TOP 100 OF THE 90s: 50-41

50. BATMAN ADVENTURES: MAD LOVE
Writer: Paul Dini
Artist: Bruce Timm
DC Comics

“The best Batman comic of the 90’s”
-Frank Miller

Μετά από αυτό νομίζω δεν χρειάζεται να γράψω τίποτα!

Ε, ΟΚ! Συγνώμη. Παραφέρθηκα.

Είναι αλήθεια, πως αν ψάξετε για το comic αυτό στη Wikipedia, μπορείτε να διαβάσετε όλη την περίληψη σε μια παράγραφο, μέχρι και τι γίνεται στο τέλος (κάποιος πρέπει να τους πει ότι “Υπόθεση” δεν είναι να περιγράφεις ΟΛΟ το comic/βιβλίο/ταινία…) και μετά να είναι σαν να το έχετε διαβάσει και να λέτε “το ‘ξερα εγώ ότι θα το έκανε αυτό!” και τέτοια. Αλλά θα έχετε χάσει τόσα πολλά…

Καταρχάς, η Harley. Πώς ξεκίνησε η Harley, ξέρετε; Ναι, αλλά δεν έχετε δει με τι γλύκα κοίταζε τον Joker όταν της έλεγε τις μπούρδες του. Και το artwork; Τα υπέροχα μελάνια που θυμίζουν 50s; Τις χαζογέλασες της Warner Bros; Το καρτουνέ στυλάκι;

Για κάποιο λόγο, ο κόσμος κακολογούσε το BATMAN ADVENTURES ως comic μόνο για παιδιά. Πίσω, όμως, από το μινιμάλ στιλ, έβγαζε, ώρες-ώρες, μια μελαγχολία και μια μαυρίλα που ξεπερνούσε ακόμη και τα πιο “σκοτεινά” storylines των “κανονικών” Bat-comics…

(Έλλη Μόκα)

Διαβάστε περισσότερα για το BATMAN ADVENTURES: MAD LOVE

49. X-MEN: AGE OF APOCALYPSE
Writers: Various
Artists: Various
Marvel Comics

To AGE OF APOCALYPSE έχει φανατικούς θαυμαστές και υπάρχει μια ολόκληρη γενιά αναγνωστών comics που “ωρίμασαν” διαβάζοντας το συγκεκριμένο storyline. Καθόλου τυχαίο, αφού συνέβαλαν στη σειρά οι κορυφαίοι. Στη συγγραφή, Scott Lobdell, Warren Ellis, Jeph Loeb και στο σχέδιο οι αδερφοί Kubert, o Salvador Larocca και ο αγαπημένος μου, Chris Bachalo. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα ονόματα.

Το AoA είναι ένα παράλληλο σύμπαν, ή καλύτερα, ένα ανάποδο σύμπαν. Σε αυτό, ο Charles Xavier δολοφονείται και δεν ιδρύει ποτέ το School for Gifted Youngsters και ούτε σχηματίζει τους X-Men. Το ρόλο του αναλαμβάνει ο Magneto. Ναι, ο αιώνιος εχθρός των X-Men, σε αυτό το σύμπαν, γίνεται ο μέντοράς τους. Ο arch-nemesis της αγαπημένης mutant ομάδας είναι ο Apocalypse, που, με τους Horsemen του, προσπαθεί να κατακτήσει όλο τον κόσμο. Τα στρατόπεδα ετοιμάζονται και, πιστέψτε με, οι συμμαχίες και οι μάχες που λαμβάνουν χώρα είναι… φοβερές (highlight η μάχη Cyclops – Weapon X/Wolverine, που αφήνει τον πρώτο με ένα μάτι και τον δεύτερο με ένα χέρι!). Εξίσου ρομαντικά και τα ζευγάρια που δημιουργούνται, με τον Magneto και την Rogue να έχουν μαζί παιδάκι και τον Logan να είναι με την Jean Grey.

Ένα από τα συγκλονιστικότερα αναγνώσματα!

Βασιλεία Βαξεβάνη

48. BRAT PACK
Writer/Artist: Rick Veitch
King Hell Press

To BRAT PACK αποτελεί, μαζί με το DARK KNIGHT RETURNS και το WATCHMEN, την “αγία τρίάδα” των υπερηρωικών comics, που σήμανε την ουσιαστική ωρίμανση της υπερηρωϊκής μυθολογίας της εποχής μας. Ο Rick Veitch ακτινογραφεί, με καυστικό κυνισμό, τις πλασματικές και προσχηματικές παραμέτρους πάνω στις οποίες στηρίζονται τα αρχέτυπα που, όλοι μας, λίγο-πολύ πια, καταναλώνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη και με ένα χαμόγελο στα χείλη.

O Midnight Mink, o Judge Jury, η Moon Mistress και ο King Rad επιβάλλουν το (βίαιο) νόμο και την (χωρίς διακρίσεις) κάθαρση, στο Slumburg, μία μητρόπολη που οι εικόνες της παραπέμπουν (μέσω πανέμορφων grey tones) σ’ ένα αλλόκοτο μείγμα των ’30ς, ’40ς και ’70ς του Εικοστού Αιώνα. Ο Doctor Blasphemy, η κύρια νέμεσίς τους, ξεκινά μία αλληλουχία συμβάντων που ξετυλίγει μπροστά μας τη σήψη και την αποφορά του μηχανισμού, που θέλγει και παρασύρει στους κόλπους του τους νεαρούς ”συντρόφους” των ηρώων, που όλοι μας ξέρουμε ως ”sidekicks”.

Η κρεατομηχανή της αδρεναλίνης και της φήμης δεν επιφυλάσσει παρά ένα άσχημο τέλος για τα νεαρά θύματα, τη διαγραφή μίας ακόμη πορείας θανάτου, ενός αέναου φαύλου κύκλου που τίποτα δεν έχει να κάνει με την όποια αρετή, ηθική και δικαιοσύνη. Μήπως, όμως, αυτή τη φορά, ο κύκλος θα σπάσει; Και τί σχέση μπορεί να έχει αυτή η ιστορία με το άλλο αριστούργημα του Veitch, το MAXIMORTAL; Το BRAT PACK κρύβει τις απαντήσεις.

(Κωνσταντίνος Ιμπλικιάν)

Διαβάστε περισσότερα για το BRAT PACK

47. DORK
Writer/Artist: Evan Dorkin
Slave Labor Graphics

Στη δεκαετία του ’90, ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο για ανεξάρτητους δημιουργούς να έχουν έναν προσωπικό τίτλο-ανθολογία, όπου μπορούσαν να δημοσιεύουν τις ιστορίες τους. Ο τίτλος αυτός για τον Evan Dorkin ήταν το DORK, ένα σαρωτικό και ανατρεπτικό, αλλά, κυρίως, ιδιαίτερα αστείο comic.

Τίποτε δε μένει όρθιο στο πέρασμα του DORK. O Dorkin, με ένα χιουμορ ευφυές, αιχμηρό και ιδιαίτερα επιθετικό, δεν χαρίζεται σε κανέναν. Στο στόχαστρο του, μπαίνουν υπερήρωες , comic fans, αυτοβιογραφικά comics, κλασική λογοτεχνία, celebrities, τηλεόραση, μόδες, διατροφικές συνήθειες, θρησκεία, πολιτική.

Ο Evan Dorkin, στο DORK, αρνείται να πατήσει πάνω σε κάθε είδους έτοιμες φόρμες. Έτσι, γράφει ένα sitcom με μια οικογένεια serial killers, διασκευάζει κλασικά έργα χρησιμοποιώντας ένα θίασο από κουκλάκια της Fischer Price, ή κάνει σύντομα αστεία με οδηγίες πως να εξασφαλίσεις μηνύσεις από μεγάλες εταιρίες. Τολμά να δοκιμάζει νέα πράγματα, με έναν τρόπο άμεσο και αιχμηρό, και καταφέρνει να δημιουργήσει ένα από τα πιο εξωφρενικά comics των τελευταίων δεκαετιών.

(Αριστείδης Κώτσης)

Διαβάστε περισσότερα για το DORK

46. SUPERMAN FOR ALL SEASONS
Writer: Jeph Loeb
Artist: Tim Sale
DC Comics

Θέλετε να μάθετε ποιος είναι, στην πραγματικότητα, ο Superman; Θέλετε να ανακαλύψετε πτυχές του χαρακτήρα του πέρα από αυτές που έχουν παρουσιαστεί ξανά και ξανά; Το SUPERMAN FOR ALL SEASONS είναι, τότε, το κατάλληλο ανάγνωσμα για εσάς.

Ένα origin που δεν είναι ακριβώς origin, αλλά μια βαθύτερη, ουσιαστικότερη και, κυρίως, διαφορετική ματιά στους συμβολισμούς του μέγιστου υπερήρωα, δοσμένη από την αριστοτεχνική πένα του Jeph Loeb (άλλωστε, ο Loeb μας συνήθισε σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις αγαπημένων ηρώων, μέσα από τα SPIDER-MAN: BLUE, DAREDEVIL: YELLOW και HULK: GREY) και το ιδιαίτερο σχέδιο του Tim Sale, με τις ροκγουελιανές αναφορές.

Μια σπονδυλωτή ιστορία, όπου βασικοί χαρακτήρες του cast (Jonathan Kent, Lois Lane, Lex Luthor, Lana Lang) αφηγούνται αποσπάσματα της ζωής και της εξέλιξης του Superman. Κάθε αφηγητής και μια εποχή, όχι μόνο του χρόνου, αλλά και ολόκληρης της πορείας του ήρωα, αλλά ίσως και καθενός από εμάς.

(Λήδα Τσενέ)

Διαβάστε περισσότερα για το SUPERMAN FOR ALL SEASONS

45. SCHIZO
Writer/Artist: Ivan Brunetti
Fantagraphics Books

Μπορεί το SCHIZO #4 να ήταν το καλύτερο της σειράς, όμως, τα τρία πρώτα τεύχη (τα οποία συγκεντρώνονται στο MISERY LOVES COMEDY) ήταν αυτά που μας σύστησαν τον Ivan Brunetti και μας έπεισαν να ζήσουμε για λίγο στον παρανοϊκό κόσμο του. Βγαλμένος από μια προσωπικότητα αποξενωμένη όχι μόνο από τον κόσμο που την περικλείει, αλλά και από τον ίδιο της τον εαυτό (τον οποίο, όπως φαίνεται, ο Brunetti μισεί περισσότερο από καθετί άλλο), ο εν λόγω κόσμος περιέχει ό,τι χειρότερο. Μίσος, βία, αίμα, σκατά και σπέρμα. Και όλα φέρνουν την ίδια αντίδραση: το γέλιο, είτε αυτό προέρχεται από αμηχανία, είτε από καφρίλα, είτε από συμφωνία με όσα λέγονται και απεικονίζονται.

Ακούγεται σκληρό και αηδιαστικό, το ξέρω -και ίσως είναι- αλλά πρόκειται για μια δουλειά που δεν ξεγυμνώνει μόνο τον δημιουργό της μπροστά στα μάτια μας, αλλά και εμάς τους ίδιους, που ίσως έχουμε σκεφτεί με παρόμοιο τρόπο, αλλά ντρεπόμαστε να το παραδεχτούμε.

(Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

Διαβάστε περισσότερα για το SCHIZO

44. AVENGERS FOREVER
Writer: Kurt Busiek
Artist: Carlos Pacheco
Marvel Comics

Όταν κυκλοφόρησε το AVENGERS FOREVER, ο Kurt Busiek ήταν ήδη καταξιωμένος συγγραφέας, με ένα επιτυχημένο run στον regular τίτλο των Avengers. Αλλά αν η επιλογή του συγγραφέα έμοιαζε φυσιολογική, αυτή του σχεδιαστή, Carlos Pacheco, με μόνο μερικά μικρά stints σε διάφορους τίτλους, έως τότε, στο βιογραφικό του, εμπεριείχε σίγουρα κάποιο ρίσκο. Όλα, όμως, ξεχάστηκαν από το πρώτο κιόλας τεύχος, όπου φάνηκε πως κάτι ξεχωριστό συνέβαινε…

Στο μέλλον, η ανθρωπότητα έχει εκδηλώσει το Destiny Force με αποτέλεσμα να θεωρείται απειλή για το σύμπαν. Καταλύτης ήταν ο Rick Jones και έτσι ο Immortus αποφασίζει να τον εξοντώσει για να αποτρέψει αυτό το μέλλον. Με τη βοήθεια του Libra και σύμμαχο τον Kang, o Rick συγκεντρώνει μια ομάδα από Avengers από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ομάδας, για να τον αντιμετωπίσει.

Το AVENGERS FOREVER εδραίωσε τον Busiek ως έναν από τους καλύτερους superhero writers, που επίσης επέδειξε βαθιά γνώση του Marvel continuity και της Ιστορίας των Avengers ειδικότερα, κάτι που ελάχιστοι έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια. Αν είστε long-time Avenger fans θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα τις πολυάριθμες αναφορές σε όλο το Avengers continuity και τον τρόπο που δένουν με την ιστορία. Ο Pacheco, που σχεδίασε (με τη βοήθεια του inker, Jesus Merino) 12 εκπληκτικά τεύχη, on schedule και χωρίς κανένα fill-in, κατάφερε, τα επόμενα χρόνια, να εκτοξεύσει την καριέρα του.

Η κλίμακα και η πολυπλοκότητα της ιστορίας, σε συνδιασμό με το εξαιρετικό σχέδιο, κατέστησαν το comic, instant classic. Θεωρείται δικαίως μια από τις καλύτερες ιστορίες Avengers όλων των εποχών και ένα από τα καλύτερα superhero comics των 90s. Δυστυχώς, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι ανάλογο στους Avengers από τότε.

(Νίκος Λάμπρης)

43. ALEC
Writer/Artist: Eddie Campbell
Tundra, Top Shelf

Σπανίως, (ακόμη και σε αυτοβιογραφικά comics, όπως το παρόν) απαντάται τέτοια βάναυσα ενδελεχής διχοτόμηση του εγώ του δημιουργού, όσο στην σειρά ALEC του Eddie Campbell. Από τον μικρόκοσμο στον μακρόκοσμο, το βλέμμα του ακροβατεί ανάμεσα στην beat πρόζα (δείχνοντας το δρόμο σε εγχειρήματα όπως το CAGES), τον απελευθερωτικό πειραματισμό του Joyce και την τραχύτητα που γονιμοποιεί και τα δύο άκρα. Θραύσματα πραγματικότητας και ρουτίνας, διυλισμένα σε αποστάγματα ιδρώτα και κρασιού, με ένα στριφνό σκίτσο, που αποζημιώνει σε μέγιστο βαθμό, όταν το “φορέσει” κανείς αναγνωστικά, είναι τα συστατικά που κάνουν το ALEC ανεκτίμητο.

Η ολιστική θεώρηση της ανθρώπινης κατάστασης, σε βαθμό που, ώρες-ώρες, ο Campbell φαντάζει σαν θεματοφύλακας συναισθηματικού δαρβινισμού, φτάνει το ζενίθ της στο GRAFFITI KITCHEN, comic που τόσο στη δεκαετία που εξετάζουμε, όσο και στο σύνολο της σειράς, είναι μια ζωτική ψηφίδα εξέλιξης του Μέσου.

