία ένιωσε μια σύνδεση από την πρώτη στιγμή που την είδε και την οποία οι μοναχές είχαν αναγκάσει να ασπαστεί τη θρησκεία τους, δίχως ωστόσο να πάψουν να τη μισούν. Αφού καίνε τον καταυλισμό των Χριστιανών και την εκκλησία το σκάνε, προσπαθώντας να ξεκινήσουν μαζί μια νέα ζωή.

Αυτό είναι, μέσες-άκρες, το πρώτο τεύχος της ιστορίας και δεν θέλω να πω λεπτομέρειες για τη συνέχεια, αλλά αξίζει να αναφερθούν ορισμένα στοιχεία. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ιστορίες του Wood, εδώ η παράδοση του Βορρά παίρνει σάρκα και οστά με τη μορφή παρεμβατικών θεοτήτων, ξορκιών και σκοτεινών πλασμάτων (όπως το Draugr, το σκανδιναβικό ισοδύναμο του βρικόλακα), δίχως ωστόσο να χάνεται η μυστηριακή και έντονα δεισιδαιμονική χροιά τους. Εκτός αυτού, υπάρχει σαφής απεικόνιση της σχέσης των θρυλικών Berserker με τους σαμάνους και φαρμακοτρίφτες των αρχαίων Νορβηγών, με την θεϊκή μανία του Erik στη συνεχιζόμενη σφαγή των Χριστιανών να φαίνεται εν μέρει οφειλόμενη στην επιρροή της Hulda και εν μέρει στα αφεψήματα της Ingrid, η οποία είναι γνώστρια των βοτάνων και έχει προφητικά οράματα.

Ενδιαφέρον είναι και το σχέδιο του Burchielli (DMZ), ο οποίος απεικονίζει τον Erik ως γιγαντόσωμο μπουνταλά, ενώ η Ingrid είναι όμορφη μόνο σε σύγκριση με την υπόλοιπη σαπίλα που τους περιβάλλει. Ο μοναδικός πραγματικά όμορφος χαρακτήρας είναι η Hulda, στη μορφή της ως Μητέρα Γη, γεγονός που τη διαχωρίζει από τους βρώμικους και εφήμερους θνητούς (στην άλλη της μορφή μοιάζει με κοριτσάκι σε αποσύνθεση, κάτι αρκετά disturbing). Ο μόνος που είναι εντυπωσιακός (αλλά όχι όμορφος με τη συνηθισμένη έννοια) είναι o Black Karl, τον οποίο πληρώνουν οι Χριστιανοί για να βρει και να σκοτώσει τον Erik. Κατά κάποιο τρόπο, ενώ σεναριακά είναι η ιστορία με το περισσότερο μέχρι τώρα μεταφυσικό στοιχείο, οπτικά οι χαρακτήρες του είναι πάρα πολύ ρεαλιστικοί.

Πιστεύω ότι (ελπίζοντας σε ένα αξιοπρεπές τέλος), είναι πιθανό να είναι η καλύτερη ιστορία του NORTHLANDERS μέχρι σήμερα και ακόμα και εάν δεν το διαβάζετε (και διαβάζετε π.χ. CONAN), είναι ιδανικό σημείο για να ξεκινήσετε.