7 BILLION NEEDLES VOL.1

Writer/Artist: Nobuaki Tadano
Publisher: Vertical Inc.

Οξυγόνο. Στοιχείο απαραίτητο για την ύπαρξή μας. Στο σχολείο, μάθαμε ότι το οξυγόνο έχει ατομικό βάρος 8 και αποτελεί το 21% της γήινης ατμόσφαιρας. Φαντάζομαι ότι μάθαμε επίσης πως το οξυγόνο ονομάστηκε έτσι, γιατί στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ήταν απαραίτητο συστατικό των οξέων, στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν ισχύει. Κάτι που δεν θυμάμαι αν μάθαμε στο σχολείο ή το έχω δει σε κάποιο τηλεπαιχνίδι, είναι ότι το οξυγόνο είναι πολύ κοινωνικό στοιχείο και δεν έχει καμία δυσκολία να ενωθεί με άλλα, ενώ όταν δεν βρίσκει, δε διστάζει να ενωθεί με τον εαυτό του και να σχηματίσει το διοξυγόνο (O2), το οποίο αγαπούν πολύ οι πνεύμονές μας. Γνωστοί καλοί του φίλοι, είναι το υδρογόνο και ο άνθρακας.

Λιγότερο καλός του φίλος, είναι ο σίδηρος. Θα έλεγε κανείς ότι το οξυγόνο και ο σίδηρος έχουν μια αυτοκαταστροφική σχέση. Βλέπετε, όταν το οξυγόνο πετύχει τον σίδηρο εκτεθειμένο, θα κάνει τα πάντα για να ενωθεί μαζί του, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει εκεί γύρω αρκετή υγρασία. Το αποτέλεσμα της ένωσης αυτής είναι η γνωστή σε όλους μας σκουριά. Δεν πιστεύω να αμφιβάλλει κανείς για την αυτοκαταστροφικότητα αυτής της σχέσης, ειδικά αν έχει πέσει θύμα ενός σκουριασμένου σκελετού ποδηλάτου. Από προσωπική εμπειρία σας λέω ότι είναι αρκετά επίπονο, ενώ αν (που θα) συμβεί την στιγμή που προσπαθείς να σπάσεις το προσωπικό σου ρεκόρ στην σούζα, είναι και τεράστιο πλήγμα στον εγωισμό σου.

Σε αυτό το σημείο, θα αναγκαστώ να δυσαρεστήσω κάποιους από εσάς, που ήταν έτοιμοι να με χλευάσουν και να μου πουν κατάμουτρα ότι αν ήξερα ένα μικρό μυστικό, θα μπορούσα να έχω προστατεύσει το ποδήλατό μου από τη σκουριά: Η Coca Cola δεν απομακρύνει τη σκουριά. Όσο και να αφήσετε εκείνο το σκουριασμένο καρφί μέσα σε ένα ποτήρι Coca Cola, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, γι’ αυτό σταματήστε να προωθείτε αυτό το τρισκατάρατο chain mail που σας έστειλε η θεία σας. Μπορεί το πρώην φάρμακο και νυν αναψυκτικό να είναι υπεύθυνο για πολλά πράγματα, πολλά από τα οποία είναι κακά για τον οργανισμό σας, αλλά σοβαρά, δεν θα μαστουρώσετε αν πιείτε μια ασπιρίνη μαζί με coca cola. Η παράγραφος αυτή, ήταν μια ευγενική χορηγία του Snopes.com και συστήνω ανεπιφύλακτα, να είστε ιδιαίτερα αυστηροί με όσους δεν έχουν με κάτι άλλο να ασχοληθούν και έχουν γίνει μάστορες στο forwarding.

Επέλεξα να ξεκινήσω αυτό το review μιλώντας για τη σκουριά, όχι τυχαία, αλλά για δυο λόγους: Πρώτον, ο τίτλος μιλάει για επτά εκατομμύρια βελόνες και δεν σας κρύβω ότι επειδή από μικρός φοβόμουν τις σκουριασμένες βελόνες, δεν μπορώ να μην ανατριχιάσω στην σκέψη ότι ανάμεσα σε τόσες πολλές βελόνες, θα υπάρχουν και  κάποιες που είναι σκουριασμένες και περιμένουν υπομονετικα το θύμα τους. Όποιος έχει κάνει ποτέ, αντιτετανικό ορό, ξέρει πόσο πονάει αυτό. Δεύτερον, έχω τόσο πολύ καιρό να κάνω κάποιο review που αισθάνομαι “σκουριασμένος” (όπως προφανώς είναι και το χιούμορ μου).

