THE ART OF HARVEY KURTZMAN: THE MAD GENIUS OF COMICS

Authors: Denis Kitchen and Paul Buhle
Introduction by Harry Shearer

Abrams ComicArts

Ο Harvey Kurtzman γεννήθηκε στο Brooklyn της Νέας Υόρκης στις 3 Οκτωβρίου του 1924.  Η σχέση του με τα comics ξεκίνησε από πολύ νεαρή ηλικία καθώς ως παιδί ζωγράφιζε με κιμωλία στα πεζοδρόμια της γειτονιάς του το strip Ikey and Mikey. To 1939 o Kurtzman κέρδισε το βραβείο ενός δολαρίου στον διαγωνισμό Tip Top Comics. Παρακολούθησε μαθήματα στο High School of Music and Art της Νέας Υόρκης, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στην Cooper Union. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης στις εταιρείες Ace και Timely (η Timely αργότερα μετονομάστηκε σε Atlas και πολύ αργότερα έγινε η Marvel που όλοι ξέρουμε σήμερα). Στην Timely δημοσίευσε την πρώτη σειρά χιουμοριστικών cartoon του, HEY LOOK, ενώ παράλληλα από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο του 1948 η New York Herald Tribune φιλοξένησε το comic strip SILVER LININGS. Η καριέρα του όμως εκτινάχθηκε, όταν το 1952 έγινε ο founding editor του MAD,  ενώ στη συνέχεια έγινε ακόμα πιο γνωστός από το strip LITTLE ANNIE FANNY, που δημοσιεύονταν για 26 περίπου χρόνια στο PLAYBOY.

O Harvey Kurtzman δεν υπήρξε απλά ένας από τους πιο ταλαντούχους καρτουνίστες. Το ξεχωριστό του στυλ με το απίστευτα καυστικό χιούμορ και την τάση παρωδίας έχτισε μια ολόκληρη σχολή και επηρέασε μια σειρά δημιουργών προερχόμενων από διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία. Ο Richard Corliss σε ένα άρθρο του στο περιοδικό TIME έγραφε χαρακτηριστικά,“σχεδόν όλη η σχολή της αμερικανικής σάτιρας σήμερα ακολουθεί μια φόρμουλα που πρώτος σκέφτηκε ο Ηarvey Kurtzman”. Από την πλευρά του ο Terry Gilliam, δηλώνει ότι “ο Harvey με πολλούς τρόπους είναι ένας από τους νονούς των Monty Python” (διαβάστε εδώ μια πολύ ωραία ανάλυση του Gilliam για την επίδραση που είχε ο Kurtzman στο έργο του), ενώ ο Robert Crumb έχει πει ότι κάποιο από τα εξώφυλλα του MAD άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον κόσμο.

Η πολυσχιδής καριέρα του Kurtzman, τόσο ως δημιουργού (E.C Comics, war comics comic strips και πάρα πολλά άλλα), αλλά και ως editor, συγγραφέα, κοινωνικού σχολιαστή, συγκεντρώνεται λοιπόν σε μια χορταστική έκδοση υπό την επιμέλεια των Denis Kitchen και Paul Buhle. Στις 256 σελίδες του θα βρείτε αδημοσίευτες εικονογραφήσεις, προσχέδια, σχέδια με μολύβι, layouts από E.C. Comics (μην ξεχνάμε την καριέρα του Kurtzman και σε αυτό το πεδίο), φωτογραφίες και άλλο υλικό από το πλούσιο αρχείο του δημιουργού.

Η Abrams ComicArts κάνει για μια ακόμη φορά εξαίσια δουλειά, προσφέροντάς μας μια πολύ προσεγμένη έκδοση, η οποία αξίζει να υπάρχει στα ράφια της βιβλιοθήκης μας.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=l1fAbjUDCqA[/youtube]