PREVIEWS PICKS (NOV 2010): The “Green” Pages

Αχ, αγαπητέ/ή αναγνώστη/αναγνώστρια…

Σίγουρα γνωρίζεις ή/και κατανοείς την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τον κάθε συντάκτη του Comicdom η δυνατότητα να παρουσίασει τις επιλογές του μέσα από τις σελίδες του PREVIEWS και δη τις πράσινες. Παρά την επιθυμία μου, λοιπόν, να βρεθώ για ακόμη μια φορά, σε αυτή την ξεχωριστή και νευραλγική θέση, οι διεθνείς συγκυρίες και “αι ξέναι δυνάμεις” κάνανε ότι μπορούν για να με κρατήσουν μακριά από το PC μου, ώστε η θέση αυτή να δοθεί (για αυτό το μήνα) σε έτερους συντάκτες, που ίσως την εποφθαλμιούν.

Ο καιρός, όμως, ενδείκνυται για πολιτικές ζυμώσεις και διπλωματικές κινήσεις. Έτσι, λοιπόν, και εγώ, ξεπερνώντας τα πλαίσια του τι είναι πολιτικά ηθικό και με κάποια σέξι τσαλιμάκια και περίτεχνες γαλιφιές, από αυτές που με χαρακτηρίζουν, κατάφερα και βρίσκομαι εδώ και εξοπλισμένος με τις σωστές ποσότητες καφείνης, είμαι έτοιμος να ξεφυλλίσω μαζί σου τις σελίδες του PREVIEWS.

MICKEY MOUSE #304 (Boom! Kids, pg.243, $3.99)
WALT DISNEYS COMICS & STORIES #715 (Boom! Kids, pg.244, $3.99)

Με ευκαιρία τον εορτασμό για τα 70 χρόνια Disney comics, η Boom! εκδίδει δυο τεύχη με ιστορίες κάποιων από τους σημαντικότερους δημιουργούς που έχουν κάνει Disney comics. Barks, Jippes, Rosa, Gottfredson και Scarpa σε κάποιες κλασικές στιγμές που (σύμφωνα με το solicitation, τουλάχιστον) δεν έχουν επανεκδοθεί για πάρα πολλά χρόνια. Άποψη μου είναι πως οι τιμές τους είναι λιγάκι τσουχτερές, αλλά σε κάθε περίπτωση, πάντως, μπορώ να πω πως θα μου είναι πολύ δύσκολο να μην τις αποκτήσω, αν τύχει και τις δω στα ράφια κάποιου comic shop. Πάντως, βλέποντας τα solicitations, συνειδητοποιώ την αγωνία με την οποία περιμένω τις επικείμενες επανεκδόσεις ιστοριών του Gottfredson.

SHERLOCK HOLMES YEAR ONE #1 (Dynamite Entertainment, pg.251, $3.99)
Η προηγούμενη απόπειρα της Dynamite στον χαρακτήρα ήταν ψιλοσυμπαθητική. Τώρα μας προσφέρεται ένα νέο limited series για την πρώτη συνάντηση του Dr. John Watson με τον μεγάλο detective (πράγμα που, μάλλον, σημαίνει πως το A STUDY IN SCARLET παει περίπατο). Σίγουρα θα ένιωθα καλύτερα αν στο artwork είχε μείνει ο Aaron Campbell, που μου άρεσε αρκετά, ενώ δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τα previews που είδα από το artwork του Daniel Lindro.

SCENES FROM AN IMPENDING MARRIAGE (Drawn & Quarterly, pg.260, $9.95)
Εσείς τι άποψη έχετε για το γάμο; Ο Andrian Tomine έκανε όχι μόνο το μεγάλο βήμα αλλά και ένα comic, που ξεκίνησε ως πρόσκληση, αλλά κατέληξε να είναι κάτι από ημερολόγιο ενός από τα πιο μεγάλα events που διοργανώνουν πολλοί άνθρωποι στη ζωή τους. Ως ένας άνθρωπος που έχει ζήσει την όλη διαδικασία “από μέσα” και την έχει διασκεδάσει πάρα πολύ και (κυρίως) ως άνθρωπος που εκτιμά τις ικανότητες του Tomine, ακόμη και όταν τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται δε με αγγίζουν, ομολογώ πως περιμένω τούτη εδώ την έκδοση με ιδιαίτερη ανυπομονησία.

LOVE FROM THE SHADOWS (Fantagraphics Books, pg.266, $19.99)
Μου άρεσε τόσο πολύ το τελευταίο τεύχος του LOVE AND ROCKΕTS, που δε μου περνάει από το μυαλό πως θα μπορούσα να προσπεράσω τη νέα μεταφορά του B-movie της Fritz.

