VERTIGO RESURRECTED #1

Writer / Artist: Various
Vertigo (προφανώς)

Μας είχε ενημερώσει και ο Ηλίας για τη σειρά αυτή. H Vertigo αποφάσισε να σκάψει στο τεραααάστιο αρχείο της και να αναδημοσιεύσει μερικές από τις καλύτερες short stories και τις μαζεύει στα τεύχη αυτής της συλλογής με τον ευφάνταστο τίτλο VERTIGO RESURRECTED. Αλήθεια, τον σκεφτήκανε πολύ αυτόν τον τίτλο; Ότι δηλαδή οι ιστορίες είχαν πεθάνει και το ευλογημένο χέρι ενός editor τους έδωσε ζωή; Μιλώντας για τον μεγαλόψυχο αυτό editor, δε νομίζω ότι είδα κάπου του όνομά του στα credits. Σε αρκετές ιστορίες είδα όμως αυτό του Axel Alonso που υπήρξε editor της DC και της Vertigo πριν μεταπηδήσει στην Marvel. Και λίγη ακόμη γκρίνια για την τιμή του μιας και γράφει με ωραία, μεγάλα γράμματα 100-PAGE SPECTACULAR, οπότε βγάλε καμιά δεκαριά διαφημίσεις και όλα αυτά στην απίθανη τιμή των 7,99$. Εδώ σταματάει η γκρίνια.

Σταματάει γιατί το ευχαριστήθηκα πολύ και το ξαναδιάβασα. Κάθε ιστορία είναι απίθανη και ακόμα κι αν η κάθε μια είναι ξεχωριστή, όλες μαζί κάνουν ένα ωραίο αποτέλεσμα και διαδέχονται αρμονικά η μία την άλλη. Ο αόρατος editor έκανε πολύ καλή δουλειά.

Λέω να κάνουμε μια βόλτα όλοι μαζί σε καθένα από αυτά τα διαμαντάκια.

SHOOT

Δίνει τον τίτλο στη συλλογή και όχι άδικά. Πρόκειται για μια ιστορία του Warren Ellis για το HELLBLAZER που έμεινε αδημοσίευτη και είχε περάσει στη σφαίρα του θρύλου. Ο Ellis την είχε γράψει πριν από τα επεισόδια στο Columbine (θυμίζω ότι πρόκειται για την περίπτωση που μαθητές πήγαν στο σχολείο τους και πυροβόλησαν και σκότωαν 12 μαθητές και έναν δάσκαλο πριν αυτοκτονήσουν) και αφορά ακριβώς αυτό το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας. Μετά τα τραγικά επεισόδια στο Columbine η εταιρία δεν ήξερε πώς να χειριστεί αυτή την “καυτή πατάτα” και είπε να το θάψει για να έχει το κεφάλι της ήσυχο. Ε! Τώρα φαίνεται ότι η Vertigo έκρινε ότι είμαστε αρκετά χοντρόπετσοι για τα όσα μας λέει ο Ellis και αποφάσισε να την αναδημοσιεύσει. Πολύ πολύ καλή και με το απίθανο σχέδιο του Gimenez.

THE KAPAS

Προσωπικά και για κάποιον εντελώς διεστραμμένο λόγο, η αγαπημένη μου από αυτή τη συλλογή. Με μια ιδιαίτερη αφηγηματική πρωτοπρόσωπη ματιά ο Bolland παρακολουθεί μια ομάδα που ταξιδεύει για λογαριασμό του Βρετανικού Μουσείου στην Άπω Ανατολή. Και το επεισόδιο στο οποίο επιλέγει να μας αφηγηθεί είναι η παραδειγματική τιμωρία ενός μικροεγκληματία με ένα όργανο βασανιστηρίου, το kapas. Απίθανη σας λέω.

NATIVE TONGUE

Κατά την ταπεινή μου άποψη, η πιο αδύναμη από τις ιστορίες αυτή του Azzarello σε σχέδιο του Essad Ribic. Τόσο η ιστορία με εξωγήινους όσο και το σχέδιο δε με ενθουσίασαν. Δεν είναι κακή per se, αλλά γούστα είναι αυτά, τι να κάνουμε.

NEW TOYS

O Grant Morrison προσπαθεί να κάνει μια αλληγορία. Είναι προφανής η αλληγορία του, αλλά αυτό δε μειώνει την αξία της. Παιχνίδια-στρατιώτες, αυτό θα πω μόνο (σας το είπα, είναι προφανής!). Καλογραμμένη και καλοσχεδιασμένη από τον Frank Quitely.

NOSH AND BARRY AND EDDIE AND JOE

… και όλοι αυτοί σε έναν ατέρμονο διάλογο από τον Garth Ennis. Γιατί, κακά τα ψέματα, είναι τέσσερις τύποι σε ένα τζιπ και μιλάνε. Χαραμίζεται και το ωραίο σχέδιο του Jim Lee. Εντάξει, εντάξει, παραδέχομαι ότι είναι “κακά αγόρια” των Ειδικών Δυνάμεων. Ωραία; Α! Δεν ευχαριστιέστε με τίποτα. Είναι των πολύ “ειδικών αποστολών”, αν με πιάνετε, και γουστάρουν. ΟΚ; Ουφ.

DIAGNOSIS

Αρρώστια (καλό το λογοπαιγνιάκι με τον τίτλο;). Ο Seagle μας αφηγείται την ιστορία ενός ογκολόγου που δεν την παλεύει άλλο, βρε παιδί μου. Σε retro σχέδιο του Tim Sale, με απηχήσεις Lichtenstein. Αυτό πια με τον Lichtenstein με έχει κουράσει.

THE DEATH OF THE ROMANTIC

Έχουν μαζέψει μεγάλα ονόματα στη συλλογή. Αυτό το αποδεικνύει και αυτή η ιστορία σε story Peter Milligan και Eduard Risso. Λατρεμένοι καλλιτέχνες και οι δύο. Μια γυναίκα που ερωτεύεται τους λάθος άνδρες. Τόσο πια που και οι… φανταστικοί έρωτες βγαίνουν σκάρτοι.

IT TAKES A VILLAGE

Μια πολύ χρήσιμη υπηρεσία μηχανεύεται σε αυτή την ιστορία ο Bill Willingham σε σχέδιο της Pamela Rambo (δεν την ξέρω την κοπέλα, αλλά μια καζούρα με το επώνυμο θα έχει φάει). Πίσω από ένα μαγαζί με κοστούμια κρύβεται μια υπηρεσία ενοικιάσεων τεράτων. Θέλετε, ας πούμε, να διώξετε τους σπαστικούς γείτονες; Νοικιάστε ένα τρομαχτικό φάντασμα. Επιτυχία εξησφαλισμένη! Ξεκαρδιστική ιστορία!

RESOLVE

Αυτά είναι! Μιλάμε για σκοτεινή νύχτα, ένας άνδρας μόνος στη μέση του πουθενά και εκεί κοντά μόνο ένα τρομαχτικό σπίτι με μια γοητευτική ένοικο. Μια καλή old-fashioned, gothic ιστορία με ωραία δόση διεστραμμένου σεξ.

Το ευχαριστήθηκα και νομίζω ότι και αρκετοί από εσάς θα νιώσετε το ίδιο. Η σειρά ξεκίνησε ελπιδοφόρα με ένα καταπληκτικό τεύχος με μεγάλα ονόματα. Να πω την αμαρτία μου, αγχώθηκα με το #2 με τo EXTREMIST που δε μου άρεσε αλλά λάτρεψα το #3 WINTER’S EDGE. Πραγματικά διαμαντάκια μπορεί να βρει κανείς σε αυτές τις συλλογές με συντελεστές μερικούς από τους καλύτερους και πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του μέσου.