LADY MECHANICA #1

LADY MECHANICA
Writer/Artist: Joe Benitez
Colorist: Peter Steigerwald
Letterer: Josh Reed
Aspen Comics

Steampunk is the new goth. Θυμηθείτε αυτή τη φράση και θυμηθείτε ότι την ακούσατε από εδώ.

Το steampunk είναι ένα κίνημα (και αυτή νομίζω είναι η πιο σωστή λέξη) το οποίο ξεκίνησε ως παρακλάδι της επιστημονικής φαντασίας, αλλά πολύ σύντομα επεκτάθηκε, μεγάλωσε και δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι έγινε τρόπος ζωής. Για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, φανταστείτε την Βικτωριανή Αγγλία, όπου ο ατμός εξακολουθεί να είναι μια από τις κύριες πηγές ενέργειας (εξού και το όνομα), αλλά ταυτόχρονα κάνουν την εμφάνισή τους στοιχεία τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, όπως rayguns. Αν όλα αυτά που λέω σας θυμίζουν ιστορίες του Ιουλίου Βερν, έχετε απόλυτο δίκιο, καθώς αυτός αποτέλεσε την κυριότερη έμπνευση για το genre.

Αν και το steampunk εμφανίστηκε στα μέση της δεκαετίας του ’80, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει ξανά να “παίρνει τα πάνω” του και γίνεται μόδα. Οι πιο παλιοί του χώρου, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δεν το βλέπουν με καλό μάτι και υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι πλέον βλέπουν το “άθλημα” μόνο επιφανειακά, ενδιαφέρονται μόνο για το φαίνεσθαι και αδιαφορούν για την ουσία. Ακριβώς όπως έγινε και με το goth. Για μια πιο hands on εμπειρία, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα από τα παλιά gothάδικα και να πιάσετε την κουβέντα με κάποιον από τους “παπούδες” που συχνάζουν εκεί.

Οι πρώτοι που κατάλαβαν την ανερχόμενη δύναμη του steampunk, ήταν οι μουσικοί και τα πρώτα συγκροτήματα που δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να παίζουν ένα μείγμα rock και cabaret, ντυμένοι με ρούχα εποχής, διακοσμημένα με γρανάζια, μπρούτζινα αξεσουάρ και όλα εκείνα τα στοιχεία που απαρτίζουν το “σωστό” steampunk. Κάντε μια γύρα και αναζητήστε τους Abney Park, που θεωρούνται από τα πιο αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα του είδους.

Το comic, ως Μέσο, δεν θα ήταν δυνατόν  να μην πάρει κι αυτό το τρένο του steampunk, έτσι δεν είναι; Σήμερα λοιπόν, θα δούμε ένα τέτοιο comic.

Τον Οκτώβριο, ο Δημήτρης Σακαρίδης είχε συμπεριλάβει το LADY MECHANICA στο PREVIEWS PICKS. Τα λόγια του, τότε, ήταν τα εξής:

Γιατί πρέπει να το αγοράσετε: Γιατί το γκομενάκι στο εξώφυλλο φαίνεται αρκούντως καυτό και κρατάει πολύ ωραία το όπλο της.

Γιατί πρέπει να το προσπεράσετε: Επειδή προτιμάτε τα γκομενάκια που δεν είναι χάρτινα (most of you, I suppose) και συν τοις άλλοις δεν έχετε καμιά εμπιστοσύνη στις συγγραφικές ικανότητες του Joe Benitez.

Στο θέμα των γκομενακίων, θα επανέλθω αργότερα. Για τις συγγραφικές ικανότητες του Benitez, ομολογουμένως, το παρά πάνω είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ήμουν διστακτικός στο να παραγγείλω τον συγκεκριμενο τίτλο. Το MAGDALENA με είχε αφήσει παγερά αδιάφορο και φοβόμουν πολύ ότι τα πράγματα δεν θα ήταν καλύτερα τώρα, παρ’ όλα αυτά, αποφάσισα να του δώσω μια ευκαιρία.

