X-MEN: ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟ ΕΣΚΑΣΑΝ

Κείμενα: Chris Claremont
Σχέδια: Milo Manara
Μετάφραση: Νίκος Βρυώνης
Jemma Press

O Milo Manara κάνει X-MEN. Ο MILO MANARA ΚΑΝΕΙ Χ-ΜΕΝ;;!!

Κάπως έτσι ήταν η αντίδραση μου, όταν, πριν από μερικούς μήνες, έμαθα περί του συγκεκριμένου πονήματος. Το τι σκέφτονται στη MARVEL και βάζουν ένα συγγραφέα που έχει να κάνει κάτι (έστω) αξιόλογο τόσο (μα τόσο) καιρό, μαζί με έναν καλλιτέχνη με τόσο (μα τόσο) αταίριαστο στιλ, μου είναι εντελώς αδιανόητο (από καλλιτεχνικής άποψης, φυσικά).

Δε σας κουράσω γράφοντας πολλά για το ίδιο το comic. Άλλωστε, μας είχε καλύψει, προ μηνών, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, με το review της αμερικανικής έκδοσης. Απλά, χάρην πληρότητας, να αναφέρω πως μιλάμε για ένα comic με κράχτες δύο μεγάλα ονόματα, ολική έλλειψη σεναρίου και πολλούς κώλους (και τί κώλους!).

Θα ήθελα μονάχα να σταθώ στο ίδιο το σχέδιο. Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι γνωρίζετε τον Milo Manara και το έργο του (ερωτικά, αισθησιακά κ.λπ. comics). Φυσικά, ένας καλλιτέχνης με τόσα χρόνια στο χώρο και αρκετά μεγάλη αναγνωρισημότητα, δε θα μπορούσε να αλλάξει το στυλ του “για πλάκα”. Το αποτέλεσμα είναι φανταστικό! Όπως είχε πει και ο Ανδρέας στο review του, πρόκειται για eye candy. Τελείως ευρωπαϊκό, με καταπλητκική λεπτομέρεια και βάθος. Μοναδική παραφωνία: μα φυσικά οι ίδιες οι X-girls (στο πλαίσιο του “υπερηρωικού comic”, γιατί κατά τα άλλα είναι υπέροχες). Καταρχήν, να δηλώσω πως καμία, ΜΑ ΚΑΜΙΑ γυναίκα δεν ποζάρει έτσι όταν μιλάει με τις φίλες της, ούτε όταν μάχεται με τους “κακούς” (τουλάχιστον αυτές οι γυναίκες που ξέρω εγώ, δεν το κάνουν – αν ξέρετε κάποιες που το κάνουν, παρακαλώ ενημερώστε!) Επίσης, θα ήθελα να ξέρω τι είδους casting έχουν στο σπίτι των X-Men και είναι όλες τόσο… αισθησιακές, ας πουμε (η λέξη που μου ήρθε πρώτα στο μυαλό μάλλον λογοκρίνεται). Από την άλλη, το σχέδιο του Manara δίνει άλλη μια διάσταση στις, συνήθως, επίπεδες γυναικείες παρουσίες των υπερηρωικών comics. Δε θα σχολιάσω τις στολές των Χ-Κοριτσιών…

Ας περάσουμε στην ίδια την έκδοση. Για άλλη μια φορα, η Jemma Press κρατάει ψηλά τα στάνταρ της και μας δίνει μια πολυτελή έκδοση. Ο τίτλος έχει αλλάξει από X-WOMEN σε X-ΜΕΝ: ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟ ΕΣΚΑΣΑΝ (που προσωπικά μου θυμίζει τίτλο από οικογενειακή κωμωδία με τον Rick Moranis). Σκληρό εξώφυλλο, άριστο “βαρύ” χαρτί και εξαιρετική εκτύπωση, που βοηθούν τα χρώματα και το σχέδιο του Manara. Επιπλέον, έχουμε πρόλογο από Joe Quesada, επίλογο από Nick Lowe, καθώς και μια συνέντευξη του Milo Manara, τμήματα από το sketchbook του καλλιτέχνη και μια περιγραφή του τρόπου δουλειάς και συνεργασίας μεταξύ writer και artist.

Αρκετά χορταστικό, δε νομίζετε;