Φανταστείτε ότι έχετε κατέβει στην παραλία για μια ήρεμη βόλτα. Θέλετε να μαζέψετε τις σκέψεις σας και ο ήχος των κυμάτων είναι τέλειο συνοδευτικό στον διαλογισμό σας. Λίγο πριν βρείτε όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα που σας βασανίζουν, όμως, ένας μετεωρίτης αποφασίζει να σας διδάξει το πόσο εύθραυστη είναι η ανθρώπινη ύπαρξη και πέφτει στο κεφάλι σας. Προφανώς έχετε πεθάνει πολύ πριν ο μετεωρίτης σας ακουμπήσει, μα η παραπάνω φράση νομίζω είναι ό,τι πρέπει για να περιγράψει την γκαντεμιά σας. Κάπως έτσι, εξελίσσεται η βραδιά για την πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας, την μοναχική έφηβη Hikaru Takabe, και όπως μπορείτε να δείτε και στο εξώφυλλο, ο μετεωρίτης έχει προφανές πλεονέκτημα.

Δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: είτε μόλις σας περιέγραψα όλη την υπόθεση είτε το γεγονός ότι χαρακτήρισα την Hikaru ως πρωταγωνίστρια πρέπει να σας δίνει μια ένδειξη. Η αλήθεια είναι ότι, αν μέσα σε μια παράγραφο τόσο βαρετή όσο η παραπάνω, μπορούσα να εξιστορήσω το τι συμβαίνει σε τέσσερις τόμους, δεν θα είχε κανένα απολύτως νόημα ούτε εσείς να το διαβάσετε ούτε εγώ να κάθομαι και να γράφω κάτι γι’ αυτό.

Υποθέτω ότι έχετε καταλάβει μέχρι τώρα ότι δεν μου αρέσει καθόλου να αποκαλύπτω πράγματα για την πλοκή ενός comic που δεν είναι απολύτως απαραίτητα για να γράψω ένα review. Όσα είπα πιο πάνω, συμβαίνουν στις πρώτες  κιόλας σελίδες, επομένως φαντάζεστε ότι το μέλλον επιφυλάσσει ακόμα πολλά για την μαθήτρια της ιστορίας μας, η οποία δεν περιμένει ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας κοσμικής διαμάχης.

Σύμφωνα με το οπισθόφυλλ0, το 7 BILLION NEEDLES είναι εμπνευσμένο από την κλασική νουβέλα επιστημονικής φαντασίας NEEDLE του Hal Clement. Κατά την ταπεινή μου άποψη όμως, ο Tadano μάλλον κάνει tribute στο έργο του Clement, αφού τα κοινά στοιχεία των δυο είναι πάρα πολλά. Να επισημάνω λοιπόν, ότι αν αποφασίσετε να κάνετε κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο, θα βρεθείτε στο entry της Wikipedia για το NEEDLE και θα μάθετε πολλά από αυτά που πρόκειται να συμβούν και στο 7 BILLION NEEDLES. Με βάση αυτό, δεν μπορώ να κρίνω το σενάριο του Tadano ως κάτι αυτόνομο, αλλά δεν θα ήταν δίκαιο να το κρίνω και ως μια μεταφορά της ιστορίας του Clement.

Αντίθετα, το σχέδιο του Tadano, είναι κάτι για το οποίο μπορώ να μιλήσω ελεύθερα και αυτό που έχω να πω, είναι το ότι ενώ οι προσδοκίες μου ήταν ιδιαίτερα αυξημένες, έχοντας δει το εξώφυλλο, τελικά δεν απογοητεύτηκα. Βλέπετε, αυτό που διαπίστωσα είναι ότι υπάρχουν μερικά καρέ τα οποία σαφώς υπερέχουν. Με αυτό δεν εννοώ ότι το σχέδιο είναι κακό, ή έστω μέτριο – κάθε άλλο. Πιστεύω ότι κυμαίνεται σε πάρα πολύ καλά επίπεδα και είναι πλήρως λειτουργικό για την διήγηση της ιστορίας. Υπήρξαν όμως καρέ στα οποία στάθηκα περισσότερο.

Το μόνο αρνητικό που μπορώ να σκεφτώ για το 7 BILLION NEEDLES είναι το ότι κάποιος που έχει διαβάσει το PARASYTE μπορεί να θεωρήσει ότι δεν είναι αρκετά πρωτότυπο. Προσωπικά, πιστεύω ότι η σύγκριση αυτή δεν είναι δίκαιη, αλλά δεν μπορώ να μην το αναφέρω. Από την άλλη, το γεγονός ότι ολοκληρώνεται σε τέσσερις τόμους, το κάνει ιδανικό για όσους δεν τους αρέσουν οι μακροσκελείς σειρές. Εγώ πάντως, θα παραγγείλω και τους επόμενους τόμους.