ΚΙΚΙ ΤΟΥ ΜΟΝΠΑΡΝΑΣ

Writer: Jose Louis Bocquet
Artist: Catel
Μετάφραση: Άγγελος Δόξας
Εκδόσεις Γνώση

Δε νομίζω πως αμφισβητεί κανείς πως βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο. Αυτό έχει αντίκτυπο και στα comics. Δεν είμαστε πλέον στον καιρό που βλέπαμε νέα καταστήματα να ξεφυτρώνουν ξαφνικά και νέες κυκλοφορίες να εμφανίζονται από το πουθενά. Για αυτό και μια νέα απρόσμενη κυκλοφορία είναι κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκδόσεις Γνώση δραστηριοποιούνται στην έκδοση κάποιου comic. Πριν από δυο χρόνια για παράδειγμα είχαν εκδώσει στα ελληνικά το πολυβραβευμένο FUN HOME της Alison Bechdel (με τον κάπως ατυχή τίτλο ΤΟ ΘΑΝΑΤΑΔΙΚΟ), μια (κατά τη γνώμη μου) από τις σημαντικότερες εκδόσεις ξένου comic στα ελληνικά. Στις εκδόσεις τους συγκαταλέγονται και δυο comics του Γερμανού Reinhard Kleist (ABANA και ΚΑΣΤΡΟ) ενώ τώρα έχουμε και δυο νέες κυκλοφορίες που προέρχονται από τη Γαλλία. Η μία από αυτές είναι η ΚΙΚΙ ΤΟΥ ΜΟΝΠΑΡΝΑΣ.

Η Κίκι ήταν μοντέλο (αλλά και μεταξύ άλλων ηθοποιός, τραγουδίστρια και ζωγράφος) που έδρασε στο Παρίσι της δεκαετίας του ’20. Συνεργάστηκε με πολλούς διάσημους ζωγράφους και συναναστράφηκε με κάποιες από τις μεγαλύτερες μορφές της σύγχρονης τέχνης. Στο comic παρακολουθούμε τη ζωή της από τα παιδικά της χρόνια μέχρι την αποθέωση αλλά και την παρακμή της.

Δεν ξέρω κατά πόσο σας είναι γνωστή η ιστορία της Κίκι. Ομολογώ πως οι δικές μου γνώσεις γύρω από την καλλιτεχνική κοινότητα που είχε την έδρα της στο Παρίσι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, αλλά και γύρω από τα καλλιτεχνικά κινήματα της εποχής, είναι πολύ λιγότερες από όσο θα επιθυμούσα. (Ούτε οι σποραδικές καλλιτεχνικές μου αναζητήσεις ούτε το THE SALON του Bertozzi με βοήθησαν στο να αποκτήσω μια ικανοποιητική πληροφόρηση). Διαβάζοντας, λοιπόν, μπορεί να έμαθα αρκετά για την εποχή και για τους καλλιτέχνες της, καθώς και για το κλίμα στο οποίο δημιούργησαν (στο τέλος του βιβλίου υπάρχει πλούσιο υλικό με πληροφορίες για πολλούς από τους πρωταγωνιστές) αλλά δεν ένιωσα την ιδιαίτερη συγκίνηση που κάποιος άλλος μπορεί να νιώσει “συναντώντας” δημιουργούς όπως ο Modigliani, ο Man Ray ή ο Andre Breton.

Ίσως ο παραπάνω να είναι και ο λόγος για τον οποίο κάποιες φορές ένιωσα να κουράζομαι παρακολουθώντας την Κίκι να γνωρίζει διάφορους καλλιτέχνες και να επισκέφτεται το ατελιέ (και συχνά και το κρεβάτι τους). Από τη στιγμή, όμως, που η ζωή της Κίκι βρήκε κάποια σχετική σταθερότητα νομίζω πως το comic κέρδισε πολύ περισσότερο το ενδιαφέρον μου. Το artwork της Catel είναι για εμένα το δυνατό χαρτί του βιβλίου. Το σχέδιο (μου θύμισε πολύ Alison Bechdel) είναι λιτό και ιδαίτερα εκφραστικό και δυναμικό με εξαιρετικό ρυθμό και ροή.

Η ΚΙΚΙ ΤΟΥ ΜΟΝΠΑΡΝΑΣ πήρε το 2007 (όταν και πρωτοκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Casterman) το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ της Angouleme. Η ελληνική του έκδοση με σκληρό εξώφυλλο και εξαιρετική τιμή (μόλις 11 ευρώ) αποτελεί ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πακέτο για όποιον ενδιαφέρεται για ένα σύγχρονο ευρωπαικό comic.

To video που συνοδεύει το review δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε ακατάλληλο για ανηλίκους (μποροείτε να δείτε πολύ πιο ακραία πράγματα σε κάθε μουσείο μοντέρνας τέχνης) αλλά σίγουρα περιέχει γυμνό … εξ ού και η προειδοποίηση.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=m6UijAIzByE[/youtube]