5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ V.64

Ο νέος κινηματογραφικός Superman είναι Βρετανός, ο Art Spiegelman είναι ο επόμενος πρόεδρος του φεστιβάλ της Angoulême, η Marvel εγκαινιάζει συνεργασία με τον Chrome της Google, μία έκθεση για τη γαλλική ματιά στα comics φιλοξενείται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και οι συγκεντρωτικές πωλήσεις του 2010 αποκαλύπτονται, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις… + BONUS FUN STUFF!

(Αυτή την εβδομάδα, εκτάκτως, η στήλη είναι κοντά σας την Παρασκευή)

  • 1.   ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ SUPERMAN

Αν παρακολουθούσατε την τηλεοπτική σειρά THE TUDORS, τότε η φυσιογνωμία του δεν θα σας είναι άγνωστη. Ο Βρετανός Henry Cavill είναι ο ηθοποιός που θα ενσαρκώσει τον Superman, στη νέα ταινία που θα σκηνοθετήσει ο Zack Snyder και η οποία θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 2012.

Ο 27χρονος ηθοποιός είχε φτάσει πολύ κοντά στο να πάρει τον ρόλο στο SUPERMAN RETURNS του 2006, μέχρι τη στιγμή που ανέλαβε ο Bryan Singer, ο οποίος και επέλεξε τον Brandon Routh.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, αυτή τη στιγμή, οι τρεις πιο αρχετυπικοί υπερήρωες, ενσαρκώνονται στη μεγάλη οθόνη από Βρετανούς ηθοποιούς: Εκτός του Cavill, Βρετανοί είναι επίσης και ο Christian Bale (Batman), αλλά και ο Andrew Garfield (Spider-Man).

  • 2.   O ART SPIEGELMAN, ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΤΗΣ ANGOULEME

Για τρίτη φορά στην Ιστορία του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού φεστιβάλ comics, ένας Αμερικανός κερδίζει το Μεγάλο Βραβείο της Angoulême (οι άλλοι δύο ήταν ο Will Eisner το 1975 και ο Robert Crumb το 1999). “Λαμβάνοντας υπόψη τις φτωχές ικανότητές μου, μοιάζω λίγο με τον πρόεδρο Obama όταν παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ”, δήλωσε ο Spiegelman, ο οποίος, ως νικητής, ανακηρρύσεται αυτόματα και πρόεδρος του φεστιβάλ για την επόμενη διοργάνωση, τον Ιανουάριο του 2012.

Παρότι έχει υπάρξει από τους σημαντικότερους underground δημιουργούς, ο 62χρονος Spiegelman είναι σήμερα ευρύτερα γνωστός για το MAUS, το μοναδικό comic που έχει κερδίσει βραβείο Pulitzer λογοτεχνίας.

Περισσότερα για το φετινό φεστιβάλ της Angoulême, αλλά και τους αποδέκτες των υπόλοιπων βραβείων, μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο της Βασιλείας Βαξεβάνη.

  • 3.   ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ MARVEL ΜΕ ΤΟΝ CHROME BROWSER ΤΗΣ GOOGLE

Η συνεργασία ανάμεσα στη Marvel Entertainment και τον Chrome της Google, είναι πλέον πραγματικότητα, χάρη στο νέο app που διατίθετει δωρεάν στο Chrome Web Store, στο οποίο και διατίθενται περισσότερα από 1600 comics. Αν κάποιος αγοράσει comics της Marvel στο iTunes, θα μπορεί να τα διαβάσει και μέσω του Chrome store χωρίς επιπλέον χρέωση, ενώ αν τα αγοράσει μέσω του Chrome store, θα μπορεί να τα διαβάσει μόνο σε αυτό. Όχι και τόσο δελεαστική προοπτική, σε μία νέα αγορά που οφείλει να δίνει κίνητρα για να κερδίσει νέους αναγνώστες…

  • 4.   ΕΚΘΕΣΗ “LA BANDE DESSINEE”, ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ

Εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Patrick Gaumer, συγγραφέα του Επίτομου Λεξικού του Παγκόσμιου Κόμιξ, η έκθεση “La Bande Dessinée – Η Γαλλική Ματιά στα Κόμικς” στοχεύει στην όσο το δυνατόν πληρέστερη παρουσίαση ηρώων και δημιουργών που έδωσαν το δικό τους στίγμα στη “Ένατη Τέχνη”, μέσα από 64 κάδρα και σκίτσα, που μας διηγούνται την ιστορία και τις περιπέτειές τους. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου με την ειδικευμένη στις γαλλόφωνες εκδόσεις, ΜΑΜΟΥΘ,  η οποία και διανύει το 30ο έτος ζωής της .

Από 27/01 έως 26/02
Στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9.00’-20.00’, Σάββατο 9.00’-14.00’
Είσοδος ελεύθερη

  • 5.   ΤΑ ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΤΟΥ 2010

Ήρθε η ώρα για τον πρώτο απολογισμό της αμερικανικής βιομηχανίας για το 2010 και τα αποτελέσματα δεν προκαλούν καμία έκπληξη σε όσους παρακολουθούσαν την πορεία των πωλήσεων κατά την προηγούμενη χρονιά. To πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η κυριαρχία των υπερηρωικών comics είναι απόλυτη (το πρώτο μη υπερηρωικό είναι το AMERICAN VAΜPIRE #1 της Vertigo στη θέση #405). Το δεύτερο είναι ότι τέσσερις από τους δέκα χαμηλότερους μήνες σε πωλήσεις, από τον Μάρτιο του 2003 μέχρι σήμερα, ήταν κατά τη διάρκεια του 2010. Καλύτερος μήνας της χρονιάς ο Μάιος, με 6.148.778 και χειρότερος ο Φεβρουάριος, με 5.384.957 αντίτυπα. Στις λίστες που ακολουθούν, βλέπουμε τα 10 πρώτα comics και τα 10 πρώτα paperbacks και graphic novels (με πρωταγωνιστή εδώ το WALKING DEAD), ενώ όποιος θέλει να μάθει περισσότερα (όπως τα 1000 (!) comics των δύο προηγούμενων κατηγοριών), μπορεί να επισκεφθεί την ανάλυση που φιλοξενεί το CBR.


  • BONUS FUN STUFF!

— Τέτοια υπερβολή μπορείς να τη δικαιολογήσεις μόνο αν ο κάτοχος αυτής της συλλογής, έχει ξοδέψει περισσότερα για comics του Superman, παρά για τα εικονιζόμενα (αν και με πρόχειρους υπολογισμούς, αυτό είναι μάλλον δύσκολο…)

— Όποιος τολμάει να βάλει στο χώρο του μία εικόνα τόσο μεγάλη που να κυριαρχεί έναντι όλων, το Art.com διαθέτει μια σειρά τεράστιων τοιχογραφιών που απεικονίζουν κλασσικά panel και εικόνες από Marvel Comics των 1960s (και βάλε), με χαρακτήρες όπως ο Captain America, οι Fantastic Four, ο Hulk και o Spider-Man, αλλά και από κάποια romance comics. Οι τιμές ξεκινούν από τα $125 και φτάνουν μέχρι τα $279.

— Ο καλλιτέχνης Bill Walco πήρε τους πιο δημοφιλείς έφηβους υπερήρωες και τους παρουσίασε υπό το σχεδιαστικό πρίσμα των Archie Comics και των animated teen bands της Hanna-Barbera. Το αποτέλεσμα έχει -αν μη τι άλλο- πλάκα!