PREVIEWS PICKS (FEB 2011): Manga

Επιτέλους και ένας μήνας που είναι κάπως λιγότερο τραγικός, τουλάχιστον στον τομέα των manga previews. Μην περιμένετε καταστάσεις τύπου “let’s party like it’s 2009”, αλλά τουλάχιστον υπάρχει αισθητή βελτίωση από την τελευταία φορά που κλήθηκα να αναλάβω το συγκεκριμένο τμήμα του PREVIEWS και κοιτούσα μια την λευκή σελίδα μπροστά μου και μια τα ράφια μου και βαριαναστέναζα.

Αρχίζουμε με την Dark Horse, που έχει την φοβερή κυκλοφορία αυτό τον μήνα το OH MY GODDESS! Vol. 18 (p. 53, $ 11.99) … Όχι σοβαρά, έχω την αίσθηση ότι από τότε που διαβάζω το PREVIEWS (και είναι αρκετά χρόνια, πιστέψτε με) η Dark Horse εκδίδει από έναν τόμο του manga του Kosuke Fujishima τον μήνα! Πότε τελειώνει αυτό το διαόλι; Και γιατί είμαστε ακόμα στον τόμο 18; Θα πάρει τίποτα καινούργιο η DH, ή το manga department της είναι αιωνίως εγκλωβισμένο στην ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΡΜΟΤΑΣ;

Απομακρυνόμαστε από τις καφκικού τύπου εικόνες και πάμε στην Bandai, που για αυτό το μήνα προτείνει το CODE GEASS: TALES OF AN ALTERNATE SHOGUNATE GN (p. 246, $ 10.99), το οποίο είναι ένα εναλλακτικό retelling της ιστορίας του Lelouch. Το οποίο φαντάζομαι ότι στους fans προκαλεί ρίγη συγκίνησης, σε μένα, πάλι, όχι.

H Drawn & Quarterly, με θρησκευτική προσήλωση, έχει πλέον επιλέξει ξεκάθαρα τον δρόμο της: θα τυπώνει gekika μέχρι το τέλος του κόσμου! Πέρα από τ’ αστεία, φαντάζομαι ότι όπως υπάρχει κοινό, που αν και περιορισμένο, μπορεί να υποστηρίζει ικανοποιητικά π.χ. collected εκδόσεις από αρχαία newspaper strips, υπάρχει και η αντίστοιχη manga εκδοχή του, τους οποίους ενδιαφέρουν οι συγκεκριμένες εκδόσεις (όπως εμένα). Για αυτό το μήνα, έχουμε, λοιπόν, το ONWARD TOWARDS OUR NOBLE DEATHS GN (p. 281, $24.95), το οποίο κάθε άλλο παρά χαρούμενο ακούγεται, καθώς είναι η ημι-αυτοβιογραφική εξιστόρηση μερικών εβδομάδων μιας μονάδας Ιαπωνικού πεζικού, πριν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου οι στρατιώτες διατάζονται να πάνε στο πεδίο της μάχης και να πεθάνουν για την τιμή της χώρας τους, ή να εκτελεστούν άμα επιστρέψουν. Δημιουργός του είναι ο μεγάλος Shigeru Mizuki, του οποίου η D&Q θα εκδόσει και το NONNONBA και εύχομαι να μην είναι ακόμα μακριά η μέρα που θα δούμε και κανά τόμο του GEGEGE NO KITARO.

Οπτικοακουστικό διάλλειμα, με το opening του anime GEGEGE NO KITARO, από τα ’60s:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9boVDep-diw[/youtube]

Λίγο παρακάτω η One Peace, έχει το… Pardon? Η ποιά; Πότε έγινε αυτό; Τίνος είσαι εσύ, καλέ; Ομολογώ ότι, τον τελευταίο καιρό, λόγω βεβαρημένου προγράμματος, δεν είχα τόσο καλή επαφή με τις εκδοτικές εξελίξεις, αλλά δεν είχα φανταστεί ότι θα μάθαινα ποτέ για μια καινούργια εκδοτική εταιρία manga μέσα από το PREVIEWS. Ντροπήκαιπουκαταντίσαμεθεεμου, λοιπόν. Η One Peace (που το ολίγον τι προβλέψιμο λογοπαίγνιο του ονόματός της, δυσκολεύει και κάθε ιντερνετική αναζήτηση για την πάρτη τους) είναι μια εταιρία που, από το 2006, κυκλοφορεί βιβλία Γιαπωνέζων συγγραφέων στα αγγλικά. Δέκα βιβλία μετά, αποφάσισε να δοκιμάσει – στην χειρότερη περίοδό τους – τα νερά των manga, με το βραβευμένο με Japan Media Festival Arts Award, TENKEN (p. 297 $ 16.95), που από την περίληψη ακούγεται ως ένα κοινότυπο δαίμονες/πριγκίπισσα/καταστροφή/έρωτας πραγματούδι, αλλά μπορεί να έχει ενδιαφέρον. Δείτε preview και άλλα καλούδια

H Seven Seas επιμένει (και καλά κάνει) στα omnibus. Εκτός από τον δεύτερο τόμο του GUNSLINGER GIRL (p. 306, $ 15.99), οι φίλοι των καταραμένων ερωτικών ιστοριών μεταξύ βρικολάκων και θνητών μπορούν να μπήξουν τους κυνόδοντές τους στο χορταστικό BLOOD ALONE (p. 306, $ 15.99), όπου ένας πρώην κυνηγός βαμπίρ γίνεται ντέτεκτιβ του υπερφυσικού και ταυτόχρονα προστατεύει νεαρά δρακουλίνα, ενώ του την πέφτει η Άρτα με τα Γιάννενα του υπερφυσικού σύμπαντος. Το BLOOD ALONΕ ήταν αρχικά dojinshi, αλλά ο δημιουργός του κάθε άλλο παρά άβγαλτος είναι, καθώς έχει υπογράψει και το BOOGIEPOP DUAL.