APPROXIMATE CONTINUUM COMICS (Fantagraphics Books, pg.266, $18.99)
Αυτό εδώ είναι πιθανότατα το Pick of the month μου. Θεωρώ τον Lewis Trondheim τον σημαντικότερο Ευρωπαίο δημιουργό αυτή τη στιγμή. Έδωσα μια μικρή μάχη (εντάξει, υπερβάλλω ελαφρώς) για να αποκτήσω τα τεύχη του NIMROD που είχε εκδόσει κάποια στιγμή η Fantagraphics. Τώρα που σχεδόν τα κατάφερα, η Fantagraphics ξανακυκλοφορεί το μεγαλύτερο μέρος τους μαζί με ένα εξίσου μεγάλο κομμάτι της συνέχειας της ιστορίας, η οποία δεν έχει ξαναεκδοθεί εις την Αγγλικήν. Αυτά τα αυτοβιογραφικά και πανέξυπνα comics του Trondheim αποτελούν, μάλλον, κάποιες από τις καλύτερες στιγμές του δημιουργού και, κατ’ επέκταση, των ευρωπαϊκών comics, γενικότερα. Για όσους δεν το έχουν ήδη αποκτήσει σε κάποιο sale της Fantagraphics, προσφέρεται ξανά στη διπλανή σελίδα και το πρώτο volume του McConey, με τίτλο HARUM SCARUM.

NANCY IS HAPPY GN COMPLETE DAILIES 1942-1945 (Fantagraphics Books, pg.267, $24.99)
Είναι ελάχιστα τα comic strips που έχουν προκαλέσει τόση πολλή κουβέντα όσο η NANCY. Αν θέλετε και εσείς να μπορείτε να εκφράζετε την κατασταλαγμένη άποψη σας και να μη νιώθετε αποκομμένοι όταν θα βρεθείτε σε έναν κύκλο comicsόφιλων όπου θα ανταλλάσσονται απόψεις για το strip και το όραμα του Ernie Bushmiller, καλά θα κάνετε να προμηθευτείτε αυτήν εδώ την έκδοση, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και μια εισαγωγή του Dan Clowes.

LEWIS & CLARK (:01 First Second, pg.268, $16.99)
Δεν είχα πάρει χαμπάρι τίποτες για αυτή την κυκλοφορία μέχρι που την είδα στις σελίδες του PREVIEWS. Ο ταλαντούχος (και πλέον, σαραντάχρονος) Nick Bertozzi, δημιουργός του φιλόδοξου THE SALON και του πολυβραβευμένου RUBBER NECKER, επιστρέφει με αυτή την εξιστόρηση της περιπέτειας των δυο αντρών που ταξίδεψαν κατά μήκος του ποταμού Missouri. Καιρό είχα να δοκιμάσω κάποια κυκλοφορία της First Second και νομίζω πως αυτή εδώ είναι καλή περίπτωση. Δείτε περισσότερα εδώ.

WEAPONS OF THE METABARONS (Humanoids Inc, pg.274, $19.95)
DAY OF THE MAGICIANS (Humanoids Inc, pg.274, $29.95)

Όσα θετικά και να αναγνωρίσω στο έπος των Metabarons και γενικότερα στα comics του Jodorowsky, πρέπει να πω πως τα βρίσκω τρομερά υπερβολικά και δεν είναι καθόλου του γούστου μου. Οπότε, καταλαβαίνω μεν πως αυτή η κυκλοφορία όπου ο Jodorowsky με τη βοήθεια του Travis Charest και του Zoran Janjetov μας ενημερώνει για το πώς ο Metabaron συγκέντρωσε τα όπλα του μπορεί να είναι σημαντική και ενδιαφέρουσα για πολύ κόσμο, αλλά εγώ βρίσκω πολύ πιο ελκυστική την έτερη κυκλοφορία της Humanoids, όπου συγκεντρώνονται και τα έξι (!) volumes του LE JOUR DES MAGICIENS, σε μια έκδοση που υπόσχεται να είναι ιδιαίτερα χορταστική.

LYND WARD SIX NOVELS IN WOODCUTS SLIPCASE (Library of America, pg.275, $70.00)
Ο Lynd Ward είναι ένας δημιουργός από αυτούς που λέμε πως ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Δημιούργησε έξι woodcut novels και θεωρείται ένας από τους πρόδρομους των σύγχρονων comics. Σε αυτή την έκδοση που επιμελείται ο Art Spiegelman, υπάρχουν και οι έξι δουλειές που δημιούργησε τις δεκαετίες του ’20 και του ’30. Αν και η τιμή είναι ελαφρώς τσιμπημένη και υπάρχουν παλιότερες, πιο οικονομικές εκδοχές του έργου του Ward, υποπτεύομαι πως τα production values της έκδοσης πρέπει να είναι εξαιρετικά και το τελικό αποτέλεσμα να είναι ένα κόσμημα για τη βιβλιοθήκη.

