The Return Of… The Anthologies (?)

Μια από τις περισσότερο αναμενόμενες επικείμενες κυκλοφορίες είναι σίγουρα η επάνοδος της ανθολογίας DARK HORSE PRESENTS. Σε αυτή είχαν συμμετάσχει κάποιοι από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς (όπως ο Frank Miller και ο Paul Chadwick) με κάποιες από τις πιο προσωπικές δουλειές τους (όπως τα SIN CITY και CONCRETE αντίστοιχα). Το πρώτο volume της ανθολογίας είχε ολοκληρωθεί το 2000, μετά από κάτι παραπάνω από 150 τεύχη. Την εκδοχή αυτή διαδέχτηκε ή web based (ή καλύτερα Myspace-based) εκδοχή του DARK HORSE PRESENTS με τις ιστορίες που εκδόθηκαν εκεί να συγκεντρώνονται αργότερα και σε έντυπη μορφή. Όπως είδαμε και στις σελίδες του πιο πρόσφατου PREVIEWS, τo DARK HORSE PRESENTS επιστρέφει ξανά με ένα νέο διμηνιαίο (τουλάχιστον στην αρχή) format 80 σελίδων.

Γνωστά όλα αυτά θα μου πείτε…

Αφορμή για αυτό το post είναι η ανακοίνωση της DC για μια δικιά της νέα ανθολογία, το STRANGE ADVENTURES. (Να θυμίσω ότι πέρα από την παλιά ομώνυμη σειρά που “έτρεξε” ανάμεσα στις δεκαετίες του ’50 και του ’70, υπήρχε και ένα τετράτευχο limited series του ’99 με short stories, αλλά και πιο πρόσφατα ένα άλλο limited οκτώ τευχών γραμένο από το Jim Starlin). Το STRANGE ADVENTURES επιστρέφει και αυτό για άλλη μια φορά και οι πληροφορίες από το πάντα έγκυρο THE BEAT μιλάνε για οκτώ δεκασέλιδα (8×10=80 σελίδες… χμμμ… όπως και το DHP) science fiction stories.

Τα ονόματα των δημιουργών που συμμετέχουν (Peter Milligan, Scott Snyder, Jeff Lemire) μου άνοιξαν την όρεξη. Το μεγάλο νέο, όμως, είναι ότι εδώ θα δημοσιευτεί (ή τουλάχιστον εδώ θα ντεμπουτάρει) η νέα σειρά SPACEMAN των Azzarello/Risso, του creative team δηλαδή πίσω από το 100 BULLETS.

Ερωτήματα μού γεννιούνται αρκετά… Υπάρχει ενδιαφέρον για mainstream ανθολογίες; Έχουν νόημα αυτές οι τσουχτερές κυκλοφορίες στην παρούσα οικονομική κατάσταση; Είδαν κάτι οι DC και Dark Horse που να δικαιολογεί αυτό το format; Υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα; Μπορούν οι Azzarello και Risso να ξαναπετύχουν ένα τόσο καλό αποτέλεσμα; Πόσες σειρές μπορεί να γράφει ταυτόχρονα ο Lemire;

Όπως πάντα θα χρειαστεί να περιμένουμε για να δούμε κάποιες από τις απαντήσεις…