BIG BANG! COMIX VOL.2 #2

Writers/Artists: Tasmar, Psithu, Σοφία Ρούσου, Κωστής Τζωρτζακάκης, Πέτρος Χριστούλιας, Τάσος Ζαφειριάδης,Τόμεκ, Κορίνα Βουλγαρίδου, Henrique Meireles, Μιχάλης Διαλυνάς, Σταύρος Κιουτσιούκης, Γιάννης Τεξής, Δημήτρης Σαββαϊδης, Σοφία Σπυρλιάδου, Χριστίνα Ανθηροπούλου, Σταυρούλα Ανθηροπούλου, Γιώργος Γούσης.
Ένατη Διάσταση

Έχουν περάσει δέκα μέρες από το κλείσιμο του φετινού Comicdom Con αλλά  πολλοί από εμάς ακόμα μαζεύουμε τα (post-con) συντρίμμια μας. Η δική μου πρώτη απόπειρα για post μετά το Con είναι αυτό εδώ το review (αν και σκεφτόμουν πολύ σοβαρά κάποια γενικότερα σχόλια με αφορμή ή πλαισιωμένα από αυτό εδώ το έξυπνο comic).

Στο θέμα μας τώρα… Βρισκόμαστε στο δεύτερο τεύχος του δεύτερου volume του BIG BANG! COMIX. Πρόκειται για μια από τις πλέον επιτυχημένες ανθολογίες (βραβευμένη μάλιστα στο παρελθόν και με Comicdom Award), για την οποία είναι υπεύθυνος ο Τάσος Μαραγκός. Το πρώτο της volume ήταν αυτοέκδοση, ενώ το δεύτερο volume της κυκλοφορεί πλέον από την Ένατη Διάσταση. Το δεύτερο τεύχος, μάλιστα, έχει ανανεωμένο format με σαφώς μικρότερο μέγεθος, αλλά (αν δεν κάνω κάποιο λάθος) περισσότερες σελίδες.

Μια πληθώρα Ελλήνων δημιουργών συμμετέχει (και) στο νέο τεύχος του BIG BANG με τις ιστορίες τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι θετικό, αλλά αναμενόμενο. Έτσι, για παράδειγμα, έχουμε μια σύντομη αλλά καλοφτιαγμένη ιστορία των Τάσου Ζαφειριάδη και Πέτρου Χριστούλια (INTRA MUROS) και μια πολύ όμορφα σχεδιασμένη ιστορία του Γιώργου Γούση, με τίτλο ΜΑΣΚΕΣ. Επίσης, στις σελίδες του BIG BANG μπορείτε να βρείτε δυο μονοσέλιδες ιστορίες του Tasmar αλλά και μια (πιο ρεαλιστική από ότι συνήθως) ιστορία του Κωστή Τζωρτζακάκη.

Επίσης, στα highlights της έκδοσης βρίσκονται οι τρεις ιστορίες των Σοφία Σπυρλιάδου, Χριστίνας Ανθηροπούλου και Σταυρούλας Ανθηροπούλου, τα over-the-top comics του Γιαννη Τεξή και το artwork του Henrique Meireles. Όλες γενικά οι ιστορίες βρίσκονται σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Για διάφορους λόγους, όμως, ξεχώρισα τις παρακάτω (στις οποίες και θα ήθελα να αναφερθώ ξεχωριστά).

Η τετρασέλιδη ιστορία της Σοφίας Ρούσσου με εντυπωσίασε. Όχι τόσο για την ιδέα της ή την εξέλιξη της, αλλά για το artwork της, τον τρόπο με τον οποίο στήνονταν τα πάνελς τόσο αυτόνομα όσο και μέσα στη σελίδα ως σύνολο. Νομίζω πως πρόκειται για πολύ όμορφη δουλειά που με κάνει να θέλω να αναζητήσω παλιότερα comics της δημιουργού για να διαπιστώσω αν ήταν πάντα τόσο ενδιαφέρον το artwork της ή αν βελτιώθηκε τόσο πολύ.

Τα comics του Τόμεκ είναι γενικά τόσο… τόσο… τόσο… που δεν μπορώ να πω κάτι για αυτά… Εξαιρετικά δυναμικές εικόνες που σπάνε τα σύνορα της σελίδας και του πάνελ που βρίσκονται και λειτουργούν με τόσο ανατρεπτικό τρόπο που… Όπως φαίνεται, δεν μπορω να το περιγράψω αυτό… οπότε καλύτερα να το διαβάσετε για να καταλάβετε.

Το ότι ο Μιχάλης Διαλυνάς είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες comic artists το γνωρίζουν και οι πέτρες. Το ότι το σχέδιο του λειτουργεί με τόσο όμορφο τρόπο και σε άσπρο-μαύρο μπορεί να το φανταζόμουν, αλλά δεν το είχα συνειδητοποιήσει.

Συνολικά το δεύτερο τεύχος του BIG BANG! COMIX είναι μια πολύ όμορφη και προσεγμένη έκδοση με ιστορίες που βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Στις σελίδες του υπάρχουν νέοι, αλλά και αναγνωρισμένοι δημιουργοί σε καλές στιγμές τους. Γενικά, είναι μια έκδοση που χαίρεσαι να την κρατάς, να την ξεφυλλίζεις και να τη διαβάζεις.