CURSED PIRATE GIRL (Olympian Publishing, pg.278, $20.00)
Το πρώτο τεύχος του CURSED PIRATE GIRL το είχα παρατηρήσει από τις σελίδες του PREVIEWS και το είχα παραγγείλει και αγοράσει. Γενικά μου είχε φανεί ενδιαφέρον και ενδιαφερόμουν να αποκτήσω και τα επόμενα τεύχη της σειράς, αλλά δεν τα ειδα κάπου. Ξαναδιάβασα για αυτό στα responses του πρώτου μέρους του κολοσσιαίου αφιερωμάτος του βασιλιά των εισαγωγών και προλόγων, Κώστα Λαμπρόπουλου, όπου έμαθα πως είχε βρει υποστήριξη στο Kickstarter και τώρα το βρίσκουμε εδώ να προσφέρεται ολοκληρωμένο και με έξτρα επίλογο. Υποθέτω πως αυτή είναι η ευκαιρία μου να διαβάσω ολοκληρη την ιστορία.

FRACTURE OF THE UNIVERSAL BOY (Olympian Publishing, pg.278, $20.00)
Άλλη μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη. Δεν είχα ιδέα τι έκανε τα τελευταία χρόνια ο Michael Zulli, ο δημιουργός του PUMA BLUES και artist στο SANDMAN, αλλά και στο θρυλικό απαγορευμένο τεύχος του SWAMP THING. Φαίνεται, λοιπόν, πως ο Zulli δούλευε τα τελευταία χρόνια σε αυτό εδώ. Τώρα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η αυτοβιογραφική ιστορία που υπόσχεται το solicitation να παραείναι προσωπική και εσωτερική, αλλά νομίζω πως είναι ένα ρίσκο που θα πάρω. Μπορείτε να πάρετε μια πρώτη γεύση εδώ.

THE COMPLETE BAD COMPANY (Rebelion/2000AD, pg.286, $19.99)
Αυτές οι εκδόσεις της Rebellion, που απευθύνονται (κυρίως) στους Αμερικάνους αναγνώστες, είναι πολύ καλή περίπτωση για όποιον θέλει να πάρει μια καλή γεύση από τις θρυλικές ιστορίες του 2000AD. Η τιμή τους είναι πολύ πιο λογική από τις παλιότερες εκδόσεις και περιέχουν πολλές φορές υλικό που μέχρι πρόσφατα ήταν ιδιαίτερα δυσεύρετο. Tο BAD COMPANY είναι ίσως η καλύτερη στιγμή του Peter Milligan στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού και αποτελεί μια από τις πιο κλασικές και αντιπροσωπευτικές ιστορίες του 2000AD. Βία, ρεαλιστικό future war, over the top science fiction και σοκαριστικό τέλος, όλα σε ένα εξαιρετικό πακέτο από κορυφαίους Βρετανούς δημιουργούς.

DARKIE’S MOB (Titan Publishing, pg.289, $19.95)
JOHNNY RED VOLUME 01 FALCONS FIRST FLIGHT (Titan Publishing, pg.289, $19.95)

Εδώ μιλάμε για δυο κορυφαία war comics από αυτά που έχουν σημαδέψει μια εποχή. Αν και δεν είμαι καθόλου φαν των πολεμικών comics (ούτε πολεμικών ταινιών btw), τα δυο αυτά comics μου αγγίζουν κάποιες πολύ ευαίσθητες χορδές. Από τη μια, το DARKIE’S MOB είναι μια κλασική ιστορία που έγραψε ο John Wagner (δημιουργός του Judge Dredd). Σκληρό και καθόλου, μα καθόλου, πολιτικά ορθό comic, για μια ομάδα Βρετανών στρατιωτών που βρέθηκε πίσω από τις γραμμές των Ιαπώνων, που θα έκανε τον Tarantino να ξαναγράψει το σενάριο του INGLOURIOUS BASTERDS. Από την άλλη, το JOHNNY RED, οι περιπέτειες ενός Βρετανού πιλότου που βρίσκεται να πετάει με τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης. Και μόνο το όνομα προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους αναγνώστες της γενιάς μου (και ίσως και μεγαλύτερων μου), μια που θεωρείται ένας από τους εμβληματικούς χαρακτήρες που πέρασαν από το περιοδικό ΑΓΟΡΙ.

Νομίζω πως αυτό το PREVIEWS έχει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα για να δώσετε τα χρήματα τα οποία ισως σκεφτόσασταν να ξοδέψετε σε πιο γήινες και ασήμαντες ανάγκες (τροφή, νερό, στέγη, κ.λπ.). Αν δείτε πως στο πορτοφόλι σας μείνανε κάποια ψιλά, μην απελπίζεστε. Υπάρχουν πάντα και επιλογές από το χώρο των manga για τις οποίες θα διαβάσετε σύντομα…