Top 15 Cthulhu Mythos Comics (…And Then Some)

Ε, ναι λοιπόν: μετά από εβδομάδες σκαλίσματος, ανάγνωσης και προβληματισμού, είμαι έτοιμος πλέον να σας παρουσιάσω τη λίστα με τα καλύτερα (όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ) comics που αποτελούν adaptations, είναι εμπνευσμένα ή αποτίουν φόρο τιμής στη μυθολογία μεταφυσικού τρόμου του Howard Phillips Lovecraft.

Πριν ωστόσο περάσουμε στην ίδια τη λίστα, οφείλω να σημειώσω μερικά πράγματα, τόσο για τη φύση της, όσο και για όλα αυτά που δεν θέλω να χαθούν στο μεταφορικό περιθώριο. Καταρχήν, όπως παρατηρήσατε, έχω δώσει τον ανορθόδοξο αριθμό των 15 τίτλων, αντί π.χ. 10 ή 20. Ο λόγος είναι απλός: 10 θα ήταν πολύ λίγα και 20… χμμ… εύκολα μπορούσα να φτάσω και τα 30, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα 15 αυτά από όλα τα υπόλοιπα χωρίζει μια τεράστια απόσταση. Πέρα από την εγγενή ιδιομορφία του Lovecraftian Horror (το οποίο σημειωτέον θεμελίωσε ο Lovecraft και συμπλήρωσαν και επέκτειναν μεταξύ πολλών άλλων οι Robert Bloch, August Derleth και Robert E. Howard), οι μεταφορές (κυρίως) και οι εμπνευσμένες δουλειές σε comics τείνουν να μην πατάνε πολύ στον μέσο χώρο: είναι είτε καλές, είτε άστοχες (παρά κακές). Έτσι θεώρησα σωστό να αφήσω απέξω ό,τι δεν πέρασε αυτόν τον ιδιαίτερο πήχη.

Περαιτέρω, θα διαπιστώσετε ότι στην παρακάτω λίστα δεν υπάρχουν μεμονωμένα short stories, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν εκεί έξω αρκετά adaptations συγκεκριμένων ιστοριών και inspired stories που δημοσιεύτηκαν π.χ. στο internet, στο HEAVY METAL, σε κάποιες συλλογές GRAPHIC CLASSICS κλπ.. Κοινώς, έχω σταθεί μόνο σε πράγματα που δημοσιεύτηκαν ως ολοκληρωμένα έργα (και στην περίπτωση κάποιων ως θεματικές ανθολογίες) εξ’ αρχής. Ωστόσο, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι αυτό θα άφηνε απ’ έξω ορισμένες αξιόλογες δουλειές, μετά το πέρας των reviews των τίτλων της λίστας θα σας παρέχω “further reading”.

Τέλος, θα διαπιστώσετε ότι μερικοί από τους τίτλους της λίστας είναι ήδη linked στα αντίστοιχα reviews που έχουν γίνει στο παρελθόν. Καθώς κάνω review σε ό,τι λείπει (προφανώς, ό,τι έχει γίνει σε single issue θα “φάει” ένα συμπληρωματικό), τα links της παρούσας λίστας θα ανανεώνονται για εύκολο reference.

Αρκετή φλυαρία λοιπόν: vote Cthulhu for President και περνάμε στο ψητό!

1. THE HAUNTER OF THE DARK AND OTHER GROTESQUE VISIONS (CREATION ONEIROS)
2. H.P. LOVECRAFT’S HAUNT OF HORROR
(MARVEL-MAX)
3. LOVECRAFT
(DC-VERTIGO)
4. THE STRANGE ADVENTURES OF H.P. LOVECRAFT
(IMAGE)
5. FALL OF CTHULHU
(BOOM!)
6. LOCKE AND KEY
(IDW)
7. THE UNSPEAKABLE VAULT (OF DOOM)
(PEGASUS)
8. CALL OF CTHULHU
(TRANSFUZION)
9. THE COURTYARD
(AVATAR)
10. THE CALLING
(BOOM!)
11. SWAMP THING VOL. 4
(DC-VERTIGO, 2004-2006)
12. NEONOMICON
(AVATAR)
13. FALL OF CTHULHU: APOCALYPSE
(BOOM!)
14. JENNY FINN: DOOM MESSIAH
(BOOM!)
15. CTHULHU TALES
(BOOM!)

Θα παρατηρήσετε ότι μερικές επιλογές μοιάζουν παράξενες, όπως π.χ. το LOCKE & KEY στην 6η θέση, ενώ είναι σαφώς και μακράν το αγαπημένο μου από όλα αυτά, αλλά στο ranking παίζει ρόλο, εκτός από την συνολική ποιότητα και η σχέση με το Chtulhu Mythos.

Αυτά λοιπόν για τώρα. Από την επόμενη φορά ξεκινάω τα reviews (από το JENNY FINN: DOOM MESSIAH).

Fhtagn!