Τα Comics Στη Γλώσσα Των Αριθμών: Η Επιστροφή

Μετά από μία γενναιόδωρη απουσία, την οποία ο γράφοντας βάπτισε “εκτεταμένο καλοκαίρι”, η στήλη επιστρέφει για να σας φέρει τα νέα της αγοράς. Πριν όμως από την κανονική επιστροφή, που θα γίνει με την ανάλυση του Σεπτέμβριου 2010, και για να εξιλεωθώ για την πολύμηνη αργία μου, θα κάνουμε μια συνοπτική ανασκόπηση των έξι χαμένων μηνών.

Θα δούμε λοιπόν, μήνα προς μήνα, τις τάσεις, τα αξιοσημείωτα, τα ρεκόρ που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και τα Νο1 κάθε κατηγορίας. Αν, τώρα, κάποιος από εσάς έχει την δίψα να μάθει τη θέση πήρε ο αγαπημένος του ήρωας ή τίτλος και πόσα πούλησε, ή οτιδήποτε άλλο, έχω όλα τα στοιχεία στην διάθεση μου και θα χαρώ να σας απαντήσω.

  • ΜΑΡΤΙΟΣ 2010

Ξεκινάμε με τον Μάρτιο, κατά τον οποίο οι πωλήσεις τευχών σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο 20%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά φέτος, ενώ οι τόμοι, αντιθέτως, είχαν πτώση 10%. Η άνοδος στα τεύχη οφείλεται στην ταυτόχρονη παρουσία πολλών event όπως τα BLACKEST NIGHT, SIEGE, RISE & FALL, SECOND COMING και FALL OF HULKS. Σε σχέση με το Μάρτιο του 2009, είχαμε αύξηση 11% των συνολικών πωλήσεων, γεγονός που θα συμβεί άλλη μια φορά φέτος τον Μάιο. Όλοι οι υπόλοιποι μήνες μέχρι στιγμής βρίσκονται σε χαμηλότερα, από πέρσι, επίπεδα.

– Νο 1 στα ΤΕΥΧΗ: Το BLACKEST NIGHT #8 με 135.061 αντίτυπα, κλείνει την αυλαία του event με τον καλύτερο τρόπο.

– Νο 1 στους ΤΟΜΟΥΣ: Το KICK-ASS HC με 7.251 αντίτυπα, φυσικά λόγω του μεγάλου hype της ταινίας.

– Νο 1 στις SMALL PRESS: Το IRREDEEMABLE #12 της BOOM! με 13.058 αντίτυπα, σταματάει την παντοκρατορία του ARCHIE και ξεκινάει τη δική του…

  • ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010

Ο χλιαρός από γεγονότα μήνας αποδείχθηκε παράλληλα πολύ τσουχτερός σχετικά με τις πωλήσεις. Πτώση 15% για τα τεύχη και κατρακύλισμα 29% για τους τόμους. Και ενώ όλα αυτά συνέβαιναν στο εξωτερικό, εδώ μόνο χλιαρά δεν πέρασε ο Απρίλιος καθώς είχαμε το Comicdom Con Athens 2010, με έναν από τους προσκεκλημένους να πιάνει για δεύτερη φορά την κορυφή με το KICK ASS HC. Ο λόγος φυσικά για τον John Romita Jr. ο οποίος τον επόμενο μήνα καταφέρνει το χατ-τρικ με το AVENGERS #1.

– Νο 1 στα ΤΕΥΧΗ: Το BRIGHTEST DAY #0 με 129.450 αντίτυπα, παίρνει δύναμη απο το εμπορικά επιτυχημένο προκάτοχο του.

– Νο 1 στους ΤΟΜΟΥΣ: Το KICK-ASS HC με 10.218 επιπλέον αντίτυπα, ξανά στη κορυφή.

– Νο 1 στις SMALL PRESS: Το IRREDEEMABLE SPECIAL με 12.411 αντίτυπα.

  • ΜΑΪΟΣ 2010

Ο τελευταίος μήνας με θετικό πρόσημο για το 2010, μέχρι στιγμής, καθώς μετά τον Μάιο ξεκινάει μια μεγάλη αρνητική πορεία για τον χώρο. Το relaunch όλων των τίτλων των Avengers, όπως ήταν αναμενόμενο, κυριαρχεί στα charts, κάνοντας μάλιστα το AVENGERS #1 το biggest selling τίτλο της χρονιάς, ως ώρας, αλλά, παράλληλα, και τον τίτλο που πούλησε περισσότερα από πέρσι τον Ιούλιο του 2009, όπου το CAPTAIN AMERICA: REBORN #1 είχε αγγίξει τα 193 χιλιάδες αντίτυπα.

– Νο 1 στα ΤΕΥΧΗ: Το AVENGERS #1 με 163.870 αντίτυπα, δείχνει τα δόντια του, ως το ισχυρότερο “brand-name” στον χώρο.

– Νο 1 στους ΤΟΜΟΥΣ: Το EX MACHINA VOL 9: RING OUT THE OLD TPB με 4.864 αντίτυπα, σημειώνοντας όμως πολύ χαμηλές πωλήσεις για Νο 1 τίτλο.

– Νο 1 στις SMALL PRESS: Το IRREDEEMABLE #13 με 12.784 αντίτυπα.