Το “έχω χάσει τη μνήμη μου και πρέπει να μάθω ποιος ή τι είμαι” δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, πρωτότυπο (ποιός είναι αυτός ο Logan, τέλος πάντων;). Αυτή είναι και η βασική ιστορία της Lady Mechanica, η οποία, όπως πιθανότατα μαντέψατε ήδη, εκτός από μια καθωσπρέπει και αξιοσέβαστη κυρία, έχει ένα παρελθόν, το οποίο δεν γνωρίζει και προσπαθεί να το ανακαλύψει.

Όπως επίσης μπορεί να φαντάζεστε, υπάρχουν κάποιοι (λέγε με μυστική μπλα μπλα οργάνωση) που θα αισθάνονταν πολύ καλύτερα αν αυτό δεν γινόταν, ή αν η Lady επέστρεφε εκεί που ανήκει, με σαφή προτίμηση για το τελευταίο. Δεν νομίζω να είχε κανείς αμφιβολία ότι θα υπάρχει και η Νέμεση της Lady Mechanica, η οποία θα είναι εξίσου σέξι, αλλά κακή όσο δεν πάει. Αυτή είναι η Commander Winter και μπορείτε να θαυμάσετε κάποια από τα ταλέντα της παρακάτω.

Ας επανέλθουμε, λοιπόν, στο θέμα των γκομενακίων. Όποιος έχει δει έστω και ένα pin-up του Benitez, ξέρει τι να περιμένει. Ο Joe Benitez είναι της σχολής Michael Turner, που θέλει τις ηρωίδες να είναι ASAP (as sexy as possible) με “ύποπτα” ίδιο σωματότυπο. Στον τομέα αυτό, δεν πρόκειται να απογοητευτείτε καθόλου. Τόσο η Λαίδη όσο και η αντίπαλός της θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω. Επειδή, όμως, όπως είπε και ο Δημήτρης, οι περισσότεροι προτιμάτε τα κανονικά από τα χάρτινα γκομενάκια, αλλά και επειδή όλη αυτή η κουβέντα γίνεται για τα θηλυκά γκομενάκια, ενώ μπορεί να προτιμάτε τα αρσενικά, φαντάζομαι ότι θα θέλατε έναν ακόμη λόγο για να προτιμήσετε το LADY MECHANICA.

Επειδή μπορεί εμένα να μην με πείτε αντικειμενικό, θα δανειστώ κάτι που είπε η E. Peterman, από το Girls Gone Geek, με το οποίο συμφωνώ απόλυτα και ουσιαστικά είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο προτείνω τον συγκεκριμένο τίτλο: Αυτό που έχει καταφέρει να κάνει ο Benitez στο LADY MECHANICA, είναι να αγκαλιάσει το steampunk και να εξοικειώσει τον αναγνώστη με το genre, καθώς το ίδιο το comic προσπαθεί να κάνει το ίδιο. Βλέπετε, ο ίδιος ο Benitez παραδέχεται, στα extras του πρώτου τεύχους, ότι πριν από το LADY MECHANICA δεν είχε την παραμικρή ιδέα τι είναι το steampunk, αλλά κάπου, σε κάποιο convention, είδε κόσμο να “είναι ντυμένος περίεργα” (θα υποθέσω πως μιλούσε για γυναίκες) και αυτό του κίνησε την περιέργεια να ασχοληθεί περισσότερο. Σε αυτόν τον τομέα, πιστεύω ότι τα έχει καταφέρει καλά και κάποιος που θέλει να δει πώς είναι το steampunk, έχει μια πολύ καλή ευκαιρεία να το κάνει.

Καλό, αν και όχι πρωτότυπο, σενάριο, καλό σχέδιο, bad ass πρωταγωνίστρια… πραγματικά, νομίζω ότι, αν μη τι άλλο, μπορεί να προσφέρει μια ευχάριστη ανάγνωση.