PSYCHIATRIC TALES

Writer/Artist: Darryl Canningham
Bloomsbury

“Μα καλά, τα διαβάζεις πράγματι αυτά τα comics που προτείνεις στα Previews Picks” με είχε ρωτήσει κάποτε ένας φίλος. Η απάντηση που του είχα δώσει ήταν βέβαια καταφατική. Η ειλικρινής απάντηση θα ήταν “συνήθως ναι”. Και συχνά ανακαλύπτω και αγοράζω comics που προτείνουν άλλοι φίλοι και συνεργάτες στα Previews Picks τους. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι το PSYCHIATRIC TALES: ELEVEN GRAPHIC STORIES ABOUT MENTAL ILLNESS που είχε αναφέρει ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου στα δικά του Previews Picks του Δεκέμβρη.

Ο Βρετανός δημιουργός του PSYCHIATRIC TALES, Darryl Cunningham, μιλά στο comic του για τις εμπειρίες του από την εποχή που εργαζόταν σε ένα ψυχιατρείο. Σε έντεκα ιστορίες αναφέρεται στις ζωές και στις παθήσεις διάφορων ασθενών. Για τις δυσκολίες που συναντούσε και για τον λανθασμένο τρόπο, με τον οποίο οι ψυχασθενείς αντιμετωπίζονται από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Μέσα σε λίγες ιστορίες (κάποιες από αυτές ιδιαίτερα προσωπικές), μας δίνει μια εικόνα της ζωής στο ψυχιατρείο.

Το θέμα είναι σίγουρα βαρύ και ο Cunningham μιλάει με αμεσότητα για τα πράγματα που έζησε. Από την άλλη, αποφεύγει ευκολίες όπως το να “εκμεταλλευτεί” με άσχημο τρόπο και να επικεντρώσει στις διάφορες εκδηλώσεις των παθήσεων τους. Η θέση του είναι πως οι ψυχασθενείς είναι άρρωστοι που υποφέρουν από κάποια αρρώστια, όπως κάθε άλλος ασθενής. Δεν είναι υπεύθυνοι για αυτή την αρρώστια και με τη βοήθεια της επιστήμης και την κατάλληλη αγωγή (καθώς και με τη στήριξη των κοντινών τους ανθρώπων) έχουν κάποιες φορές καλές πιθανότητες να την αντιμετωπίσουν.

Το σχεδιαστικό στυλ του Cunningham μου θύμισε τον Derf και τον John Porcelino, αν και ο ίδιος χρεώνει τη μεγαλύτερη του επιρροή στη Marjane Satrapi. Αναφέρει, μάλιστα, πως το PERSEPOLIS ήταν αυτό που τον έπεισε για τη δύναμη που έχουν τα comics ως Μέσο και τα πλεονεκτήματα που δίνουν σε κάποιο δημιουργό για να πει την ιστορία του.

Το PSYCHIATRIC TALES είναι ένα ενδιαφέρον comic, τόσο από πλευράς θεματολογίας όσο και από πλευράς εκτέλεσης. Οι προσωπικές εμπειρίες του δημιουργού του επιτρέπουν να ρίχνει μια διαπεραστική ματιά στο θέμα, αλλά με έναν τρόπο διακριτικό. Σίγουρα δεν είναι ένα comic που θα πρότεινα στον καθένα, αλλά δε χάνετε τίποτε να διαβάσετε τη συνέντευξη που έδωσε στο Comics Reporter και να ρίξετε μια ματιά στο blog του δημιουργού, όπου θα βρείτε διάφορα webcomics, αλλά και αποσπάσματα από το επόμενο “επιστημονικού περιεχομένου” comic του.