  • ΙΟΥΝΙΟΣ 2010

Το καλοκαίρι μας υποδέχεται με ένα περίεργο και μάλλον αρνητικό ρεκόρ. Στο Top 300 της λίστας των τευχών σημειώνεται ο χαμηλότερος αριθμός παρουσίας διαφορετικών εκδοτικών από το 1996, όπου και άρχισαν οι επίσημες λίστες με τα ευπώλητα. Μόλις 15 εκδοτικές κάνουν την εμφάνιση τους, αριθμός που παλιότερα μπορεί να ήταν και διπλάσιος. Ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι οι 5-6 μεγάλες εταιρείες, εκδίδουν πια ένα πολύ μεγάλο πλήθος τίτλων, σπρώχνοντας προς τα κάτω και εκτός του Top 300, τις μικρότερες εταιρείες.

– Νο 1 στα ΤΕΥΧΗ: Το NEW AVENGERS #1 με 129.080 χιλιάδες αντίτυπα, δίνει στον Brian M. Bendis ξανά την πρώτη θέση.

– Νο 1 στους ΤΟΜΟΥΣ: Το BATMAN: ARKHAM ASYLUM MADNESS HC με 7.392 χιλιάδες αντίτυπα.

– Νο 1 στις SMALL PRESS: Το IRREDEEMABLE #14 με 12.607 χιλιάδες αντίτυπα.

  • ΙΟΥΛΙΟΣ 2010

Και ενώ οι ζέστες έχουν μπει για τα καλά, αυτό που μας καίει δεν είναι ο ήλιος, αλλά οι τιμές. Ρεκόρ έχουμε και αυτό το μήνα, το οποίο είναι αρνητικό, χωρίς αμφιβολία. Ο μέσος όρος τιμής των τευχών στην λίστα των 300, φθάνει τα 3,59 $, που είναι φυσικά ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί. Τα καλά νέα είναι ότι το συγκεκριμένο ρεκόρ μάλλον θα κρατήσει για καιρό, καθώς οι ανακοινώσεις για ρίξιμο στις τιμές από DC και Marvel θα κατεβάσουν, στο μέλλον, το μέσο όρο. Αυτό είναι αλήθεια ακόμα και αν, τελικά, το πράξει μόνο η DC.

– Νο 1 στα ΤΕΥΧΗ: Το (σκέτο) X-MEN #1 με 140.330 αντίτυπα, συνεχίζει το κύμα των relaunches με επιτυχία.

– Νο 1 στους ΤΟΜΟΥΣ: Το SCOTT PILGRIM VOL 6: FINEST HOUR με 21.305 αντίτυπα, που αποσπά τις περισότερες πωλήσεις τόμου απο τον Μάϊο του 2009 .

– Νο 1 στις SMALL PRESS: Το IRREDEEMABLE #15 με 12.442 αντίτυπα, κλέβει τη πρώτη θέση απο το ALAN MOORE’S NEONOMICON HORNBOOK #1 για μόλις 10 (!) αντίτυπα. Κάποιοι εδώ στο Comicdom, από την “Εκκλησία Του Alan Moore”, μάλλον έπρεπε να είχαν πάρει 5-6 αντίτυπα έκαστος, ως θυσία στον θεό τους. Ύβρις!

  • ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010

Η ανασκόπηση κλείνει με τον Αύγουστο, ο οποίος δεν έμεινε ούτε αυτός παραπονεμένος από ρεκόρ. Φυσικά μιλάμε για αρνητικό ρεκόρ, όπως άλλωστε αρμόζει στις τάσεις της εποχής. Το BRIGHTEST DAY #7, ναι μεν πιάνει την κορυφή, κατακτά όμως παράλληλα και τη θέση των χαμηλότερων πωλήσεων #1 τίτλου όλων των εποχών. Το SCOTT PILGRIM εκτός από την κορυφή, καπαρώνει, με τους υπόλοιπους 5 τόμους της σειράς, και τις θέσεις 4, 9, 10, 14 και 15.

– Νο 1 στα ΤΕΥΧΗ: Το BRIGHTEST DAY #7 με 93.459 αντίτυπα, πετυχαίνει το διπλό με το #8 στη δεύτερη θέση.

– Νο 1 στους ΤΟΜΟΥΣ: Το SCOTT PILGRIM VOL 6: FINEST HOUR με 8.092 επιπλέον αντίτυπα, επαναλαμβάνει το σερί του άλλου comic-turned-into-movie, KICK-ASS.

– Νο 1 στις SMALL PRESS: Το IRREDEEMABLE #16 με 12.016 αντίτυπα, ισοφαρίζει την επιτυχία του ARCHIE, με έξι συνεχόμενους μήνες στην κορυφή.

Κάπως έτσι, λοιπόν, συνοψίζεται το παιχνίδι των αριθμών στα comics, το εξάμηνο που μας πέρασε. Άραγε, θα συνεχίσει η συνολική πτώση στις πωλήσεις και τον επόμενο μήνα; Θα σπάσει το IRREDEEMABLE το φράγμα των έξι μηνών στην κορυφή; Θα έχουμε, ξανά, άλλο ένα μεγάλο relaunch στην κορυφή (hint) ή μήπως θα επικρατήσει το BRIGHTEST DAY; Και τέλος, ποιές φιγούρες, αγάλματα και άλλα merchandise πουλάνε επιτέλους; Όλα αυτά θα απαντηθούν σύντομα με την επόμενη εμφάνιση της στήλης και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου.