Comics Stripped
Και αφού αυτή η εβδομάδα ήταν κάπως sex oriented για το Comicdom.gr (βλ. το κείμενο του Κώστα Λαμπρόπουλου για το HIGHSCHOOL OF THE DEAD), είπαμε να παραμείνουμε σε αυτό το κλίμα και να παρουσιάσουμε μια διαφορετική έκθεση, που άνοιξε πρόσφατα στο Museum of Sex της Νέας Υόρκης, με τον τίτλο “Comics Stripped”.
Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έκθεση και όχι μόνο εξαιτίας της θεματικής της, όπως θα έσπευδαν να υποστηρίξουν αρκετοί. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 150 σπάνια αντικείμενα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται αυθεντικά σχέδια, εικονογραφημένα βιβλία, comics, περιοδικά και βίντεο, από δημιουργούς ανάμεσα στους οποίους οι Joe Shuster και Robert Crumb.
Εξάλλου, τα comics έχουν μια μακροχρόνια και ιδιότυπη σχέση με το sex, αφού από πολύ νωρίς, αποτέλεσαν πεδίο έκφρασης για τις πιο απλές, μέχρι τις πιο hardcore ερωτικές και σεξουαλικές φαντασιώσεις. Ιδιαίτερα στην Αμερική, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, τα σεξουαλικού περιεχομένου comics γνώρισαν σημαντική άνθιση, ενώ στη Ιαπωνία είναι σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένες έννοιες. Παρ’ όλα αυτά, κοινωνικές και άλλες προκαταλήψεις, δεν είχαν επιτρέψει την έκθεση αυτών των comics, σε μεγάλο βαθμό. Η “Comics Stripped” αποτελεί μια από τις πρώτες εκθέσεις που αναδεικνύει σε έκταση την ιστορική, κοινωνική και αισθητική εξέλιξη των “dirty drawings”.
Ένα από τα πιο ιστορικά αντικείμενα που θα συναντήσει κανείς σε αυτή την έκθεση, είναι αυθεντικά τεύχη των Tijuana Bibles, των πορνογραφικών comics που άφησαν τη δική τους ανεξίτιλη σφραγίδα στην πορεία των pulp comics τις δεκαετίες του ’30, 40 και κυρίως του ’50. Γνωστοί χαρακτήρες, όπως οι Blondie, Dick Tracy, Olive Oyl, Wimpy, αλλά και αργότερα ήρωες από το universe της Disney, παρέλασαν από τις σελίδες των Τijuana Bibles, σε όχι και τόσο σεμνές πόζες, με πιο χαρακτηριστικό το γνωστό “Disneyland Memorial Orgy” του Wally Wood.
Δεν ήταν, όμως, μόνο οι ήρωες της Disney, που εμπλέκονταν σε τέτοιες καταστάσεις. Ο Joe Shuster, στις αρχές του 1950, στο “Nights of Horror”, μετέφερε πολύ γλαφυρά τις φετιχιστικές και σεξουαλικές περιπτύξεις του Superman και της Lois, ενώ αντίστοιχες “περιπέτειες” ζούσε και η Wonder Woman, στο “Blunder Broad” του Eric Stanton. (Τεύχη και αυθεντικά σχέδια των παραπάνω περιλαμβάνονται στην έκθεση.)
Μια τέτοια έκθεση, όμως, θα ήταν ελλιπής, αν δεν συμπεριελάμβανε, στα περιεχόμενά της, την εποχή του Μακαρθισμού, όταν και “άνθισε” η λογοκρισία και στα comics. Eκείνη την περίοδο (1954) δημιουργήθηκε και το Comics Code Authority, που περνούσε από κόσκινο κυριολεκτικά όλα τα υπό έκδοση έντυπα. Πώς επηρέασε όλη αυτή η κατάσταση τα ερωτικά comics;
Συνεχίζοντας την “ιστορική” αναδρομή στην ανάπτυξη των “dirty drawings”, η έκθεση ρίχνει μια ματιά και στις ανεξάρτητες, πιο underground εκδόσεις, που ικανοποιούσαν τις ανάγκες των αναγνωστών για κάτι πιο “πικάντικο”. Ο Robert Crumb αποτελεί έναν από τους πιο άξιους εκπροσώπους του είδους και δικαιωματικά λαμβάνει μια εξέχουσα θέση σε αυτή την έκθεση, όχι μόνο ως δημιουργός, αλλά και ως πηγή έμπνευσης μεταγενέστερων. Στην “Comics Stripped”, εκτός από πρωτότυπα έργα του Crumb, μπορείτε να δείτε και άλλες δημιουργίες της εποχής, ανάμεσα στις οποίες και ένα αυθεντικό σχέδιο της Betty Boop.
Και από τα comix, περνάμε σε ένα νέο είδος διασκέδασης, που αναδύεται με ένταση στη δεκαετία του ’60, τα λεγόμενα “ανδρικά περιοδικά”. Το PLAYBOY φιλοξενεί συχνά στις σελίδες και στα εξώφυλλά του χαρακτήρες από comics ή cartoons. Από την Little Annie Fanny του Harvey Kurtzman μέχρι το πρόσφατο εξώφυλλο της Marge Simpson, όλα βρίσκονται σε αυτή την έκθεση.
Η έκθεση και η διαδρομή μας στη σχέση του sex με τα comics ολοκληρώνεται, με μια βόλτα σε πιο σύγχρονες προσεγγίσεις, όπως αυτές των Tom of Finland, Eric Stanton, John Willie, Colleen Coover κ.α. Τέλος, η έκθεση φιλοξενεί sex comics από τη Γαλλία, τη Βραζιλία και, φυσικά, την Ιαπωνία.
H “Comics Stripped” είναι μια άκρως διασκεδαστική, αλλά και πλούσια, σε περιεχόμενο, αλλά και σε ιστορική και κοινωνιολογική σημασία, έκθεση. Την επιμέλειά της έχει αναλάβει ο Craig Yoe.