5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ – V.55

Το Comics Reporter παρουσιάζει την απόλυτη λίστα comics-related δώρων, η Diamond “βλέπει” την έλευση της χρυσής εποχής των graphic novels, ο Paul Chadwick επιστρέφει με νέα σειρά CONCRETE, ανακοινώνονται οι 5 φιναλίστ των βραβείων της Ένωσης Γάλλων Κριτικών και Δημοσιογράφων Comics και ο Darren Aronofsky μιλάει για τη νέα ταινία WOLVERINE.

BONUS FUN STUFF: Ένα teaser video της πολυδάπανης παράστασης SPIDER-MAN: TURN OFF THE DARK, ο TinTin “συναντάει” τον H.P. Lovecraft και ένας εργαζόμενος σε αμερικανικό comic-shop σχεδιάζει one-panel strips εμπνευσμένα από τους πιο ακραίους πελάτες που συναντάει καθημερινά.

  • 1. 226 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΞΟΔΕΨΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ COMICS

Με τις γιορτές προ των πυλών και πιστό στο ετήσιο ραντεβού του με την προκλητικά μεγάλη λίστα που περιλαμβάνει κάθε λογής ενδιαφέρον comic που θα αδειάσει τις τσέπες μας, το Comics Reporter παρουσιάζει το απόλυτο comics-related gift shopping guide. Από must-have όπως το 40: A DOONESBURY RETROSPECTIVE, το SCOTT PILGRIM’S PRECIOUS LITTLE BOX SET και το γιγαντιαίο 75 YEARS OF DC COMICS της Taschen, μέχρι τις οικονομικές και εκ πρώτης ανεπίκαιρες, αλλά πάντα διαχρονικές επιλογές του, ο Tom Spurgeon προτείνει πράγματα για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια (τουλάχιστον για εκείνα που έχουν να ξοδέψουν έστω και στοιχειωδώς). Και φυσικά, δεν παραλείπει να υπενθυμίσει το αυτονόητο, το οποίο όμως έχουμε την τάση να ξεχνάμε όταν σκεφτόμαστε να δωρίσουμε comics: Καλύτερα να τα κάνουμε δώρο σε ανθρώπους που ήδη τους αρέσουν παρά σε εκείνους που θα μπορούσαν κάποια στιγμή στο μέλλον να τα αγαπήσουν αρκετά, ώστε να ασχοληθούν μαζί τους.

  • 2. ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ GRAPHIC NOVELS ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η DIAMOND

Σε συνέντευξή του στο Publishers Weekly, ο αντιπρόεδρος πωλήσεων και marketing της Diamond Book Distributors,  Kuo-Yu Liang, μίλησε μεταξύ άλλων, για τις πωλήσεις των graphic novels, τη διεθνή αγορά και τα manga.

“I think we are entering the golden age of selling graphic novels. The demographics and the audience are both broadening. We are lucky that the core readers have stuck with us through the recession. We are finding new readers crossing over from literary, commercial, speculative and genre fiction. Non-fiction graphic novels are doing well. We’re getting more kids and parents (I’ll talk more about that later). I also think the growth of internet shopping has changed the game, because now it is easier than ever to find what you like to read, and get recommendation from fellow readers. The key is still good books. Without them, we don’t have an industry”.

Διαβάζοντας τα παραπάνω ήρθε στο μυαλό μου μια είδηση των τελευταίων ημερών, φαινομενικά ασύνδετη. Πρόκειται για τη σειρά THOR: ΤΗΕ MIGHTY AVENGER, η οποία όπως ανακοινώθηκε θα κλείσει πρόωρα τον κύκλο της με το όγδοο τεύχος. Το εξαιρετικό άρθρο του Άρη Κώτση που ανέβηκε προχθές κάλυψε και με το παραπάνω το γεγονός: για άλλη μια φορά ένας τίτλος με σκληρό πυρήνα αναγνωστών (ως συνήθως όχι αρκετά μεγάλος για τον κρατήσει “ζωντανό”) μένει στη μέση επειδή τα οικονομικά κεφάλια της εταιρίας αποφάσισαν ότι είναι ασύμφορο να κυκλοφορεί.

