O Tomine, Ο Γάμος Του Και Τα Comics

Τα αυτοβιογραφικά comics δεν αρέσουν σε πολύ κόσμο. Ή τουλάχιστον αρέσουν, απλά όχι συνήθως. Ε, έχουν το κοινό τους και αυτά, έτσι δεν λένε; Έτσι έχω μάθει από την εμπειρία, δηλαδή… Ε, μη με πιέζετε!

Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω γνωρίσει και πολλούς ανθρώπους που να τους αρέσουν, κυρίως γιατί υποθέτουν πως πρόκειται να διαβάσουν κάτι “βαρύ κι ασήκωτο”. Well, τα slice-o-life comics, όπως και τα αυτοβιογραφικά, δεν είναι πάντα απαισιόδοξα, ούτε όμως και πάντα αισιόδοξα. Είναι ό,τι τα κάνει ο δημιουργός τους, ακριβώς όπως και τα υπόλοιπα comics.

Αυτό πάντως που διάβασα εγώ, δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω. Είναι κάπως άβολο. Άβολο και αστείο και σου δείχνει πράγματα που δεν ξέρεις και ίσως να μην ήθελες να μάθεις, ιδίως εάν αποφεύγεις τους γάμους όπως ο διάολος το λιβάνι.

Ο Αdrian Tomine έφτιαξε το αλμπουμάκι SCENES FROM AN IMPENDING MARRIAGE, με σκοπό να το δώσει ως αναμνηστικό δώρο στους καλεσμένους στο γάμο με την μνηστή του, Sarah. Αργότερα, αποφάσισε να το κυκλοφορήσει και κανονικά κι έτσι μπορούμε να το απολαύσουμε κι εμείς.

Είναι, στ’ αλήθεια, πολύ πιο αστείο από τις άλλες δουλειές του. Ίσως επειδή είναι πιο προσωπικό. Ίσως επειδή το να στήσεις ένα γάμο είναι ένα πράγμα που, αναπολώντας το μετά, το βρίσκεις αστείο, ενώ όσο συμβαίνει πελαγώνεις (υποθέτω, εγώ δεν θέλω να παντρευτώ καν). Εγώ δεν θα γελούσα, πάντως, εάν προσπαθούσα να βρω DJ για το γάμο μου, ή εάν περπατούσα κάτι χιλιόμετρα για να παραλάβω και να κουβαλήσω μόνος μου τις προσκλήσεις του γάμου μου. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΑΜΟ! :p

Απίστευτο respect στο title page (όποιος κατάλαβε, κατάλαβε).


Πάντως, είτε θέλετε να παντρευτείτε ποτέ, είτε όχι, αυτό το μικρό άλμπουμ είναι σίγουρα κάτι που προτείνω να διαβάσετε.  Αν μη τι άλλο, είναι κάτι διαφορετικό και αποκλείεται να δυσανασχετήσετε διαβάζοντάς το.