Με το ξεφύλλισμα των ιστοριών στις σελίδες του ALEC, τα όρια των genres στο μέσο των comics γίνονται διακριτά, αλλά, πιο σημαντικό, τελικά καθιστώνται αχρείαστα.

(Βασίλης Σάκκος)

Διαβάστε περισσότερα για το ALEC

42. PLANETARY
Writer: Warren Ellis
Artist: John Cassaday
DC Comics (Wildstorm)

Στo PLANETARY, πρωταγωνιστές είναι μια πολύ ιδιαίτερη ομάδα αρχαιολόγων. Είναι αυτοί που εξερευνούν το φανταστικό και το αδύνατο. Αυτοί που γνωρίζουν πόσο παράξενος είναι ο κόσμος και αυτοί που φροντίζουν να το διαφυλάξουν.

Λίγο πριν κλείσει η δεκαετία του ’90, γνωρίσαμε αυτή την ομάδα και (ξανα)ανακαλύψαμε μαζί τους έναν κόσμο ξεχασμένο. Έναν κόσμο με υπερδυνάμεις, μυθικά τέρατα, τρελούς επιστήμονες και καλά κρυμμένα μυστικά. Μαζί με τον Elijah Snow, οι αναγνώστες μαθαίνουν πληροφορίες για το PLANETARY, αλλά και τη μυστική ιστορία ενός κόσμου ιδιαίτερα κοντινού. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες, ο Warren Ellis κατάφερε να δημιουργήσει ένα comic αναφοράς για το mainstream.

Το PLANETARY είναι μια κατάδυση στον κόσμο του φανταστικού, ένα ερωτικό γράμμα στα pulps και την επιστημονική φαντασία, αλλά και ένα comic που άνοιξε νέους δρόμους για τον τρόπο που το παρελθόν μπορεί συνδεθεί με το σήμερα.

(Αριστείδης Κώτσης)

Διαβάστε περισσότερα για το PLANETARY

41. INVISIBLE PEOPLE
Writer/Artist: Will Eisner
Kitchen Sink, DC Comics, W.W. Norton

Δεν είναι εύκολο να διαλέξει κανείς ανάμεσα στα comics ενός δημιουργού όπως ο Will Eisner. Στα δικά μου μάτια, όμως, το INVISIBLE PEOPLE κρατά πάντα μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα τους (ίσως απλά για λόγους συναισθηματικούς).

Μέσα στην πόλη, υπάρχουν άνθρωποι, η ύπαρξη των οποίων μοιάζει να χάνεται μέσα στις σκιές. Άνθρωποι που ζουν ανάμεσα μας χωρίς να συγκεντρώνουν τα βλέμματα και οι ζωές των οποίων συνθλίβονται αθόρυβα. Άνθρωποι που γίνονται αόρατοι με το να γίνονται κομμάτι του φόντου της πόλης, με τρόπο που να εξαφανίζονται για τους γύρω τους.

Κάποιοι τέτοιοι άνθρωποι είναι οι πρωταγωνιστές των τριών ιστοριών που συνθέτουν το INVISIBLE PEOPLE. Ένας άνθρωπος που πάντα αποζητούσε την ανωνυμία, ώσπου μια μέρα, κατά λάθος, θα θεωρηθεί νεκρός, ένας άλλος με μια μοναδική ικανότητα να γιατρεύει και μια γυναίκα που έχει αφιερώσει τη ζωή στην φροντίδα του πατέρα της. Το INVISIBLE PEOPLE είναι ένα από τα πιο σκληρά comics του τεράστιου Will Eisner, για όλους αυτούς που προσπερνάμε καθημερινά γύρω μας.

(Αριστείδης Κώτσης)

Διαβάστε περισσότερα για το INVISIBLE PEOPLE