Κάπου εδώ έρχεται και η δική μου σκέψη να συνδέσει τα δύο γεγονότα: μία ενδεχόμενη μετακίνηση της αμερικανικής βιομηχανίας από τις ongoing σειρές στα graphic novels, ίσως να απέτρεπε μελλοντικά την ακύρωση σειρών. Ο συλλογισμός είναι απλός: Το graphic novel κυκλοφορεί μια κι έξω, είναι πιο θελκτικό ως format, έχει καλύτερο display και δεν υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει η ιστορία στη μέση. Αν η κυκλοφορία του φέρει καλά νούμερα, κυκλοφορεί και δεύτερος τόμος.

Ανεξάρτητα από το αν προτιμάμε το ένα format έναντι του άλλου, ίσως πρέπει βιομηχανία και κοινό (ο καθένας από τη θέση που του αναλογεί) να εξετάσουμε τις ενδείξεις των καιρών και να παρθούν γενναίες αποφάσεις για το Μέσο. Κάποτε (κάποιες δεκαετίες πριν) οι τίτλοι ακυρώνονταν όταν έπεφταν στις 100.000. Σήμερα είναι ζήτημα αν το top selling comic αγγίζει αυτό το νούμερο. Food for thought όλα αυτά…

  • 3. ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο PAUL CHADWICK, ΜΕ ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ CONCRETE

Σε συνέντευξή του στο Guerrilla Geek, ο σπουδαίος δημιουργός αποκαλύπτει ότι πέντε χρόνια μετά την τελευταία σειρά CONCRETE, επιστρέφει στον χαρακτήρα, με τη νέα σειρά που θα έχει τον τίτλο CONCRETE: STARS OVER SAND, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε και ότι βαίνει προς ολοκλήρωση το sci-fi comic SEVEN AGAINST CHAOS, το οποίο και ετοιμάζουν τα τελευταία επτά χρόνια με τον Harlan Ellison. Αναφερόμενος στο δεύτερο, ο Chadwick αναφέρει:

“The book has been a long time gestating, and I’m actually not supposed to talk about it, but it is a pulpy, time-traveling adventure about a group of despised misfits (Harlan’s favorite theme) who risk all to save a corrupt but all-we-have world. DC will announce it when it’s scheduled. I recently finished the art – the last of four 48-page issues. Ken Steacy is lovingly coloring the book, using a great deal of purple”.

Φυσικά, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη νέα σειρά CONCRETE…

“My next series, STARS OVER SAND, will be about how much we can lose and still be human. That, and the special qualities of being in true wilderness”.

  • 4. ΟΙ ΦΕΤΙΝΟΙ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΑΛΛΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ COMICS

Σύμφωνα με ένα post της γαλλικής ενημερωτικής ιστοσελίδας για τα comics ActuaBD.com, η Ένωση Γάλλων Κριτικών και Δημοσιογράφων Comics (Association des Critiques et Journaliste de la Bande Dessinée) ανακοίνωσε τα πέντε comics που συναγωνίζονται για το βραβείο. Πρόκειται για τα:

– ASTERIOS POLYP – David Mazzucchelli (Casterman)

– CHATEAU DE SABLE – Frederik Peeters και Pierre Oscar Lévy (Atrabile)

– GAZA 1956: EN MARGE DE L’HISTOIRE – Joe Sacco (Futuropolis)

– LA MORT DE STALINE Volume One: AGONIE – Thierry Robin και Fabien Nury (Dargaud)

– PAGE NOIRE – Ralph Meyer, Frank Giroud και Denis Lapière (Futuropolis)

Αυτό που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείψουμε είναι η επισήμανση ότι στους πέντε φιναλίστ, συμμετέχουν δύο μεταφρασμένα comics, δημιουργίες αγγλόφωνων δημιουργών.