Στην pet hate μου, Tokyopop, κάνουν απεγνωσμένες κινήσεις ανανέωσης, οι οποίες δεν είναι μόνο ορατές στο λογότυπό τους, που αλλάζει κάθε τρεις μέρες or something, αλλά και στις εκδοτικές κινήσεις τους. Το GHOSTFACE vol. 1 (p. 310, $ 17.99) του Min-Woo Hyung (δημιουργός του επιτυχημένου και σχετικά αγαπητού, PRIEST) θα κυκλοφορήσει σε μεγάλο format, αντίστοιχο με αυτό τον περισσότερων αμερικανικών graphic novels και έγχρωμο. Μια κίνηση με την οποία γενικά συμφωνώ, γιατί το να καθορίζει πάντα η χώρα προσέλευσης το format έκδοσης, μου φαινόταν λίγο “ανάπηρο”. Επίσης, σε πιο παραδοσιακούς προσανατολισμούς, υπάρχει και το MAID SHOKUN Vol. 1 (p. 311, $ 10.99), που υποτίθεται ότι είναι “slice of life”, με θέμα ένα maid café και τις υπαλλήλους του…

Oh boy, oh boy!!! Φτάσαμε επιτέλους και στο Pick of the month και μια από τις πιο πολυαναμενόμενες φετινές κυκλοφορίες! Από την (αγαπημένη) Vertical έρχεται (επιτέλους) το THE LYCHEE LIGHT CLUB vol. 1 (p. 316, $ 16.95). Το όνομα του Usamaru Furuya δεν είναι καθόλου μα καθόλου άγνωστο σε όσους ψάχνονται στο εναλλακτικό manga. Είναι από τους πιο πολυσυζητημένους δημιουργούς στα forums και τα blogs και οι δυο τόμοι που είχε εκδώσει η Viz στις αρχές των 00s είναι cult favorite. Σουρεαλιστικό, κωμικό και τρομακτικό, το LYCHEE είναι η δουλειά που έκανε γνωστό τον Futuya στην Ιαπωνία και θεωρείται από τα έργα που καθόρισαν την πορεία των seinen manga. Η υπόθεση πάει περίπου ως εξής: Μια ομάδα έφηβων αγοριών κατασκευάζουν ένα ρομπότ που απαγάγει γυναίκες, προκειμένου να κατορθώσουν να βρουν την ιδανική… Ναι, προφανώς, τίποτα δεν πάει όπως το υπολόγισαν. Με την Viz να εκδίδει το, επίσης δικό του, GENKAKU PICASSO, o Furuya αναμφίβολα είναι ότι ήταν για πέρσι η Natsume Ono. Ωραία πράγματα!

Και αφού αναφέρθηκα στην Viz, η δημιουργός του SENSUAL PHRASE παρουσιάζει το AI ORE!: LOVE ME! Vol. 1 (p. 317, $ 12.99), που έχει να κάνει με μουσικές μπάντες και αγόρια που είναι κορίτσια (ή το ανάποδο, δεν είμαι σίγουρη) και η δημιουργός του GENTLEMEN’S ALLIANCE, το MISTRESS * FORTUNE (p. 317, $ 9.99), όπου η δεκατετράχρονη Kisaki έχει psychic ικανότητες και εργάζεται σε μια οργάνωση που μάχεται εξωγήινους. Κι εσείς πιστεύετε ότι θα έχει κάτι σε μάχες, μυστήριο ή κάτι που να εκμεταλλεύεται, τέλος πάντων, με κάποιο τρόπο, τους εξωγήινους, ε; Όχι! Η Kisaki είναι ερωτευμένη με ένα συνάδελφό της, αλλά η εταιρεία δεν επιτρέπει σχέσεις μεταξύ υπαλλήλων!!! OMG! Τί θα κάνουν; Και για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, πάνω που η Kisaki τα πήγαινε καλύτερα με το αντικείμενο του πόθου της, παίρνει μετάθεση για California! The horror, I tell ya, the horror! (Και οι εξωγήινοι; Οι εξωγήινοι εγκρίνουν αυτή την ένωση; Ή την μετάθεση;). Επίσης, για όσους έχουν αλλεργία στο ροζ, υπάρχει και ο έκτος και τελευταίος τόμος του BIOMEGA (p. 322, $ 12.99)

The yaoi corner

Μικρή αλλά εκλεκτή ποικιλία προσφέρει και αυτό το μήνα η DMP, με τίτλους όπως το THAT WAS GOOD (p. 277 $12.95), με θέμα ένα άνεργο που γίνεται housekeeper στο σπίτι ενός πιλότου (ναι, από αυτούς που φοράνε συνέχεια στολές) και πατέρα ανήλικου παιδιού. Η αγάπη περνάει από στομάχι και ο άνεργος είναι εξαιρετικός σεφ (επιπέδου Top Chef και άνω) και ο πιλότος εξαιρετικός, σκέτος. Αν η μαγειρική, η οικογενειακή ζωή, ή οι στολές πιλότου, δεν είναι το καλύτερό σας, υπάρχει και το YOUR STORY I’VE KNOWN (p. 278, $ 12,95), με έναν τυπίσκουλα που ερωτεύεται τον βίαιο και yakuza πρώην γκόμενο της μαμάς του.

Είδατε; Ένα-δυο καλά manga το μήνα και δεν γκρινιάζω! Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι (μάλλον απίθανο), ή τουλάχιστον μέχρι να έρθει και πάλι η σειρά μου να γράψω PREVIEWS!