  • 5. Ο DARREN ARONOFSKY ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ WOLVERINE

O Darren Aronofsky είναι τελικά ο σκηνοθέτης της δεύτερης ταινίας WOLVERINE, η οποία δεν θα είναι σε καμία περίπτωση sequel, αλλά μία ιστορία που θα στέκει αυτόνομη (με τον απλό τίτλο WOLVERINE) και η οποία θα είναι βασισμένη στην ομώνυμη μίνι σειρά των Chris Claremont και Frank Miller. Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Aronofsky λέει ανάμεσα σε άλλα ότι τον επέλεξαν γι’ αυτό που είναι ως σκηνοθέτης, κι όχι με σκοπό να γίνει κάτι άλλο, ακολουθώντας τη λογική του X-franchise όπως το ξέραμε.

  • BONUS FUN STUFF

Εξώφυλλα, video και άλλες ειδήσεις χαμηλής  περιεκτικότητας σε ενημερωτική αξία, αλλά άκρως ευχάριστες στο μάτι!

—- Από τη στιγμή που βγήκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες φωτογραφίες και τα πρώτα βίντεο από τη θεατρική μεταφορά του Spider-Man στο Broadway, έψαχνα μάταια να βρω κάτι να μου αρέσει. Πρόσφατα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ένα teaser video της πολυδάπανης παράστασης SPIDER-MAN: TURN OFF THE DARK, και είναι ίσως η πρώτη φορά που αυτό που είδα δεν μου ήταν απεχθές (αλλά μάλλον αδιάφορο). Αυτό βέβαια δεν αλλάζει την αρχική άποψή μου που δεν έχει να κάνει τόσο με την εκτέλεση, όσο με την ίδια την ιδέα. Ακόμη κι αν έμενα στη Νέα Υόρκη, πολύ δύσκολα θα έδινα $150 για να δω την παράσταση. Αν είχα όμως πρόσκληση και καλή παρέα για να το σχολιάζουμε τα επί της σκηνής, τότε ίσως τα πράγματα να άλλαζαν. Δείτε και κρίνετε μόνοι σας.

—- O TinTin συναντάει τον H.P. Lovecraft. O σχεδιαστής Murray Groat δημιουργεί τέσσερα εξώφυλλα για τέσσερις υποθετικές περιπέτειες του TinTin, στις οποίες ο ήρωας και η παρέα του βρίσκονται αντιμέτωποι με πλάσματα βγαλμένα από ιστορίες του πατριάρχη της λογοτεχνίας του τρόμου, H.P. Lovecraft.

—-Ήταν κατά τη διάρκεια του δεύτερου COMICDOM CON ATHENS (2007), όταν η προσκεκλημένη μας Paige Braddock τηλεφώνησε στη μητέρα της για να μοιραστεί μια διαπίστωση, την οποία στη συνέχεια μοιράστηκε και μαζί μας: Οι comics fans είναι παντού οι ίδιοι! Εμφανισιακά, στις συνήθειες, στον τρόπο που επικοινωνούν.

Το παραπάνω περιστατικό ήρθε αμέσως στο μυαλό μου, όταν ο Δημήτρης Σακαρίδης μου έστειλε το link του blog Our Valued Customers, όπου ένας εργαζόμενος σε αμερικανικό comic-shop, σχεδιάζει one-panel strips εμπνευσμένα από τους πιο ακραίους πελάτες που συναντάει καθημερινά στη δουλειά του, μεταφέροντας τις ατάκες που ακούει. Έχοντας μιλήσει με ανθρώπους που δουλεύουν σε αθηναϊκά καταστήματα comics, η ατάκα της Paige επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά.

The new local says to me...

To his friend regarding the San Diego Comic Con...

To an attractive girl who tried to engage him in conversation by complimenting and inquiring about his cool t-shirt...